Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-21

Vendég a háznál, öröm a háznál - Egészséges vendégváró finomságok

Vendég a háznál, öröm a háznál - Egészséges vendégváró finomságok

Amikor otthonunkba látogatókat várunk, igyekszünk kitenni magunkért. Ám egyre többször előfordulhat, hogy vendégeink speciális étrendet követnek, mert glutén- vagy laktózérzékenyek, esetleg cukorbetegek. Mi kerüljön ilyenkor az asztalra?

Ne higgyük, hogy ha egészséges ételeket kínálunk, illetve amennyiben tekintettel vagyunk vendégeink ételintoleranciájára, nem tálalhatunk változatos fogásokat. Ezek a kötöttségek nem jelentik az aszkétizmust, csak kis odafigyelést követelnek tőlünk, amelynek eredményeképpen az étkezés végén mindenki elégedetten állhat fel az asztaltól. 
 
Az alapanyagokért sem kell messzire mennünk, a kerületben számos helyen "mentes" és bio élelmiszerek, biozöldségek és -gyümölcsök, gyógynövények, kézműves sajtok, lekvárok, mustárok, kézzel préselt búzafűlé és csírák közül válogathatunk.
 
Ha a vendégünk gluténérzékeny

A gabonafélékben található glutén felelős a súlyos felszívódási zavart, esetenként emésztőszervi panaszokat okozó betegségekért. Akár autoimmun cöliákia, akár gluténallergia vagy ételintolerancia váltja ki a panaszokat, a legjobb gyógymód kerülni a kalászos gabonaféléket. 
Így is számos finomság kerülhet a tányérra: pirított olajos magvakkal megszórt krémsajt rostos rizstallérra halmozva, gyümölcsös édességek, élőflórás joghurt málnával és chiamaggal.
 
Házi hamburger

Kápráztassuk el a hozzánk betérőket egy ízletes, gluténmentes házi hamburgerrel! Ha ilyen fogást adunk a vendégeinknek, mind a tíz ujjukat megnyalják utána, és egyikük sem érzi úgy, hogy korlátozó, diétás étellel készültünk számukra.
 
Hozzávalók 4 személyre:
4 db gluténmentes hamburgerzsemle
A húspogácsához: 100 g vöröshagyma, 500 g darált pulykamell, 1 csokor friss petrezselyem, 1 csapott teáskanál pirospaprika, só, bors, 1 evőkanál napraforgóolaj
Az összeállításhoz: 100 g jégsaláta, 1 db reszelt sárgarépa, 1 db paradicsom, 100 g natúr joghurt, 20 g light majonéz, fokhagyma, petrezselyem vagy ketchup
 
Elkészítés:
1. A vöröshagymát vágjuk apróra, egy teáskanál napraforgóolajon enyhén pirítsuk le, majd tegyük félre.
2. A húspogácsákhoz a darált húst keverjük el sóval, borssal, pirospaprikával, valamint az apróra vágott petrezselyemmel, majd adjuk hozzá a pirított vöröshagymát is. Az egészet dolgozzuk össze egy masszává, és formáljunk belőle a kezünkkel pogácsákat.
3. Egy tapadásmentes serpenyőt ecset segítségével vékonyan kenjünk meg napraforgóolajjal, majd kezdjük el melegíteni. Ha az olaj felmelegedett, helyezzük el rajta a húspogácsákat, majd 2-3 percig süssük mindkét oldalát magas lángon, aztán vegyük lejjebb a lángot és süssük így további 8 percig, míg a húspogácsák teljesen át nem sülnek.
 
