Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-08

Mitől függ a szabadságom? – a Mária Rádió kerekasztal-beszélgetése

Mitől függ a szabadságom? – a Mária Rádió kerekasztal-beszélgetése

A szabadságnak legalább annyi arca, aspektusa van, ahány ember él a földön. A Mária Rádió vendégeként neves szakemberek, jól ismert személyiségek nézik meg, miként lehet elérni a szabadság különböző szintjeit. A MOM Kulturális Központban az is kiderül, hogy szakrálisan, de a hétköznapi valóságban is milyen összefüggéseket fedezhetünk fel például a bátorság és a szabadság között.
 
Sokan panaszkodnak arra, hogy a mai világunkban nehéz időt szakítani komoly gondolatok, fontos kérdések körüljárására, töprengésre vagy régimódi elmélkedésre. A Mária Rádió munkatársai is tisztában vannak ezzel. Úgy gondolták, azzal is elősegíthetik az elmélyülést az egyetemes emberi kérdésekben, hogy ingyenesen látogatható kerekasztal-beszélgetést szerveznek a MOM Kulturális Központban. Tisztában vannak azzal, hogy a 21. században nem csupán hagyományos módszerekkel lehet elérni az embereket, ezért a rendezvényt a Mária Rádió Facebook-oldalán élőben közvetítik május 21-én délután 18 órakor. 
Elég a nagy költőink munkásságára gondolni – például Petőfi Sándor verseire –, hogy nyilvánvaló legyen: a magyarok számára évszázadok óta fontos a szabadság kérdése.
Ez egy olyan téma, amit érdemes alaposabban körüljárni megvizsgálni. Ebben segít a Mária Rádió három májusi vendége. A rövid névsor talán meglepőnek tűnhet. Mégis, mi a közös Mérő Lászlóban (pszichológus, matematikus), Pásztor Annában (énekesnő, színész, táncművész, zeneszerző), és Zillich Mihályban (ferences szerzetes)? Például az, hogy mind a hárman sokat foglalkoztak az egyén igazi szabadságával, és a gondolataikat szívesen megosztják a hallgatóságukkal. A közönség a helyszínen és a Facebookon is kérdéseket tehet fel nekik.
 
Szabadság és hit
A Mária Rádió 2006 óta működik. Nem sugároz reklámokat, és kerüli a napi politizálást. Célkitűzése, hogy hitelesen mutassa be a mai keresztények életét és a tanításokat. Szeretnék elősegíteni a hallgatóságuk lelki megújulását, és a bennük élő remény, hit és szeretet megnövekedését.
A MOM Kulturális Központban tartott kerekasztal-sorozat is segíteni kívánja az érdeklődőket. Népszerűségét mutatja, hogy gyakran nehéz bejutni a beszélgetésekre. Szerencsére az interneten korlátlanul meghallgatható, hogy mit gondol a három vendég a szabadságról.
A Magyar Katolikus Lexikon részletesen áttekinti a szabadság fogalmát. Alapvetően azokat az embereket tartjuk szabadnak, akik mentesek az illetéktelen megkötöttségektől: például a külső hatásoktól vagy a belső kényszertől. A Szentírás is behatóan foglalkozik e témával. A teológia fontos felismerése, hogy a szabadság lehetővé teszi a felelősségteljes választást a jó és a rossz között.
Május 21-én nem csupán vallásos szempontból vizsgálják meg a témát. Mérő László a pszichológia és a matematika világából, Pásztor Anna a koncertek vakító fényéből érkezik. Saját életútjukra, tapasztalataikra támaszkodva mondják el, mit gondolnak az est központi témájáról.
 
A tudós és a koncertterem csillaga
Mérő László úgy véli, a gondolkodás jelenti a szabadság iskoláját. Fontosnak tartja az álmodozást, de azt is, hogy folyamatosan, nagy odaadással fejlesszük a gyermekek tudását. Elismert szakember a matematika, a pszichológia, a játékfejlesztés, a publicisztika területén. Már egész korán elkezdett foglalkozni a mesterséges intelligencia kutatásával. Új elvű keresőalgoritmusokat és heurisztikus keresőeljárásokat fejlesztett ki. Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el. Gyakori vendég kerületünk kulturális intézményeiben, hiszen példátlan éleslátással és közérthetően tud beszélni a legbonyolultabb tudományos kérdésekről is.
 
Pásztor Annával az elmúlt évtizedekben koncerttermekben és fesztiválokon találkozhattunk. Többször is kiérdemelte a Fonogram-díjat. A szakma ugyanúgy elismeri énekesnői, előadói, zeneszerzői, dalszövegírói, táncművészi és színészi teljesítményét, mint a közönség.
Az ő útja Amerikán át elvezetett a Károli Gáspár Református Egyetemre. Húsz évvel ezelőtt a testvérével együtt alapították meg az Anna and the Barbies együttest. A csapat itthon és külföldön is sok koncertteremben és fesztiválon lépett fel nagy sikerrel. Alternatív rockot játszva bekerültek a hazai könnyűzenei élet élvonalába.
 
Egy különleges szerzetes
Zillich Mihály ferences szerzetest legtöbben Misi testvérnek szólítják. Életútja jól illusztrálja, hogy a Mindenható bárkinek odanyújtja a kezét, ha arról van szó, hogy a jót szolgálja. A családjához nem állt túl közel a vallásosság, ám őt már kisgyermekként is izgatta, mi létezhet a világi valóságon túl. Rossz gyerek volt, sokat zsiványkodott, és még a rendőrséggel is meggyűlt a baja. Nagyon megviselte a szülei válása, és egyre erősebb vágyat érzett arra, hogy képes legyen hinni. A gazdagság azonban nem segített, ezért hazatért külföldről, és jelentkezett a ferencesekhez szerzetesnek. Lépésről lépésre be tudta engedni Istent az életébe, és ettől teljesen megváltozott.
E három különleges egyéniség értékes és egyedi szempontokat emel be az egyén szabadságának megvitatásába. Kitérnek arra is, milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre, és milyen dolgokat tehetünk meg, hogy eljussunk a szabadság különböző szintjeire. A május 21-i beszélgetést hallgatók számíthatnak arra, hogy egészen egyedi, izgalmas és elgondolkodtató kulturális élményben lesz részük.
 

Ajánló
Ajánló
Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas ala-kjával,...

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon...

Pazar kilátás és gasztronómia

Pazar kilátás és gasztronómia

Már Budapesten is sok olyan helyen várnak minket vendéglátóhelyek, ahol nemcsak a gasztronómiai...