Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-28

Sajtból van a snack

Sajtból van a snack

Angolról fordítva a snack kis falatkát jelent, amit kóstolóként szolgálnak fel a nagyobb étkezés előtti várakozás alatt, vagy épp olyan összejöveteleknél, ahol nem az étkezésen van a hangsúly, hanem mondjuk az italokon.


A jó gasztronómiai szakemberek tudják, hogy különböző ízek és textúrák párosításával különleges kulináris élményeket nyújthatnak vendégeiknek. A mostani cikkünkben a sajtok titkait fürkésszük, és megnézzük, milyen ételpárosítás hozza ki legjobban az egyes változatok ízét, hogy aztán vendégeinket is elkápráztathassuk velük.

Miért a sajt?

Elsősorban azért jó sajtot használni a snack készítéséhez, mert akár a sarki boltba betérve is legalább 4-5 fajtát meg tudunk belőle vásárolni, így változatos falatkákat készíthetünk. Azonban, ha egy komolyabb vendégségre készülünk, és szeretnénk lenyűgözni a meghívottakat, akkor érdemes minőségi, kézműves sajtokat felszolgálnunk, például a Nekedterem kínálatából.

A sajtfogyasztás ráadásul nagyon egészséges is, nem olyan régen egy japán kutatócsoport több mint 1500 hatvanöt vagy annál idősebb tokiói adatait elemezte, és a vizsgalatok szerint a rendszeresen sajtot fogyasztók mentális állapota jobb volt a sajtot nem fogyasztó társaikénál.

Nézzük, hogy a gasztronómiai szakértők milyen ételpárosításokat javasolnak, és hogyan készítsünk mutatós őszi színekben, ízekben bővelkedő kínálótálat:

Márványsajt + zabkeksz + dió

Az erőteljes ízű, nemespenészes márványsajt ízét a semlegesebb sós zabkeksz hagyja érvényesülni, a dió ropogóssága pedig a krémes állagának izgalmas ellentéteként szolgál.

Brie + bagett + körte
 
A brie sajt szintén a nemespenészes fajták közé tartozik, azonban ebben az esetben csak a termék külsején található, a belső lágy rész ízvilága szobahőmérsékleten bontakozik ki legjobban. Egy vékony szelet bagett és az őszt idéző körte hozzá a megfelelő párosítás.

Kecskesajt + teljes kiőrlésű keksz + füge

Egyes kutatások szerint a kecsketej, így az abból készült kecskesajt a tehéntejes változatnál kevésbé vált ki allergiás reakciót, és könnyebben is emészthető az emberek számára. Az ízvilága erőteljes, ezért alapnak a szintén egészséges teljes kiőrlésű kekszet válasszuk, majd az egészet koronázzuk meg fügével.

Cheddar + gyümölcskenyér + szőlő

A sajt és gyümölcs nem meglepő párosítás, azonban az erőteljes ízű, krémesen omlós cheddar sajthoz ezúttal kifejezetten édes alapot javaslunk gyümölcskenyér formájában, a kombinációhoz az őszi frissességet a szőlő aromája adja hozzá. 

Sajtkrém + kalács + alma

Ehhez a változathoz használjunk natúr sajtkrémet, amit dekoratívan halmozzunk a megpirított kalácsszeletre, és díszítsük egy-egy cikk almával. Ha nem akarjuk, hogy az alma hamar bebarnuljon, akkor kenjük meg egy kevés citromlével, így megmarad a gyümölcshús friss színe.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...