Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-02-13

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon különböző véleményekkel találkozhatunk a reggelizésről. Van, aki teljesen kihagyja, van, aki ceremóniát csinál belőle, van, aki hideget eszik, és van, aki meleg étellel kezdi a napot.


A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek véleménye is eltérő lehet, most azt is megnézzük, hogy ha szeretnénk reggelizni, de nincs kedvünk otthon még ezzel is foglalkozni, akkor milyen új reggeliző lehetőséget találunk a Hegyvidéken.

Reggeli nélkül

Az utóbbi években az USA-ból indult elmélet szerint (intermitten fasting) a felnőtt szervezetnek jót tesz a mindennapi, időszakos böjtölés. Ez azt jelenti, hogy az általában kora esti vacsora elfogyasztása után a következő étkezést legalább 16-18 órával lehet megejteni. Ha mondjuk este 6-kor vacsorázunk, akkor legkorábban másnap 10-kor ehetünk, de van, aki ebédig csak folyadékot fogyaszt. 

Az időszakos böjtölést csak egészséges embereknek javasolják, és az életmód alapján (pl. fizikai vagy ülőmunkát végez-e) is jelentős eltérések lehetnek, ezért ha valaki szeretné elkezdeni, mindenképpen érdemes előtte orvosával konzultálni.

Hideg reggeli

A hidegen elfogyasztott reggelik sós alternatívái a szendvicsek, amelyek frissen elkészítve nemcsak a szemnek, de az ízlelőbimbóknak is gasztronómiai élményt nyújtanak. Az alap lehet hagyományos zsömle, kifli vagy kenyér, azonban már hazánkban sem meglepő, ha croissant kerül a tányérunkra. A feltétek sokasága garantálja, hogy akár minden nap másfajta szendvicset ehetünk, ezért érdemes olyanokat is kipróbálni, ami korábban még nem került a tányérunkra, például a chorizos-sajtos vagy a mozzarellás-paradicsomos szendvicset.

Ha hideg édességgel kezdenénk inkább a napot, akkor érdemes kipróbálni joghurttal vagy növényi tejjel a granolát, amely zabpehelyből, diófélékből, magvakból, mézből vagy barna cukorból áll, és különlegessége, hogy ropogós aranybarnára van pirítva.

Meleg reggeli

Sós fronton a tojásrántotta, az omlett, a bundáskenyér és a virsli már régóta a magyar reggelizőasztalok kedvence, azonban már nálunk sem ismeretlen a keleti kultúrából származó kiadósabb, zöldséges-tojásos shakshuka.

Az étel neve arab eredetű és keveréket jelent, utalva ezzel annak összetett jellegére. Az alapját egyfajta keleties lecsóként lehet elképzelni, amit egzotikus fűszerekkel alaposan megszórnak, és a tetejére tojást ütve serpenyőben megsütnek. A leggyakrabban reggelire szolgálják fel kenyérrel, de mivel elég kiadós, akár ebédre vagy vacsorára is fogyaszthatjuk. A shakshuka származási helyéről megoszlanak a vélemények, annyi azonban bizonyos, hogy a Földközi-tenger partvidékén mindenhol ismerik, és szinte minden tájegységnek megvan belőle a maga speciális változata.

Ha azonban meleg édességgel kezdenénk a napot, érdemes kipróbálni a hazai változattól állagában és elkészítésében is kissé eltérő amerikai palacsintát, amelyet fogyaszthatunk a klasszikusnak számító juharszirupos feltéten kívül pisztáciakrémmel és friss gyümölcsökkel is.

Érdemes betérni

A felsorolt finomságok kipróbálására, érdemes a Kútvölgyi úton a város központibb része felé jövet betérni a György Aladár utca sarkánál tavaly nyitott, Hegyvidék kártya elfogadóhely Aladár Cafe and Deli kávézó-pékségbe, ahol akár minden nap más reggeli ételt próbálhatunk ki, és természetesen a reggeli kávéról sem kell lemondani, legyen szó eszpresszóról vagy lattéról.

Ajánló
Ajánló
Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...