Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-15

Egészégesen a hegyvidéken – Hegyvidéki Egészségnap 2023.

Egészégesen a hegyvidéken – Hegyvidéki Egészségnap 2023.

Évek óta nagy sikerrel rendezi meg a Hegyvidéki Önkormányzat az őszi Egészségnapot, amelyen a kerületben élők ingyenesen vehetnek részt különböző egészségügyi szűrővizsgálatokon, ráadásul a vizsgálatok eredménye is szinte azonnal kézhez kapható.


Nagyon sok betegség komolyabbra fordulása megelőzhető a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel, azonban sokszor elveszi a kedvünket a hosszas várakozási idő, vagy találunk valami kifogást, hogy most épp miért nem tudunk elmenni rá. Legyen ez most másként! Tegyük szabaddá szeptember 23-át, és vegyünk részt a Hegyvidéki Egészségnapon a MOM Kulturális Központban.

Milyen gyakran kell szűrővizsgálatra járni?

Mivel az egyes betegségek kialakulási ideje eltérő, ezért a szűrővizsgálatok gyakorisága is más lehet. Nézzük meg, hogy a Hegyvidéki Egészségnapon elérhető vizsgálatokat milyen gyakran javasolják, így mindenki eldöntheti, hogy melyik szűrővizsgálat elvégzése időszerű számára.

Évente javasolt szűrővizsgálatok

• anyajegyszűrés
• általános állapotfelmérés (testsúly-, testvíz -, testzsírösszetétel, BMI-mérés, napi energiaszükséglet meghatározása, véroxigénszint-mérés, vérnyomás-, pulzus-, magasság-, testtömegmérés)
• vércukorszint-, vérzsírmérés
• szemészeti vizsgálat
• fül-orr-gégészet és hallásvizsgálat
• memóriaszűrés, demencia-tanácsadás
• PSA-szűrés

Panasz/tünetek esetén javasolt szűrővizsgálatok

• pajzsmirigygöbszűrés – pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat szakorvosi kiértékeléssel és tanácsadással
• Helicobacter-szűrés
• egyéni mozgásszervi és gyógytorna-tanácsadás
• sebészeti konzultáció
• elhízáskontroll – testtömegindex-mérés dietetikai kiértékeléssel és endokrinológiai tanácsadással
• táplálkozási, életmód- és orvosi tanácsadás
 
WIWE szívdiagnosztikai vizsgálat

Idén a Hegyvidéki Egészségnapon egy különleges szívdiagnosztikai vizsgálaton is részt vehetünk. A KSH felmérése szerint Magyarországon 2019-ben a halálozások 49 százalékát, azaz 64 ezer esetet okoztak a szív- és érrendszeri betegségek. 

A prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanára által is ajánlott Wiwe otthoni EKG-készülék egyszerűen használható applikációja többféle szívprobléma kiszűrésére alkalmas, mint a ritmuszavar, a stroke és a hirtelen szívmegállás-kockázat, a véroxigén-, a pulzusmérés, a bradycardia, a tachycardia, az extraszisztolé, a kamrai vezetési zavarok. Bárhol, bármikor klinikai szintű EKG-t mér, amelyet orvosi segítség nélkül kiértékel, a jelentések az okoskészüléken, az egészségügyi naplóban tárolódnak. A felhasználó az eredményeket megoszthatja családtagjaival, elküldheti orvosának is. 

Ráadásul használatát nemcsak szívbeteg, hanem a megelőzési funkciók miatt minden egészségtudatos embernek ajánlják. Az elérhető fitneszfunkciók tartalmazzák: a fitneszindex (HRV)-mérést, a stressz-szint-mérést, a HRV-életkor-kiértékelést, a lépésszámlálót, a testtömegindex-kalkulációt és az egészséges életmódhoz kapcsolódó tanácsokat is.

A szeptember 23-án 10 órától a MOM Kulturális Központban tartandó Hegyvidéki Egészségnapra a belépés díjtalan. A szűrések és a vizsgálatok érkezési sorrendben vehetők igénybe.

Ajánló
Ajánló
Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas ala-kjával,...

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon...

Pazar kilátás és gasztronómia

Pazar kilátás és gasztronómia

Már Budapesten is sok olyan helyen várnak minket vendéglátóhelyek, ahol nemcsak a gasztronómiai...