Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-21

Vendég a háznál, öröm a háznál - Egészséges vendégváró finomságok

Vendég a háznál, öröm a háznál - Egészséges vendégváró finomságok

Amikor otthonunkba látogatókat várunk, igyekszünk kitenni magunkért. Ám egyre többször előfordulhat, hogy vendégeink speciális étrendet követnek, mert glutén- vagy laktózérzékenyek, esetleg cukorbetegek. Mi kerüljön ilyenkor az asztalra?

Ne higgyük, hogy ha egészséges ételeket kínálunk, illetve amennyiben tekintettel vagyunk vendégeink ételintoleranciájára, nem tálalhatunk változatos fogásokat. Ezek a kötöttségek nem jelentik az aszkétizmust, csak kis odafigyelést követelnek tőlünk, amelynek eredményeképpen az étkezés végén mindenki elégedetten állhat fel az asztaltól. 
 
Az alapanyagokért sem kell messzire mennünk, a kerületben számos helyen "mentes" és bio élelmiszerek, biozöldségek és -gyümölcsök, gyógynövények, kézműves sajtok, lekvárok, mustárok, kézzel préselt búzafűlé és csírák közül válogathatunk.
 
Ha a vendégünk gluténérzékeny

A gabonafélékben található glutén felelős a súlyos felszívódási zavart, esetenként emésztőszervi panaszokat okozó betegségekért. Akár autoimmun cöliákia, akár gluténallergia vagy ételintolerancia váltja ki a panaszokat, a legjobb gyógymód kerülni a kalászos gabonaféléket. 
Így is számos finomság kerülhet a tányérra: pirított olajos magvakkal megszórt krémsajt rostos rizstallérra halmozva, gyümölcsös édességek, élőflórás joghurt málnával és chiamaggal.
 
Házi hamburger

Kápráztassuk el a hozzánk betérőket egy ízletes, gluténmentes házi hamburgerrel! Ha ilyen fogást adunk a vendégeinknek, mind a tíz ujjukat megnyalják utána, és egyikük sem érzi úgy, hogy korlátozó, diétás étellel készültünk számukra.
 
Hozzávalók 4 személyre:
4 db gluténmentes hamburgerzsemle
A húspogácsához: 100 g vöröshagyma, 500 g darált pulykamell, 1 csokor friss petrezselyem, 1 csapott teáskanál pirospaprika, só, bors, 1 evőkanál napraforgóolaj
Az összeállításhoz: 100 g jégsaláta, 1 db reszelt sárgarépa, 1 db paradicsom, 100 g natúr joghurt, 20 g light majonéz, fokhagyma, petrezselyem vagy ketchup
 
Elkészítés:
1. A vöröshagymát vágjuk apróra, egy teáskanál napraforgóolajon enyhén pirítsuk le, majd tegyük félre.
2. A húspogácsákhoz a darált húst keverjük el sóval, borssal, pirospaprikával, valamint az apróra vágott petrezselyemmel, majd adjuk hozzá a pirított vöröshagymát is. Az egészet dolgozzuk össze egy masszává, és formáljunk belőle a kezünkkel pogácsákat.
3. Egy tapadásmentes serpenyőt ecset segítségével vékonyan kenjünk meg napraforgóolajjal, majd kezdjük el melegíteni. Ha az olaj felmelegedett, helyezzük el rajta a húspogácsákat, majd 2-3 percig süssük mindkét oldalát magas lángon, aztán vegyük lejjebb a lángot és süssük így további 8 percig, míg a húspogácsák teljesen át nem sülnek.
 
4. Az összeállításhoz mossuk meg a zöldségeket. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a paradicsomot vágjuk vékony szeletekre, a jégsalátát pedig tépkedjük kisebb darabokra.
5. Az öntethez a joghurtot keverjük el a majonézzel, majd ízesítsük egy kevés szárított vagy friss fokhagymával és petrezselyemmel. Ízlés szerint választhatunk más öntetet is, például gluténmentes ketchupot.
6. A burgerhez vágjuk ketté a zsemléket, majd száraz serpenyőben enyhén pirítsuk le a belsejüket.
7. A burger alsó felét enyhén kenjük meg a majonézzel elkevert joghurttal vagy ketchuppal, helyezzünk rá néhány salátalevelet, kevés reszelt répát, egy vékony szelet paradicsomot, majd tegyük rá a húspogácsát. Folytassuk a rétegzést ismét egy salátalevéllel, kevés reszelt répával és paradicsommal, majd ismét öntsünk rá egy kevés általunk választott öntetet, végül tegyük rá a zsemle másik felét és már tálalhatjuk is!
 
