2021-01-26
Csokoládés tekerge, avagy a kakaós csiga története

A kakaós csiga igazi hungarikumnak számít, amely januárban ünnepli 113. születésnapját. Ez a finomság igazi közönségkedvenc, hiszen mindenki szereti, kicsik és nagyok egyaránt.
A magyar péksütemények királyát egy gödi cukrász, Pösch Mór találta fel 1908-ban, és eredetileg csokoládés tekerge néven emlegette finomságát. A desszertet barátainak készítette január 10-én, 33. születésnapja alkalmából, de végül akkora mennyiség lett belőle, hogy még a vásárlóinak is maradt néhány darab. Ekkor kezdődött a kakaós csiga karrierje, ami több mint száz esztendeje töretlen. Azóta az iskolai büfék, pékségek és magyar konyhák állandó péksüteményévé vált.
Általában reggelire szokás fogyasztani, de ez nincs szabályhoz kötve, hiszen desszertként bármelyik főétkezés után kiváló finomságnak számít, amit akár Hegyvidék kártya kedvezménnyel is rendelhetünk a Nekedterem oldaláról, illetve elvitelre megvehetjük a Bake My Day pékségben vagy a Nuance Lunch&Bar -ban.
Így süssük meg otthon
.jpg)
Íme a recept, ahogy nagymamáink készítették:
Kakaós csiga
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 5 dkg vaj, 25 dkg cukor, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojás, olaj
Elkészítés:
.jpg)
2. A lisztbe öntsük bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverjük össze. Majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és gyúrjuk össze az egészet. Kelesszük egy órán keresztül. Ha megkelt, szedjük kétfelé a tésztát.
3. Belisztezett deszkán nyújtsuk ki az egyiket egy centiméter vastagra. Olajjal kenjük meg a tetejét, és szórjuk rá a kakaó felét. Óvatosan tekerjük fel, majd vágjunk le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tegyük meg a másik adag tésztával is.
4. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, helyezzük rá a csigákat, és előmelegített sütőben süssük meg.
Fahéjas csiga mascarponés mázzal
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tk. cukor, 1 élesztő (friss), 50 g vaj, 1 tojás, 2,5 dl langyos tej
A töltelékhez: 200 g barna cukor, 100 g vaj, 1 ek. őrölt fahéj
A mázhoz: 125 g cukor, 150 g mascarpone, 100 g vaj
Elkészítés:
.jpg)
2. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a vajat, a tojást, a lisztet, és összegyúrjuk a tésztát. Ezután lefedjük egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.
3. Ezt követően a tésztát gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A vajat megolvasztjuk, szilikonos ecset segítségével gondosan megkenjük vele a tésztát. A barna cukrot és a fahéjat összekeverjük, utána a tésztára szórjuk. A tésztát szorosan feltekerjük, majd 2,5 centis csigákat vágunk belőle.
4. A fahéjas csigákat vajjal kikent tepsibe helyezzük, aztán lefedjük konyharuhával 15 percre.
5. A máz egyszerű alkotóelemeit, a cukrot, a vajat, a mascarponét alaposan összekeverjük. A csigákat 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, majd amikor még forró, ráöntjük a mascarponés mázat.
Pizzás csiga
Hozzávalók:
A tésztához: 3 dkg élesztő, 1 ek. kristálycukor, 2,5 dl langyos víz, 1 tk. só, 40 dkg liszt, 2 ek. olaj A töltelékhez: pizzakrém, sonka (vagy más felvágott), sajt
Elkészítés:
.jpg)
2. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és fél centiméter vastagra nyújtjuk. Megkenjük pizzakrémmel, rászórjuk a felkockázott sonkát, majd a reszelt sajtot, és feltekerjük. 1,5-2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, azután sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk a lefektetett csigákat. (kb. 20-22 lesz belőle).
3. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.