Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-12

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol kedvelik még ezt a fogást, és azt is érdemes megnézni, hol, mi számít levesnek.


Talán nem meglepő, de a Taste Atlas által megadott listán szereplő toplevesek közt sok ázsiai ország kedvence szerepel, a legelőkelőbb magyar helyezett a 16. helyen a gulyás, és 94. helyen a halászlét találjuk. 

Visszafelé haladva

Az utolsó, azaz 100. helyen a Norvég fiskesuppe szerepel, ami egy népszerű, a magyar változattól nagyon eltérő halleves. Alapanyagai közt régiónként és szezononként változó halfajták szerepelnek, amelyeket gyökérzöldségekkel főznek meg, és tejszínnel sűrítve, friss zöldfűszerekkel meghintve, egy kis citromlével ízesítve tálalnak.

A mi halászlevünket kicsivel megelőzve a 90. helyen a mexikói menudo szerepel, ami nem más, mint nálunk a pacalleves. Ezt Mexikóban két változatban készítik, a magyarhoz közelebb álló menudo rojo (pirospaprikás) az ország északi, míg a menudo blanco (fehér) Sinaloában és az ország középső részén népszerű.

A 80. helyen az egyik talán legdrágább, a kínai fecskefészekleves szerepel, amit a kelet kaviárjának is szoktak nevezni, hiszen néhány helyen Hongkongban akár 10 ezer dollárba is kerülhet a hozzávalók kilogrammja. A leves recepjét a Tang-dinasztiától eredeztetik, Kr. e. 700 környékéről, amikor is csak az arisztokrácia számára elérhető étel volt. Úgy tartják, hogy Kína egyetlen női uralkodója, Vu Cö-tien szinte mindig ezt ette, annyira hitt öregedésgátló erejében.

Ezek után kicsit egyszerűnek tűnik a 70. helyezett török domates çorbası, ami egy kicsit besűrített, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal ízesített paradicsomleves. Az ország meleg éghajlatából adódóan inkább hidegen tálalva fogyasztják, és friss bazsalikomlevelekkel szervírozzák.

A 60. helyezett olasz pasta e fagioli is levesként szerepel, ugyanakkor van olyan variációja, amely az elkészítési módja miatt inkább egytálételre hasonlít. Két fő összetevője a bab és a babszem méretű tészta. Eredetileg főleg a szegényebb rétegek téli eledele volt, amellyel a drágább húsos fogásokat váltották ki, hiszen a sűrűbb változat nemcsak finom volt, hanem nagyon laktató is.

Középmezőny

Ismét mexikói tájakra visz minket a népszerű levesek 50. helyezettje, azonban ezúttal egzotikusabb összetevőkkel találkozhatunk, hiszen a caldo de camaron alapja a tengeri rák, amelyet chayot tökkel és répával főznek meg édeskés, csilis paradicsomlében. Tálaláskor aprított avokádóval és egy csepp citromlével szolgálják fel.

Újabb 10 helyet ugorva a világ másik felén találjuk magunkat, és a japán champon tésztalevessel ismerkedhetünk meg. Az eredetileg Fujianból származó leves elnevezése annyit jelent: ételt enni, és a városban tanuló diákok olcsó, ám kiadós étkeztetésére szolgált. Elkészítéséhez zsírban pirított sertéshúst kevernek össze tengergyümölcseivel, különböző zöldségekkel, majd az egészet húslevesalaplével felöntve összefőzik a tésztával.

A 30. helyen a mi gulyásunkhoz hasonló elnevezésű indonéziai gulai szerepel, ami abban is hasonlít, hogy mind leves, mind pedig sűrűbb, pörköltesebb változatban szokták készíteni. Alapja lehet belsőség, hús, de zöldségekből is készítik, amelyeket kókusztejben, erős fűszerek hozzáadásával kívánt sűrűségűre főznek.

Visszatérve Európába, a 20. helyen a spanyol gazpacho található, amely egy egészen egyszerű, főzést nem igénylő, hűsítő leves. Az alapja passzírozott paradicsom, amihez nagyon finomra vágott uborkát és hagymát kevernek, sóval, borssal, olívaolajjal ízesítenek. Tálaláskor előfordul, hogy jégkockákat is tesznek hozzá. A legenda szerint az asszonyok ezt a levest vitték a nyári hőségben a földeken dolgozó férfiaknak, később a nagy lakomák záró fogása lett, de manapság inkább előételként szolgálják fel.

A top 10 leves sorát ismét egy japán fogás, a shoyu ramen nyitja, amely a ramen levesek négy fő variációja közül az egyik, amelyet sötét színű, a szójaszósztól sós ízű alapleve különbözteti meg.

A dobogósok

A bronzérmes ismét Japánból került ki, azonban a dashi a magyar konyhában inkább az alaplé kategóriának felel meg, mintsem hagyományos levesnek, és mint ilyen, hallevesként rengeteg japán étel alapanyagát adja, mint például a miszoleveseknek, a tiszta húslevesnek és tésztaleveseknek is. Egy nagyon fontos ízvilági felfedezés kapcsolódik hozzá, ugyanis készítésekor alkotója, Kikunae Ikeda felfedezte az „ötödik ízt”, az úgynevezett umamit.

Az ezüstérem keleten marad a vietnami pho tésztalevesnek köszönhetően, azonban ez már az egész nyugati világot meghódította, hiszen a legtöbb városban találhatunk népszerű pho-éttermeket. Az alapcsontlevest általában három fő variációban készítik, marha- vagy csirkehússal, illetve zöldségekkel kérhetik a vendégek, de néhol tengeri rákokkal is elkészítik. Levesbetétként rizstésztát raknak bele, tálaláskor pedig friss növényi csírával megszórva szolgálják fel.

A Taste Atlas szerint legnépszerűbb a ramen tésztaleves lett, ismét Japánból. Erről először 1910-ben készítettek feljegyzéseket, amikor kínai szakácsok alaplében főztek ki tésztát, amely a japán változattól eltérően más összetételű, csigatésztaszerű, sárgásabb színű volt. Aztán 1958-ban ennek a kínai tésztafélének, azaz az Iamian (húzott tészta) fonetikus kiejtését felhasználva a japán Nissin Foods elkészítette az első instantleves-változatát, chickin ramen néven.

Mire képes egy leves?

Ma már nehéz eldönteni a történet igazságtartalmát, de egyes források szerint 1529-ben Kappel am Albis mellett a protestáns és a katolikus kantonok serege találkozott, hogy eldöntsék, kinek az uralma alá tartozzon a terület, és egy helyi elöljáró, Hans Aebli közvetített a két fél között, hogy kössenek békét.

A hosszú meneteléstől fáradt és éhes katonák a tárgyalás alatt elkezdtek barátkozni, méghozzá a legenda szerint olyannyira, hogy egy hatalmas levesesfazekat raktak a tűzre a harctér közepére, a két kanton határára, amibe a katolikusok tejet, a protestánsok kenyeret raktak. A közösen elkészített leves pedig eléggé lecsillapította a kedélyeket ahhoz, hogy néhány héttel később a két fél csatározások nélkül békét kössön.

Mai leves

Ha valakinek nincsenek is ilyen nagyratörő céljai, de szeretne ebédre egy finom levest enni, annak ajánljuk a Hegyvidéki Ízlelő napi menüválasztékát. A hétfőtől szombatig elérhető háromféle főétel és a desszert mellett a téli időszakban egy húsos és egy húsmentes leves közül választhatnak a vendégek, nyáron pedig mindig szerepel az étlapon egy szezonális gyümölcsökből készült hideg változat is.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...