Ha a vendégünk laktózérzékeny

Ez esetben a tejcukor lebontásának zavara váltja ki az emésztőszervi panaszokat, ezért kell kiiktatni az étrendből. Van számos laktózmentes és fermentált, vagyis tejcukrot már nem tartalmazó tejtermék, például joghurt, kefir, hosszan érlelt sajtok.

A vendégváró szendvicsekre kerülhet avokádókrém sonkával, grillezett sárgarépa zöld olajbogyóval, mártogatósnak jó választás a fűszeres paradicsomkrém ropogós tallérokkal.

Zserbós-túrós pohárkrém

Bár az igazi zserbót karácsonyra tartogatjuk, de a dió-lekvár-csokoládé triót bármikor szívesen látjuk a tányérunkon. Ez a pohárkrém pedig nemcsak a laktózérzékenyek számára gyönyörűség!
 
Hozzávalók 8 adaghoz:
A túrókrémhez: 25 dkg laktózmentes túró, 2 dl laktózmentes habtejszín felverve, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 citrom reszelt héja
A további rétegekhez: 10 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg darált dióbél, 5 dkg porcukor

Elkészítés:
1. A túrót kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínnel.
2. Az étcsokoládét felaprítjuk, a darált diót összekeverjük a porcukorral, majd összeállítjuk a krémünket.
3. A poharak aljába lekvár kerül, rá egy adag túrókrém, majd a porcukros dióbél következik, ismét túrókrém és végül a tetejére aprított csokoládé. Azonnal tálalhatjuk.
 
Ha a vendégünk cukorbeteg

A szénhidrátbevitel korlátozását korszerű étkezéssel lehet biztosítani, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat érdemes értékes, rostos, lassan felszívódó szénhidrátokkal helyettesíteni, így mérsékelhető a vércukorszint veszélyes kiugrása és lezuhanása.

Kínálhatunk minimozzarellát koktélparadicsommal és olajbogyóval, almát camembert sajttal és néhány szem dióval, a szendvicsekre pedig kerülhet fűszeres, snidlinges, kapros túrókrém vagy pulykasonka kaliforniai paprikával.

Rakott karfiol

A karfiolnak most van szezonja, tehát aki szereti ezt az egészséges zöldséget, használja ki az őszi időszakot, és süssön-főzzön belőle!

Hozzávalók 4 személyre:
800 g tisztított, rózsáira szedett karfiol, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 80 g 12%-os tejföl vagy rizskrém, 160 g barna rizs, 4 evőkanál napraforgóolaj, 200 g darált csirkemell, 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 2-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál konyhasó, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, a rizshez a sószegénység elfedésére: currypor/apróra vágott petrezselyemlevél – ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. A karfiolt előfőzzük, szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. 
2. A rizst üvegesre pirítjuk az olajon, kétszeres mennyiségű forró, só nélkül készült vízzel felöntjük. A sószegénység elfedésére ízlés szerint használhatunk curryport vagy apróra vágott petrezselyem-, illetve korianderlevelet.
3. A darált húst fehéredésig pirítjuk a vöröshagymás-fokhagymás olajon, tűzről félrehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk. További 10-15 percig fedő alatt, időnként kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst. 
4. Hőálló edénybe rakjuk a darált hússal elkevert rizst, majd a karfiolt. A karfiol tetejét megkenjük tejföllel, meghintjük zsemlemorzsával.
5. 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Ajánló
Ajánló
Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá...

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat...

Az igazi Sacher-torta titka

Az igazi Sacher-torta titka

Aki kóstolt más Sacher-tortát, pontosan tudja, mitől olyan ellenállhatatlanul finom ez a...