4. Az összeállításhoz mossuk meg a zöldségeket. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a paradicsomot vágjuk vékony szeletekre, a jégsalátát pedig tépkedjük kisebb darabokra.
5. Az öntethez a joghurtot keverjük el a majonézzel, majd ízesítsük egy kevés szárított vagy friss fokhagymával és petrezselyemmel. Ízlés szerint választhatunk más öntetet is, például gluténmentes ketchupot.
6. A burgerhez vágjuk ketté a zsemléket, majd száraz serpenyőben enyhén pirítsuk le a belsejüket.
7. A burger alsó felét enyhén kenjük meg a majonézzel elkevert joghurttal vagy ketchuppal, helyezzünk rá néhány salátalevelet, kevés reszelt répát, egy vékony szelet paradicsomot, majd tegyük rá a húspogácsát. Folytassuk a rétegzést ismét egy salátalevéllel, kevés reszelt répával és paradicsommal, majd ismét öntsünk rá egy kevés általunk választott öntetet, végül tegyük rá a zsemle másik felét és már tálalhatjuk is!
 
Ha a vendégünk laktózérzékeny

Ez esetben a tejcukor lebontásának zavara váltja ki az emésztőszervi panaszokat, ezért kell kiiktatni az étrendből. Van számos laktózmentes és fermentált, vagyis tejcukrot már nem tartalmazó tejtermék, például joghurt, kefir, hosszan érlelt sajtok.

A vendégváró szendvicsekre kerülhet avokádókrém sonkával, grillezett sárgarépa zöld olajbogyóval, mártogatósnak jó választás a fűszeres paradicsomkrém ropogós tallérokkal.

Zserbós-túrós pohárkrém

Bár az igazi zserbót karácsonyra tartogatjuk, de a dió-lekvár-csokoládé triót bármikor szívesen látjuk a tányérunkon. Ez a pohárkrém pedig nemcsak a laktózérzékenyek számára gyönyörűség!
 
Hozzávalók 8 adaghoz:
A túrókrémhez: 25 dkg laktózmentes túró, 2 dl laktózmentes habtejszín felverve, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 citrom reszelt héja
A további rétegekhez: 10 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg darált dióbél, 5 dkg porcukor

Elkészítés:
1. A túrót kikeverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínnel.
2. Az étcsokoládét felaprítjuk, a darált diót összekeverjük a porcukorral, majd összeállítjuk a krémünket.
3. A poharak aljába lekvár kerül, rá egy adag túrókrém, majd a porcukros dióbél következik, ismét túrókrém és végül a tetejére aprított csokoládé. Azonnal tálalhatjuk.
 
Ha a vendégünk cukorbeteg

A szénhidrátbevitel korlátozását korszerű étkezéssel lehet biztosítani, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat érdemes értékes, rostos, lassan felszívódó szénhidrátokkal helyettesíteni, így mérsékelhető a vércukorszint veszélyes kiugrása és lezuhanása.

Kínálhatunk minimozzarellát koktélparadicsommal és olajbogyóval, almát camembert sajttal és néhány szem dióval, a szendvicsekre pedig kerülhet fűszeres, snidlinges, kapros túrókrém vagy pulykasonka kaliforniai paprikával.

Rakott karfiol

A karfiolnak most van szezonja, tehát aki szereti ezt az egészséges zöldséget, használja ki az őszi időszakot, és süssön-főzzön belőle!

Hozzávalók 4 személyre:
800 g tisztított, rózsáira szedett karfiol, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 80 g 12%-os tejföl vagy rizskrém, 160 g barna rizs, 4 evőkanál napraforgóolaj, 200 g darált csirkemell, 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 2-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mokkáskanál konyhasó, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, a rizshez a sószegénység elfedésére: currypor/apróra vágott petrezselyemlevél – ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. A karfiolt előfőzzük, szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. 
2. A rizst üvegesre pirítjuk az olajon, kétszeres mennyiségű forró, só nélkül készült vízzel felöntjük. A sószegénység elfedésére ízlés szerint használhatunk curryport vagy apróra vágott petrezselyem-, illetve korianderlevelet.
3. A darált húst fehéredésig pirítjuk a vöröshagymás-fokhagymás olajon, tűzről félrehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk. További 10-15 percig fedő alatt, időnként kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst. 
4. Hőálló edénybe rakjuk a darált hússal elkevert rizst, majd a karfiolt. A karfiol tetejét megkenjük tejföllel, meghintjük zsemlemorzsával.
5. 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...