Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-09-25

Tippek a ragyogó és egészséges hajkoronáért

Tippek a ragyogó és egészséges hajkoronáért

A beköszöntő hűvösebb napok, a fűtési szezon elindulásával a szárazabb levegőjű helyiségek, a tápanyaghiány mind oka lehet fürtjeink fénytelenségének, rossz kondíciójának. Nézzük a leggyakoribb okokat, és azt, hogy mit tehetünk hajunk szépsége, egészsége érdekében.

Étkezzünk változatosan!

Ha évszaktól függetlenül azt vesszük észre, hogy hajunknak nincs tartása, tincseink pedig elveszítették természetes fényüket, akkor a legvalószínűbb probléma a vitamin- és tápanyaghiány. Hajhagymáinkat erősebbé és egészségesebbé tehetjük, ha változtatunk az étrendünkön. Hajunknak sok C-vitaminra, vasra, folsavra és cinkre van szüksége. Ennek kiváló szállítói a zöldségek, a gyümölcsök, a tejtermékek, a szójacsíra, a teljes kiőrlésű gabona, a szárnyasok és a halak. Számos természetes étrendkiegészítő is a rendelkezésünkre áll, szedésükkel nemcsak hajunk, hanem körmünk állapota is sokat javulhat.

Az ehhez kapcsolódó HEGYVIDÉK  kártya elfogadóhelyeket megtalálja: ITT
 
Figyeljünk a samponra!

A hajunk a hideg időben hordott sapka alatt lelapul, könnyebben zsírosodik. Ezt gyakoribb hajmosással igyekszünk orvosolni. Figyeljünk samponunk minőségére: a jó sampon nem a képződő habmennyiségről ismerhető fel, hanem arról, hogy hajmosás után tincseink könnyen kifésülhetővé, puha tapintásúvá válnak. Érdemes egy mogyorónyi sampont teásbögrébe tenni, feloldani meleg vízzel, és alapos elkeverés után ezt önteni a hajra. Elegendő fürtjeinket egyszer samponozni, ne szárítsuk ki a fejbőrünket feleslegesen, mert annak hámlás, korpásodás lehet a vége. Az öblítést hűvösebb vízzel fejezzük be, mert ez fokozza a fejbőr vérellátását, és csillogóbbá teszi a hajat, azonban ügyeljünk arra, hogy meg ne fázzunk.
 
Ápoljuk gondosan!

A kúraszerű pakolásokat érdemes még hajmosás előtt a nedves hajra felvinni, mert azokat a hatóanyagokat, amelyekre a hajszálaknak nincs szüksége, a mosás során eltávolíthatjuk. A hajbalzsamot csak a hajszálak végeibe masszírozzuk, és a hatóidő végeztével alaposan öblítsük ki, mert a fejbőrünknek nem tesz jót, és nincs is szüksége ilyen jellegű ápolásra. A töredezett hajvégekkel csodát tehet a házi hajpakolás, amelyben olívaolajat és tojássárgáját keverünk össze, hajmosás előtt egy órával a hajunkra tesszük, majd gondosan kimossuk belőle.
 
Segítsük gyógynövényekkel!

A házi hajápolószerek sorát gazdagítja, ha gyógynövényes főzettel öblítjük le hajunkat a hajmosás után. Egyharmad csészényi gyógynövényt forrázzunk le egynegyed liter vízzel, majd hagyjuk hűlni 15 percig. Ezután szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele fürtjeinket. Zsíros hajra csalánt, kamillát, bojtorjánt vagy citromfüvet használjunk, korpás fejbőrre a csalán vagy a kakukkfű a legjobb megoldás.

Az ehhez kapcsolódó HEGYVIDÉK  kártya elfogadóhelyeket megtalálja: ITT
 
Fésülködjünk helyesen!

Hajunk napi karbantartásához két kefére van szükségünk. Az egyik legyen lapos a hajmosás utáni átfésüléshez, a másik egy körkefe a hajszárításhoz. Általánosságban érvényes, hogy a természetes szőrök kíméletesebben bánnak a hajszálakkal és a fejbőrrel, ugyanakkor sűrű haj esetén nem biztos, hogy igazán beválnak, mert ott túl puhának bizonyulnak. Ezért az optimális kefe természetes szőr és műszőr keverékéből áll, ilyet vásároljunk, ha hajunknak a leggondosabb ápolást szeretnénk biztosítani.
 
Szárítsuk profin!

Míg nyáron szinte jólesik, ha a hőségben nem nyúlunk hajmosás után rögtön a hajszárítóért, addig ősszel, télen már vétek nedves, frissen mosott hajjal elindulni otthonról.
A jó hajszárítás titka nemcsak abban rejlik, hogy kialakítjuk a megfelelő formát, hanem abban is, hogy csillogást adunk a hajszálaknak. Ezért olyan hajszárítót érdemes használni, amelyen a hideg és a meleg levegő váltogatható, mert a kis hullámokat hideg szárítással tudjuk a legtökéletesebben fixálni. A túl sok hajhab lelapíthatja a frizuránkat, ezért hajhossztól függően adagoljuk, de még hosszú hajra is csak maximum diónyi mennyiséget rakjunk tincseinkre. A habot egyenletesen oszlassuk szét a hajon, hogy mindenhová egyforma arányban jusson. 

A világos sör természetes hajformázó, amelyet szintén érdemes lehet kipróbálni. A sört hajmosás után oszlassunk el egyenletesen a nedves hajon. Vízzel finoman öblítsük ki és szárítsuk meg, ahogyan szoktuk. A frizura nem marad ragacsos és sörszagú, viszont a sör magas B2-, B6-vitamin-, biotin- és folsavtartalma révén fényessé és erőssé teszi a hajat. 
 
A festett hajat érdemes alacsonyabb hőfokon és lassabban szárítani, mindig a hajhagymáktól lefelé haladva, ettől lesz selymes fényű. Ha göndör a hajunk, hajvasalóval simíthatjuk ki, ilyenkor azonban ne feledkezzünk meg az extra hajvégápolók használatáról, mert a gyakori vasalás könnyen töredezetté teheti hajvégeinket.


Ha pedig szeretné szakértőre bízni a hajápolást, nézze meg az alábbi HEGYVIDÉK kártya elfogadóhely partnereinket:

Ajánló
Ajánló
Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, amely a...

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Divatos téma a fáradtság, amely szinte minden évszakban aktuális lehet, hiszen télre...

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

A leggondosabban takarított munkahelyen is akadnak olyan, közösen használt dolgok, amelyek...