Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-26

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az olcsó, egyszerű zöldségféle kitűnő C-vitamin-forrás. Süthetünk belőle fasírtot, rétest, sőt, még palacsintát is!


Vegyük a piacon vagy a zöldségesnél a boltban, a káposzta sok fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségünkre.
 
C-vitamin: Erős antioxidáns, amely segíti az immunrendszer működését, és hozzájárul a sejtek védelméhez a káros szabadgyökök ellen.
K-vitamin: Fontos a véralvadás szempontjából, és szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában.
Rostok: A káposzta gazdag rostforrás, amely elősegíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, és hozzájárul a teltségérzet kialakulásához.
Folsav: Fontos a sejtek növekedéséhez és osztódásához, így a bevitele különösen lényeges a terhesség alatt.

B-vitaminok: Ez a zöldségféle B6-, B1- és B2-vitaminban gazdag, amelyek részt vesznek az anyagcserében és az idegrendszer normál működésében.
Kalcium: Hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez.
Magnézium: Segíthet csökkenteni a stresszt, és fontos a normális izomműködéshez.
Réz és mangán: Ezek az ásványi anyagok is részt vesznek az antixidáns-védelemben és a szervezet anyagcsere-folyamataiban.
Fitokemikáliák: Olyan növényi vegyületek, mint a glukozinolátok és a szulforafánok, amelyeknek erős az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatásuk, és hozzájárulhatnak a rák megelőzéséhez.
 
Ezek a tápanyagok és vegyületek együttesen hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, a csontok és izmok megfelelő működéséhez, valamint a szervezet általános jó közérzetéhez.
 
Káposztafasírt
 
Hozzávalók:
1 kg káposzta (kb. 1/2 fej), 1 tojás, 1 ek. mustár, 1 mk. őrölt kömény, 10 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez
 
Elkészítés:
1. Lereszeljük a káposztát, vagy zöldségaprítóban nagyon picire daraboljuk. A káposztamorzsalékot besózzuk, és állni hagyjuk 1 órán keresztül. 
2. Utána kinyomkodjuk a káposztából a nedvességet, hozzáadjuk a tojást és befűszerezzük. A végén beletesszük a zsemlemorzsa 2/3-át, összedolgozzuk az egészet. Addig hagyjuk állni, amíg a morzsa megszívja magát nedvességgel, így tömörödik a massza. 
3. Ezután apró fasírtgolyókat gyúrunk a káposztás masszából, majd megforgatjuk a maradék morzsában. Forró olajban sütjük ki. Akkor tökéletes, ha kívül ropogóssá válik a panírbunda.
 
Káposztás rétes
 
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 1 kg káposzta, 5 dkg cukor, 3 g törött bors, zsír, só
 
Elkészítés:
1. A káposztafejet a torzsájától megtisztítjuk és lereszeljük, majd sóval elkeverjük, aztán állni hagyjuk. Amikor a zöldség rostjai ellazultak, kinyomkodjuk. 
2. Lábasban zsírt hevítünk, a cukrot aranysárgára pirítjuk benne, és a káposztát belehelyezve hozzáadjuk a törött borsot, és gyakran kevergetve fedő alatt puhára pároljuk. 
3. Az elkészített káposztát lehűtjük, a kinyújtott és olvasztott zsírral meglocsolt réteslapra szétterítjük, felcsavarjuk, megzsírozott sütőlapra tesszük, tetejét olvasztott zsírral megkenjük és forró sütőben megsütjük.
4.Az édesszájúak tálaláskor porcukorral is megszórhatják.
 
Diétás káposztapalacsinta
 
Hozzávalók:
A palacsintához: 250 gramm káposzta, 1 fej hagyma, 2 ek. kókuszliszt, 4 tojás, 1 ek. szójaszósz, 1/4 tk. őrölt fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. kókuszolaj 
A mártáshoz: 2 dl sűrű joghurt, 1 gerezd fokhagyma
 
Elkészítés:
1. Összekeverjük a mártás hozzávalóit, majd félrerakjuk. 
2. Egy kis tálban habverővel jól összekeverjük a tojást, a borsot és a fokhagymát. Majd ebbe az alapba forgatjuk bele az előkészített, lereszelt káposztát, a finomra vágott hagymát és a kókuszlisztet. 
3. Forró serpenyőben kevés kókuszolajon palacsintákat sütünk a masszából a hagyományos módon. 
4. Tetejére görög joghurtot, tejfölt vagy fokhagymás mártást rakhatunk, ízlés szerint.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...