Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-08

Trojka a Lóvasúton – válogatott világhírű színdarabok

Trojka a Lóvasúton – válogatott világhírű színdarabok

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban három napon keresztül színházi előadások várják a műfaj rajongóit. Megtekinthetik Csehovtól A cseresznyéskertet, Kleisttől az O. márkinét, Hrabaltól a Véres történetek és legendákat, illetve Lollikétől a Dogville – a menedéket.
 
A Zugliget ékessége az egykori lóvasút-végállomás néhány éve csodálatosan felújított műemlék épülete. Az enyészettől megmentett és újjászületett épület immár kulturális intézményként szolgál, és itt kapott új otthont a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény is.
A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban a nagyközönség koncerteket, filmvetítéseket, ismeretterjesztő előadásokat, kiállításokat, könyvbemutatókat színházi előadásokat tekinthet meg. 
 
Hármas egység
 
Május 20-tól három napon keresztül a Trojka Színházi Társulás lesz a Zugliget vendége. Igazi meglepetéssel kedveskednek a színházrajongóknak. Négyszer lépnek fel: három színdarabbal és egy felolvasószínházi előadással. A trojka a kelet-európai térség kedvelt közlekedési eszköze. Télen három ló húzta a szánt, legyőzve a mély havat is. A hármas szám ezenfelül fontos szerepet játszik a spiritualitás számos területén.
A Trojka Színházi Társulás előadásaira is a kép, a szöveg és a zene hármas egysége jellemző. Katartikus élménnyel kecsegtet, ahogy az előadók egyensúlyt teremtenek egy történet elmesélése közben a művészi átadás és a nézői befogadás között. A csapat 2013-ban alakult. Művészeti vezetője és megálmodója, Soós Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, a színházrendező szak fizikai színházi koreográfusi szakirányán. Olyan történeteket hoz el májusban a Lóvasútra, amelyek lehetővé teszik, hogy a darabok kiemelkedjenek önmagukból és a bennük lévő igazság mindenki számára felfoghatóvá váljon.
 
Egy életút csúcspontja
 
Anton Pavlovics Csehov pályafutását, munkásságát régóta világszerte vizsgálják, elemzik a szakértők és a nézők is. A cseresznyéskert, a szerző talán legismertebb műve félúton jár a dráma, a tragédia és a groteszk között. Tekinthetjük a csehovi történetmesélés csúcspontjának, amelyben a szerző munkássága a legmagasabb minőségére jut fel. Mind a mai napig ugyanolyan népszerű, mint 1904 után, amikor először mutatták be Moszkvában. Hazánkba húsz évvel később jutott el, a Vígszínház nézői tekinthették meg. A történet egy korszak végének állít emléket. Ugyanakkor nem csupán korrajz, és a népszerűségét éppen annak köszönheti, hogy tökéletesen tudunk azonosulni a szereplőivel, akiket megrendít az illúziójuk elveszítése, a régi megszokott hétköznapjaik lassú, de biztos semmivé válása. A darabot Balassa Eszter alkalmazta színpadra.
 
Megbocsátás és szeretet
 
Másnap, május 21-én Heinrich von Kleist O. márkiné című elbeszélését nézhetjük meg. A korán elhunyt német drámaíró, lírikus és publicista a klasszicizmus és a romantika kiemelkedő mesterei közé tartozik. A felvilágosodás korának gyermekeként a természettudományok révén akarta megismerni az emberi lelket és jobbá tenni a világot. Az O. márkiné a legismertebb művei közé tartozik. Szerb Antal véleménye szerint Kleist nagyszerű műveket írt, Hegedűs Géza pedig a 19. század harmadik legnagyobb német drámaírójának tartotta. A márkiné történetében látszik a teljes kiszolgáltatottság minden szörnyűsége. A szemünk láttára bontakozik ki egy romantikus hősnő sorsa. A félelem és a múltban átélt traumák azonban nem arathatnak diadalt, mert végül győz a szerelem és a megbocsátás. A darabot Szász Anna alkalmazta színpadra.
 
Egy nap – két előadás
Május 22-én a Trojka Színházi Társulás két történettel is vár minket. Délután ötkor kezdődik a Véres történetek és legendák, Hrabal felolvasószínházi műve. Este 8-kor Lollike mesél a befogadás, a kitaszítás és a megaláztatások kálváriájáról a Dogville – a menedék című darabban.
Bohumil Hrabal munkássága gyakran mutat kiutat a valóság tragédiái közül. A cseh író átélte a második világháborút és a német megszállást. Műveit előszeretettel dolgozták fel filmesek is, így gyakran találkozhattunk vele a mozikban. Szívesen írt kispolgárokról, egyszerű bölcsességükről. Hősei gyakran tűnnek nevetségesnek, ám még a legnagyobb nehézségeket is leküzdik az életvidámságukkal. Hrabalt a huszadik századi cseh irodalom egyik legfontosabb alakjának tartják.
Soós Attila rendező irányításával Hrabal közel negyvenévnyi munkásságából válogattak ki olykor elsöprően fekete humorú történeteket. Ezekben a kisember váratlanul reménytelen élethelyzetbe kerül, ám a szerző a maga páratlan eszközeivel eléri, hogy a szenvedő hős diadalmasan juthasson a mennybe. A mai információáradattól túltengő világban megrázó lehet ez a fantasztikus érzelmi kontraszt, és az előadás játékos kiutat mutathat a valóság tragédiái közül.
2003-ban került mozikba Lars von Ttier Dogville – a menedék című filmje. A gengszterek elől menekülő Grace élete pokollá válik, amikor a látszólagos menedékhelye iszonyatos csapdává változik. A drámai hatású filmet Christian Lollike dán színműíró és rendező állította színpadra. A történetben Grace sorsát követhetjük a remény szertefoszlásától a megaláztatásokon át a könyörtelen elégtételig. A darabot Balassa Eszter alkalmazta színpadra. A Trojka Színházi Társulás négy fellépése különleges, elgondolkodtató, érzelmeinkre és a gondolatainkra egyformán nagy hatást gyakorló programokat ígér. A színházba járók igazi ínyencségeket, figyelemre méltó különlegességeket nézhetnek meg a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.
 

Ajánló
Ajánló
Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas ala-kjával,...

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon...

Pazar kilátás és gasztronómia

Pazar kilátás és gasztronómia

Már Budapesten is sok olyan helyen várnak minket vendéglátóhelyek, ahol nemcsak a gasztronómiai...