Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-12-15

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak, kialvatlannak érezzük magunkat. Látható jele a pajzsmirigy megnagyobbodása, a strúma. Nőknél menstruációs zavarokat és meddőséget is okozhat. Több olyan tünet is jellemzi a betegséget, amelyet nem vagy nem eléggé veszünk komolyan: a rekedt hang, az álmatlanság, a „gombóc a torokban” érzés, a nem optimális pulzusszám, az emelkedett vérnyomás, a fulladás, a kézremegés, a bőrszárazság.


Ha a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége nem megfelelő, kellemetlen tünetek jelentkeznek. Ilyen lehet a strúma vagy golyva megjelenése a nyakon, a kidülledt szemek, a hormonprobléma nőknél menstruációs zavarokat okoz és befolyásolja a fogamzóképességet. A hormonzavarokkal kapcsolatos problémákról, testünk intim változásairól nem könnyű nyíltan beszélni.

A pajzsmirigybetegségek kezelésénél nagyfokú empátiára és türelemre van szüksége a pácienseknek, fontos, hogy minél rövidebb idő alatt minél szakszerűbb, egyénre szabott kezelésben részesülhessenek. Sajnos sok helyen hosszú várólista és távolságtartás nehezíti a gyors ellátást, ezért érthető, hogy sokan elodázzák a szakorvos felkeresését.
 
A pajzsmirigybetegségek tünetei

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, az ádámcsutka alatt található belső elválasztású mirigy, és mint ilyen, hormonokat termel. Ezek a hormonok – a tiroxin, a trijód-tironin és a kalcitonin – szabályozzák, hogy szervezetünk milyen mértékben és ütemben használja fel az energiáját. A pajzsmirigybetegségeknél ezeknek a hormonoknak a mennyisége nem megfelelő. A hormonzavarnak jó néhány olyan tünete van, amelyet nem veszünk eléggé komolyan, hiszen más okozója is lehet, mint a pajzsmirigy által termelt hormonok nem megfelelő mennyisége. Ilyen „hétköznapi” tünet a fáradékonyság vagy épp ellenkezőleg, az álmatlanság.

A „gombóc a torokban” érzés, a stresszes, tipikusan a nagyvárosi életmódra jellemző testi tünet is lehet, ugyanakkor hormonzavarra is utalhat. Intim problémákat is érinthet a betegség: anyagcserezavarokat, úgy, mint súlygyarapodás vagy székrekedés. Igen gyakori tünet a hajhullás, a bőrszárazság. Nőknél a menstruációs ciklus zavarát idézheti elő, és sok esetben a vetélések mögött is pajzsmirigyproblémák állnak. Ezek a tünetek kellemetlen érzéseket váltanak ki a betegből, zavartságot, sokszor elkeseredettséget okoznak, így a páciensek érzéseivel és minden felmerülő kérdésükkel alaposan, időt és figyelmet nem sajnálva kellene foglalkozni.
 
Alulműködés vagy túlműködés

A hormonok nem megfelelő mennyisége azt jelenti, hogy vagy kevesebbet, vagy többet termel belőle a pajzsmirigy. E szerint pajzsmirigy-alulműködésről, illetve -túlműködésről beszélhetünk. Az alulműködésre jellemző tünet a súlygyarapodás, a székrekedés, a hajhullás, a fáradtság és nőknél a menstruáció rendszertelenné válása. A túlműködésre utaló panaszok éppen ellentétesek: a jó étvágy ellenére a testsúly csökken, jellemző tünet az izgatottság, az álmatlanság vagy a kézremegés.

A pajzsmirigybetegségre jellemző a nyak megvastagodása, a mirigy növekedésével göbök alakulhatnak ki. Ha ezek már jól láthatók, akkor strúmáról, más szóval golyváról beszélünk.
A pajzsmirigyvizsgálatok nagy szakértelmet és körültekintést kívánnak meg, ezért elengedhetetlen szakorvos felkeresése. A minél precízebb diagnosztikai eljárással könnyen beazonosítható a betegség, és személyre szabott gyógymóddal megnövekednek a gyógyulás esélyei. A pontos diagnózishoz elengedhetetlenül szükségesek a laboratóriumi, az ultrahangos és az izotópvizsgálatok.
 
Pontos diagnózis és megértés 

Az Istenhegyi Magánklinika kiemelten fontosnak tartja, hogy a pajzsmirigyproblémákkal küzdők magas szakmai színvonalú kivizsgálásban, valamint empatikus, figyelmes ellátásban részesüljenek. A kórházban a szakorvosoknál azonnali időpont-egyeztetésre van lehetőség, így várakozásra nem kell számítani. Hamar megkezdhető a személyre szabott terápia, amellyel jelentősen nőnek a gyógyulás esélyei.

Az Istenhegyi Magánklinika szakorvosai nem csupán a szakmai nívót, hanem a betegekkel való kommunikációt is kiemelten fontosnak tartják. A pontos diagnózis, majd a személyre szabott gyógymód kialakításában különösen fontos szerepet játszik, hogy a betegek őszintén feltehessék kérdéseiket, bizalommal fordulhassanak szakorvosukhoz.

Ajánló
Ajánló
Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...