Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-04-13

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas alakjával, a jó néhány díjjal kitüntetett Grecsó Krisztiánnal találkozhatunk. A népszerű újságíró, költő, író - hasonlóan az Egy életem sorozat korábbi sztárvendégeihez - mesél a legizgalmasabb élményeiről. 
 
Grecsó Krisztián hivatalos életrajzában azt olvashatjuk, hogy József Attila-díjas irodalmár, költő, író, dalszerző és szerkesztő. A magyar irodalom jeles képviselője azonban ennél még összetettebb személyiség. Életútja egy Csongrád-Csanád vármegyei faluból, Szegvárból indult. Míg a nagyszüleinek csupán két könyve volt otthon – a Kincses Kalendárium és a Biblia –, addig Krisztián lediplomázott, és irodalmi munkásságával elbűvölte a hazai, valamint a külföldi irodalomkedvelőket is. 
A pályafutása azonban nem volt zökkenőmentes. Jó pár pofont kapott a sorstól, ő viszont kitartott gyermekkori álmai mellett, és járta a maga útját. Ennek az útnak a legizgalmasabb állomásaival a MOM Kulturális Központ hallgatósága is megismerkedhet. 
Kezdve azzal, hogy miért aratott olyan hatalmas botrányt a legelső könyve, a Pletykaanyu. 
 
Egy hippi gyermeke
A Szentesi járásban található nagyközség életét felkavarta, amikor megjelent „egy szegvári legény”, vagyis Grecsó első könyve 2001-ben. A fiatalemberről ekkor még viszonylag kevesen tudták, hogy irodalmi ábrándokat dédelget, pedig akkor már évek óta dolgozott egy kulturális folyóirat külsős munkatársaként. Azzal haragította magára szűkebb pátriájának polgárait, hogy a Pletykaanyuban összefoglalta Szegvár izgalmas történeteit, regénybe illő karaktereit. A valóság elemeire támaszkodó fikció hatalmas botrányt kavart. Féltucatnyi család állt össze, hogy bepereljék az írót, mondván, ők nem olyanok, mint amilyennek Grecsó leírta őket. 
Az életrajzi standup-esten természetesen ez az élmény is szóba kerül.
Mint ahogy az is, hogy Krisztián édesapja nem csupán a járási szavalóversenyek visszatérő résztvevője, de igazi „falusi hippi” volt a hetvenes évek derekán. Az író tőle is sokat tanult, ám legfőbb példaképének Jusztikát, a nagymamáját tartja. 
 
Kis magyar országjárás
Grecsó útja Szegvárról Csongrádra, majd Békéscsabára és Szegedre vezetett. Azt tette, amit előtte a legtöbb egyszerű, paraszti családból származó, irodalom iránt érdeklődő fiatalember. Először tanítói képesítést szerzett, majd a József Attila Tudományegyetemen lediplomázott magyar szakon. A nagyközönség akkor ismerte meg a nevét, amikor vezető szerkesztőként dolgozott a Nők Lapjában. Írásai megjelentek a Békés Megyei Lapban, valamint az Élet és Irodalomban. A könyvei egyre nagyobb kiadók gondozásában jutottak el az olvasók kezébe. Hamarosan már színházban is találkozhattunk a munkáival. 
Budapesten élve befutott, sikeres irodalmárnak tarthatta magát, amikor rákkal diagnosztizálták.
Hatalmas önuralomról és kitartásról tanúbizonyságot téve szembeszállt a betegséggel. Meggyógyult, és azóta is újabb művekkel – versekkel, szövegkönyvekkel, elbeszélésekkel, drámával és regényekkel – lepi meg egyre nagyobb számú rajongótáborát. 
 
Az élet forgatókönyve
Az április 24-i Grecsó-est rendező-producere Lévai Balázs. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett egykori újságíró elismert producer és televíziós szerkesztő-műsorvezető, és nagy gyakorlata van a magyar kulturális élet kiemelkedő művészeinek be-mutatásában. Írókat, zenészeket, együtteseket mutat be könyveiben, műsoraiban vagy éppen kerekasztal-beszélgetései során.
Tisztában van azzal, mik azok az érdekességek, intim titkok, amelyek a legjobban érdeklik a hallgatóságot. A Grecsó-est kapcsán azt is elmondhatjuk, hogy a műsor forgatókönyvét valóban az élet írta.
Megismerhetjük a színpadon álló sztár magánéletének, házasságának, a betegsége leküzdésének a titkait. Grecsó végigvezet minket izgalmas pályafutásán, de közben nem csak magáról mesél. Láthatjuk, milyen pillanatok határozták meg a személyiségét, melyik irányba vitték izgalmas, ám néha naivnak tűnő művészi kísérletei, és kiderül az is, hogyan lett belőle író.
A közönség rajong érte, mert az egykori vidéki fiú hiteles és szerethető. Izgalmas, titkokkal teli estre számíthatunk, hiszen Lévai Balázs ugyanúgy meg akarja szólítani Grecsó rajongóit, mint azokat az irodalombarátokat, akik a MOM Kulturális Központban találkoznak először személyesen is az íróval. Grecsó Krisztián szívesen beszélget a közönséggel, így arra is esély nyílhat, hogy az érdeklődők rákérdezzenek a legizgalmasabb részletekre.
Feltárul előttünk egy különleges magyar életút sok kanyarja, vidámabb és embert próbáló szakaszai. Olyan valaki áll ki a nézők elé, aki ragaszkodik ifjúkori barátaihoz, gyermekkori példaképeihez, a feleségéhez és a lányához, miközben nagy alázattal szolgálja választott hivatását, az irodalmat. Élete legizgalmasabb pillanatai sok tanulsággal szolgálhatnak mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a mai magyar kultúra egyik markáns és sokoldalú személyiségét.
 

Ajánló
Ajánló
Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...