Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-20

Apák napja – a szív darabja a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Apák napja – a szív darabja a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Izgalmas előadás részesei lehetnek november 4-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonba látogatók, hiszen valódi női sorsokról szól Vígh Anita Apák napja című duodrámája.


„A barátság aranyfonál, amely, ha egyszer elszakad, össze lehet ugyan kötni, de a csomó megmarad” – sokan emlékszünk még erre a versikére, amelyet többnyire emlékkönyvekbe írtunk gyöngybetűkkel a barátnőinknek. Valóban, a gyermekkorban kötött barátságok, amelyek rendkívül szorosak és érzelmekkel telítettek, és amelyeknek annyi boldog évet köszönhetünk, sokszor csalódásokkal, a bizalom megingásával érhetnek véget, és aztán már semmi sem lesz ugyanolyan, mint azelőtt volt. 
 
Így éreznek a dráma főszereplői, Anett és Móni is, akik egykoron a legjobb barátnők voltak, ám az élet messzire sodorta őket egymástól. Huszonöt éve nem találkoztak, most viszont újra egymás szemébe nézhetnek. Nehéz pillanatok ezek: véletlen találkozás a Marcipán cukrászdában, amiből ki tudja, lesz-e valódi beszélgetés.

Hiszen a csevej első körei még felszínesek, ám ahogy telik az idő, mindketten egyre mélyebbre merülnek az emlékeikbe. Megelevenedik a gyermekkoruk, a lépcsőház a lakóival, a közös játékok, a kibontakozó szerelmek, az apró és nagyobb árulások, és persze a veszteségek, amelyek felnőtté tették és formálták őket.
 
Retró életérzés

A darab, bár napjainkban játszódik, visszarepít minket a hetvenes, nyolcvanas évek világába. Manapság nagyon divatos a retró, itt azonban mindez nem hamis nosztalgia, hiszen az a korszak, ahová a két szereplő elkalauzol minket, valaha az életük, a mindennapjaik része volt.

A szerző nem titkolt célja, hogy a nézők, miközben végigkövetik a két család hol vicces, hol szomorú történetét, újraéljék a maguk gyerekkorát is, fusson a fejükben saját életük filmje annak minden szépségével és nehézségével együtt. Itt megelevenedik az a korszak, amikor hétfőként a tévében még adásszünet volt, ezért az estéket diavetítéssel, társasjátékozással töltöttük, amikor banánt még ritkán lehetett kapni a boltokban, és akkor is többnyire a pult alól vásárolhattuk meg, amikor a ház lakói még a lépcsőház előtti padon beszélgettek egymással, amikor minden szomszéd ismerte a másikat, amikor a hétvégi programunk a hobbitelken zajlott, ahol mindenki megtermelte azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amik aztán az asztalra kerültek… Egy olyan korról mesél a darab és teszi ismét jelen idejűvé, amiről azt hittük, végleg elmúlt, és talán már meg is feledkeztünk róla.
 
A dráma alkotói

A szereplő Kocsis Judit Jászai Mari-díjas színész, akit több évtizede csodálhatunk a színpadon és filmekben, valamint Vígh Anita, a darab szerzője. A drámában felhangzó zenét és a Holnapi emlék című dalt Virág Dániel jegyzi, a jelmezeket Katona Bálint készítette, az előadást Csáki Rita Pro Ubre-díjas művész rendezte. 
 
Bemutató: 2023. november 4., 18.00
Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon
 
Jegyek: www.kulturalisszalon.jegy.hu

Ajánló
Ajánló
Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Egy régi vendég – az Overlook Events csapata – tér vissza május 4-én a Hegyvidékre. Műsorukban...

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas ala-kjával,...

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon...