Menü
Gasztronómia

 2018-07-13

Könnyű vacsorák nyárestékre

Könnyű vacsorák nyárestékre

A hőségben kevésbé vágyunk nehéz ételekre, sokszor szinte éhesek sem vagyunk egész nap. Nem is eszünk olyan sokat, és vacsorára is inkább könnyű fogásokat szeretnénk. A kellemes nyárestékre bevethetjük ezeket a recepteket, ha pedig nincs kedvünk főzőcskézni, jóllakhatunk a Hegyvidék kártya elfogadóhelyein is. 

Kapros-joghurtos csirkés zöldségsaláta

Nyáron salátából sosem elég, hiszen a végtelenségig variálható, általában könnyen elkészíthető, egyszerű étek. Ha valami könnyű, nem túl kalóriadús salátára vágyunk, dobjuk össze a következő joghurtos-kapros öntetes verziót, mely tulajdonképp a cézársaláta továbbgondolt változata. 

Hozzávalók:

20 dkg csirkemellfilé, 10-15 dkg koktélparadicsom, 1 jégsaláta fele, 1 kígyóuborka fele, 1 tojás, 3-4 szál újhagyma, 2 dl joghurt, fél köteg friss kapor, 1 kk citromlé, kevés reszelt sajt, ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

Mossuk meg, és vágjuk fel a paradicsomot, az uborkát és a hagymát, tépjük össze a salátaleveleket, majd tegyük az egészet egy nagy tálba. Tegyük fel főni a tojást, és klopfoljuk ki a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, ezután süssük tasakban vagy alufóliában oldalanként 4-5 percig. Ha kész, vágjuk vékonyabb csíkokra a csirkét, szeleteljük fel a tojást, és a reszelt sajttal együtt adjuk a zöldségekhez. Végül óvatosan forgassuk össze. 

Az öntethez aprítsuk fel a kaprot. Majd keverjük össze az aprított kaprot a joghurttal, a citromlével, egy csipet sóval és borssal. Adjuk az öntetet a salátához, és már tálalhatjuk is.
 

Alternatíva a Hegyvidéken

Ha azonban a klasszikus cézársalátára fáj a fogunk, nem kell a világ végére mennünk érte. Látogassunk el a Rubin Wellness és Konferencia Hotel Amaretto Éttermébe. Itt az ételek mindig friss, szezonális alapanyagokból készülnek, a vendégeket pedig negyedévente megújuló étlappal várják. Most például háromféle cézársalátából is választhatunk a többi, igazi gasztronómiai élményt nyújtó finomság mellé.  

Bajai halászlé

Egyszerű, tápláló és igazán nagyszerű étel a halászlé, amelyet a rekkenő hőségben is szívesen kanalazunk. Ráadásul az igazi ősi verzió a tűzhely nagy lángján mintegy félóra alatt elkészíthető. Sűrűségét a felhasznált hal, és főleg a víz mennyisége szabja meg. Ennél a változatnál nem kell órákig előlevet főzni, és a halat sem kell darálni vagy passzírozni, bár a pontyot és a többi halat legalább 1-2 órával a főzés megkezdése előtt természetesen be kell sózni.

Hozzávalók:

2 kg ponty és 1-2 db egyéb hal (pl. kárász, keszeg, törpeharcsa), 2 nagy fej hagyma, fél paradicsom (vagy 1-2 kanál házi lecsó/paradicsomsűrítmény), 1-2 szelet fehér paprika, 3 ek pirospaprika, víz élő hal kg-onként 1,2-1,5 liter

Elkészítése:

Pucoljuk meg a halat, távolítsuk el a méregfogát és irdaljuk kb. 2-3 cm-es szeletekre A fejét vágjuk félbe, és sózzuk be alaposan az egészet. (Álljanak így a halszeletek legalább 2-3 órát, vagy akár egy egész éjszakát a hűtőben.)

Turmixoljunk vagy vágjunk nagyon apróra 2 nagy fej hagymát, és öntsük a lábas aljára. Helyezzük rá a halszeleteket, a paradicsomot és egy kis fehér paprikát. Öntsük fel a lábas tartalmát hal kg-onként 1,2 liter vízzel, és fűtsünk alá nagy lángon. Amikor kb. 10-15 perc múlva felforrt, tegyük bele a 3 evőkanál minőségi pirospaprikát. Innentől kezdve főzzük max. 30 percen keresztül. Aki akar, dobhat bele 2-3 fej cseresznyepaprikát is, de ezt csak a végén! Már tálalhatjuk is!

S ha igazán autentikusak akarunk lenni, együk gyufatésztával úgy, hogy elég sok tésztát helyezünk a tányér közepére, és erre merjük a halászlét és 1-2 szelet halat. 
 
Alternatíva a Hegyvidéken

Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs kedvünk halászlékészítéssel bíbelődni, hiszen a Hegyvidéken ízében, harmóniájában és hangulatában is igazi, hamisítatlan dunai halászlevet kínál a Bajai Halászcsárda. Van mód arra is, hogy nagyobb társaság számára a kerthelyiségben látványkonyha jelleggel, fatűzön készítsék el a híres bajai csemegét, amely igazán nagy élményt jelent felnőttek és gyermekek számára egyaránt. Ám természetesen e helyen az is megtalálja az ízlésének megfelelő ételt, aki nem halászlében gondolkodik.  

