Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-20

Normafa síház – nem csak télen

Normafa síház – nem csak télen

Az Eötvös út 59. szám alatti 1930–1931‐ben épült ház eredetileg két funkciót látott el: vámőrség és síház kapott benne helyet. Budapest határának módosulásával a vámőrség funkció megszűnt, , azonban a Normafa egész évben népszerű kirándulóhely, így a Normafa Síház átalakult.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2020 nyarán hirdetett meghívásos tervpályázatán a Normafa Síház épületének felújítása a Normafa komplex, átfogó fejlesztésének részeként különösen fontos szempontként kezelte a „hely szellemét”. A fejlesztés figyelembe vette a táji-természeti értékek megőrzését, valamint azt is, hogy a lehető legkörültekintőbben járjon el a védett épített örökséggel, mégis az évente idelátogató több mint 1,2 millió ember igényeit is kiszolgálja.
 
Helyi védett ház 

A tervpályázatban megfogalmazott feladat az épület karakterének megőrzése mellett annak rendbetétele és fogyasztótérrel való bővítése volt. Az időtálló, méltóságteljes, jó arányú ház illeszkedik a XII. kerület egyéb helyi védett épületeinek sorába. Megújult a belső térstruktúra, ennek fő eleme a központi tér, az íves terasz. Bővítésként létrejött egy erdei építmény nyitott és zárt fogyasztói terekkel, ahová üvegezett folyosó vezet. A kivitelezés műemléki igényességű, „folyamatos párbeszéddel a meglévő épület és a természet között”. A tető vörösfenyő zsindellyel a koronáján a megszokott szerkezeteket idézi – áll a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján.

Síelés, séta, sütkérezés

Bár a magyarországi klíma kevésbé kedvez a téli sportok művelésének,mint mondjuk az Alpokban, azért ha felmegyünk a Normafára, mindig egy kicsit hűvösebbnek érezzük az időt, és ez nem csak érzéki csalódás. Éppen ezért merült fel, hogy ha valahol Budapesten meg lehet próbálni kialakítani egy sípályát, akkor azt itt, a XII. kerületben kell megpróbálni, ráadásul 1892-ben itt született a magyar sísport, amikor két lelkes sportoló először a Vérmezőn próbálkozott meg a síeléssel. (link a cikkre) Hajdanán hét lesiklópálya és két síugrósánc is volt a területen.

Tavaly az Anna-rét mellett adták át a teljesen újjáépített Vasas-síházat a Normafán, ahol a sífutók és szánkózók legnagyobb örömére már a hópótlás is működik, illetve köszönhetően a Normafa Park Látogatóközpont, az egykori Förster-villa építészének, Weichinger Miklós gyerekkori síelni tanulás élményeinek, az átépítéskor egy négy évszakos műanyag sípálya is helyet kapott. A pályán található csapadékgyűjtő tározóból a víz nyáron öntözésre, télen hópótlásra használható.

Ahogyan az a címben is szerepel, a Normafa nemcsak télen, hanem egész évben vonzó kirándulóhely. Tavasszal, amikor már alig várjuk a természet ébredését, a téli szürkeség után a friss zöldre vágyva ugyanúgy jó helyen járunk, mint a város nyári forróságából enyhet keresve, vagy épp az ősz ecsetjétől átfestett lombok színkavalkádjában gyönyörködve állunk meg a városra letekintve.

Gasztroélmény

Ha pedig már eleget síeltünk, szánkóztunk, sétáltunk vagy süttettük magunkat, jólesik megpihenni és falatozni a teljesen megújult Normafa Síház Étteremben. A megújult épület csodásan beleilleszkedik a tájba, és az építészeti látványosság mellett igazi gasztronómiai élményt is nyújt. Az időjárástól és a saját hidegtűrésünktől függően leülhetünk az étterem belső termében, a fedett vagy akár a nyitott teraszos részén is. 

Az étlapot végignézve múltidéző és újdonság, ismerős és ismeretlen fogásokkal találkozhatunk. A tradicionális magyar ételek színe-java felvonul az étlapon, de egy kis csavarra mindig lehet számítani. Szervezhetünk ide családi programokat, és ne lepődjünk meg ha élő zene fogad minket a belépéskor, ahol a legkisebbeket és a négylábú családtagokat is szeretettel látják. 

Ajánló
Ajánló
Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Egy régi vendég – az Overlook Events csapata – tér vissza május 4-én a Hegyvidékre. Műsorukban...

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas ala-kjával,...

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon...