Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-26

Tortát rendelnék - milyet válasszak?

Tortát rendelnék - milyet válasszak?

Amikor közeledik az ünnepi alkalom, és betérünk a cukrászdába, nagy dilemma, hogy kiválasszuk és megrendeljük a megfelelő tortát, a számtalan, vitrinben sorakozó, gusztusos finomságból melyik mellett tegyük le a voksunkat. 


Keresztelő, születésnap, leánybúcsú, legénybúcsú, esküvő, diplomaosztás vagy egyszerű vendégség. Az évben sok alkalom van, amikor úgy alakul a helyzet, hogy a mi feladatunk a tortarendelés egy-egy ünnepre. Hogyan és mi alapján tudunk ilyenkor dönteni, hogy a végén mindenki nagy mosollyal emlékezzen vissza az alkalomra és a desszertre? 

Ha tortát rendelünk, öt olyan tényező van, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni, mondják a Major cukrászda cukrászai:

1. Mindenekelőtt gondoljuk végig, hogy mi a célja a rendelésnek: a torta lehet egy ünnepi alkalomra szánt édes ajándék vagy egy vicces finomság, lehet gesztusértéke, de felidézhet egy nosztalgikus ízt vagy régi családi emlékeket, esetleg lehet egy vendégeket elkápráztató desszert az ebéd végén. Ennek megfelelően válasszuk ki, amikor a cukrászdában megrendeljük.

2. A tortarendelés alapja az ünnepelt ízlése. Klasszikusok a nagyinak, a mindig beváló, tuti csokitorta az apróságoknak stb. Nem szabad elfelejteni, hogy az ünnepelt az első ezen a napon.

Ha például egy születésnapi tortánál egyedül ő szereti az adott ízvilágot, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen erre is van egy nagyszerű megoldás: a minitorta. Ha úgy érezzük, nem telhet el születésnap anélkül, hogy gyertyát fújnánk és kívánnánk, miért akarnánk a családtagok különböző ízlését egy tortába illeszteni? Legyen egy kisebb, az ünnepelt által kedvelt ízű minitorta, és mellé különböző szeletek, a többiek kívánságának megfelelően.

3. Ezt megelőzi egy manapság kihagyhatatlan tényező, az ételérzékenység. Legyünk tekintettel arra, ha az egyik családtagunk például gluténérzékeny: ma már mindenre van megoldás, és még csak kompromisszumot sem kell kötnünk. A gluténmentes torták ugyanolyan ízletesek, mint a finomlisztből készített társaik.

Miért érdemes elhagyni a finomlisztet, és teljes kiőrlésű vagy gluténmentes tortával kényeztetni magunkat? A búzafinomliszt magas feldolgozottsága miatt 75 százalékkal kevesebb rostot, 10-50 százalékkal kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a fehérjetartalma is némileg kisebb, mint a teljes kiőrlésű változatnak. A finomliszttel készült torták túlságosan feldolgozottak, így kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el. Ennek következtében könnyen alakul ki túlsúly, elhízás. Ezzel szemben a gluténmentes esetén természetes őrleményeket használnak fel (pl. darált dió, mandulaliszt, nyílgyökér stb.), amelyeknek magas a rost- és vitamintartalma.

4. Jöhet a kreativitás! Természetes, hogy az ünnepelt annak is örül, ha egy szépséges „egyentortát” kap, de igazán boldoggá a teljesen személyre szabottal, a csak rá jellemzővel tehetjük. Érdemes egy kis időt szánnunk a tervezésre, hogy ne a cukrászdában akarjuk hirtelen eldönteni, mi lenne a legjobb ötlet, hanem már többé-kevésbé kész tervvel érkezzünk oda, amely aztán a segítő és értő szakembereknek hála tovább finomodhat.

Ilyenkor is tartsunk észben egy fontos szabályt: a kevesebb most is több. Ne akarjunk mindent egy tortára zsúfolni, hiszen kell még hely a gyertyáknak, esetleg a feliratnak, válasszunk inkább egy dolgot, ami nagyon jellemző az ünnepeltre vagy éppen az aktuális hobbijára. Ezt az egy motívumot rakassuk marcipánból egy ügyes cukrásszal a tortára, hogy egyedi, mégis elegáns legyen a végeredmény. 

5. Az utolsó, de nem elhanyagolható szempont a szállíthatóság. Ez egy rendkívül fontos és gyakorlatias kérdés, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni tortarendeléskor. Itt is lényeges, hogy okosan tervezzük meg a dolgokat. Elképzeljük például a hercegnő alakú, gyönyörű tortát, de amikor megérkezünk a cukrászdába, hogy átvegyük, akkor jövünk rá, hogy a teletömött csomagtartójú autóban nehezen jut el az otthonunkig úgy, hogy a feje, a lába és a tiarája is a helyén maradjon…

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...