Grillezett csirkemell szeletek sült zöldségekkel

Igazi gyors tuti recept ez a könnyen elkészíthető fogás. Legyen az vacsora vagy vendégváró grillparti, ennek a finomságnak mindenképp helye van a nyáresti vacsorák között. 

Hozzávalók a húshoz:

1 kg csirkemellfilé a páchoz: 1 csésze olívaolaj, 2 fej fokhagyma, 2 ek tej, ízlés szerint cayenne bors és só, a grillezett zöldségekhez: 2 db cukkini, 1 db padlizsán, 5 db burgonya, 8 db koktélparadicsom, ízlés szerint pár szelet sonka, mozzarella, a kapros dresszinghez: 2 dl tejföl, 3 ek natúr joghurt, ízlés szerint kapor, fokhagyma és só

Elkészítés:

Szeleteljük fel a csirkemellet és klopfoljuk ki a szeleteket. Ezután keverjük össze az olívaolajat, a borsot és sót, majd passzírozzuk bele a két fej fokhagymát, és keverjük hozzá a tejet. Tegyük a pácba a csirkemell szeleteket, és hagyjuk pácolódni, míg előkészítjük a zöldségeket és a dresszinget.

A dresszinghez aprítsuk a kaprot nagyon finomra, és passzírozzuk át a fokhagymát, majd keverjük össze a tejföllel, sóval és joghurttal. Ezután tálalásig pihentessük a hűtőben.

Alaposan mossuk és tisztítsuk meg a grillezni szándékozott zöldségeket. Ezután kockázzuk fel a cukkinit és a burgonyát, vágjuk félbe a koktélparadicsomokat, a padlizsánt pedig karikázzuk fel, és negyedeljük. Helyezzük ezeket grilltálcára, locsoljuk meg olívaolajjal és ízesítsük sóval, borssal. Végül fedjük le a zöldségeket alufóliával, és helyezzük a grillre azokat. A zöldségek grillezésével egy időben kezdjük meg a pácolt csirkemellek sütését, közben páclével locsolgatva. Ha elkészült, tálalhatjuk is.  
 
Alternatíva a Hegyvidéken: 

Ha nincs időnk grillezni, de ennénk valami hasonlót, akkor jusson eszünkbe a kerület Svábhegyi vendéglője, ahol isteni grillezett csirkemellet készítenek sült zöldségekkel. Ráadásul akkor sincs gond, ha nincs kedvünk elhagyni otthonunkat a kulináris élvezet kedvéért, házhoz is szállítják az általunk kiválasztott fogást az étlapról. 

Svéd mandulatorta

Könnyű étel ide vagy oda, sokszor egy átdolgozott nap után nem vágyik másra az ember, mint valami édességre. Ha pedig már kényeztetni akarjuk magunkat, akkor ezzel a fejedelmi desszerttel érdemes.  

Hozzávalók a tésztához:

4 db tojásfehérje, 12 dkg nádcukor, 25 dkg mandula ledarálva, 5 dkg egész mandula félig ledarálva, 5 dkg szeletelt mandula (majd a tetejére), hozzávalók a krémhez: 4 db tojássárgája, 2 dl tej, 3 dkg keményítő, 20 dkg vaj felkockázva, 8-10 dkg porcukor, 1 tk vaníliakivonat 

A torta készítése:

Daráljuk le a 25 dkg mandulát a 12 dkg nádcukorral együtt. Ezután daráljuk le az 5 dkg mandulát darabosra, majd adjuk hozzá a cukros-mandulás keverékhez, és keverjük el. Verjük habbá a tojások fehérjéjét, és egy fakanál segítségével keverjük bele a mandulás keveréket.  Sütés előtt töltsük a masszát kivajazott, 20 cm átmérőjű szilikonformába, majd rázogassuk meg, hogy egyenletes legyen. Süssük a tortalapot 170 fokos előmelegített sütőben 15-20 percig, majd tegyük ezt a másik felével is.  A kisült tésztalapokat hagyjuk kihűlni, így a végén szépen kifordítható lesz a formából.  

A krém készítése:

Keverjük ki a tojások sárgáját a keményítővel, a tejjel és a porcukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és állandó kavarás mellett főzzük addig, míg pudingszerű nem lesz az állaga. Utána vegyük le a tűzről, majd még melegen adjuk hozzá a kockára darabolt vajat, és jól keverjük el. Ezt követően hagyjuk teljesen kihűlni a krémet. 
 
Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát. Majd egy serpenyőben pár perc alatt pirítsuk meg az 5 dkg szeletelt mandulát. Ha kihűlt, szórjuk meg vele a torta tetejét és oldalát.
 
Alternatíva a Hegyvidéken:

Ha az otthoni pepecselés kizárva, akkor látogassunk el a városmajori Major cukrászdába, ahol az egyik legfinomabb svéd mandulatortát készítik. Egyre azonban jó, ha a kiruccanás előtt felkészülünk: a kézműves cukrászda kínálta édességkavalkádban nehéz lesz magunknak megálljt parancsolni. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, a lisztmentes Esterházy tortától, a gluténmentes, illetve paleo süteményeken át a zabkorpás-tönkölybúzás tortáig, kimerítve a szezonális gyümölcsök, zöldségek adta lehetőségeket.

Ajánló