2020-12-03
Karácsonyfadíszek környezettudatosan
Akik a hétköznapokban arra törekednek, hogy környezettudatosan éljenek, azok advent vagy az ünnepek idején is igyekeznek megőrizni ezt a szokásukat. Számukra az is fontos kérdés, hogyan díszíthetik fel hulladékmentesen a karácsonyfájukat.
Először is érdemes áttekinteni, hogy az idén milyen karácsonyfa-díszítési és ünnepi dekortrendek a jellemzők.
1. Minimalista: Aki ezt a trendet követi, annak karácsonykor is fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Az elegáns minimalista látványvilág a természetes anyagokat és a földszíneket helyezi előtérbe. Használjunk fa karácsonyi díszeket, tobozokat, faágakat, állatfigurákat és natúr színű lakástextileket. Csomagoljunk újrahasznosított papírba, és törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk.
2. Dekadens: A vidám stílust gazdag színvilág jellemzi, például smaragdzöld, bordó, királykék, türkiz és fekete, amit vibráló színű és metálos kiegészítők dobnak fel. Ha ez a stílus a kedvencünk, dekorálhatunk pávatollal és ékköves dekortárgyakkal, valamint bársony- vagy selyempárnákkal, szalagokkal. Ne féljünk a szokatlan motívumoktól, például a citrusoktól és a virágmintától. Minél merészebb és látványosabb a hatás, annál jobb.
3. Nosztalgikus: Ez a hagyományőrző stílus egy visszafogott színpalettán alapul, ami teret hagy a dísztárgyak részletgazdagságának. Fő szerepet kapnak a retro karácsonyi díszek, a gyertyatartók, harangok, lámpások, díszes képkeretek, vintage képeslapok. Kockás textilekkel és mikulásvirágokkal szép kontrasztot vihetünk a pasztell színvilágba. A bolhapiacokon vagy a dédi padlásán igazi kincseket találhatunk, így olcsón is megoldhatjuk a karácsonyi dekorálást.
Mit használhatunk dekorációnak?
Természetes anyagok
Akár már az őszi sétákon elkezdhetjük gyűjteni a lehullott bogyókat, magokat, tobozokat. Ezek egy szép len- vagy kenderzsinórra felfűzve önmagukban is remekül mutatnak a fán, és látványos dekorációk készíthetők belőlük. (Zsinórokat a Zöldboltban szerezhetünk be.) A borostyán a legtöbb kertben megtalálható, és gyönyörűen mutat, szintén nagyszerűen felhasználható.
Gyümölcsök, csonthéjasok
Hagyományosan szárított almaszeleteket, egész almát vagy szalmából, nádból és kukoricacsuhéból készült díszeket használtak a karácsonyfa díszítésére. Kipróbálhatjuk mi is jól kiszárított narancsszeletekkel vagy fahéjrudakkal, így a fa nemcsak szép, hanem illatos is lesz.
Az pedig nagyon jó családi program lehet, ha a gyerekekkel megfestünk néhány földimogyorót vagy héjas mandulát, amit karácsony után el is fogyaszthatunk. Dióhéjból pedig egyenesen művészi remekek készíthetők.
Mézeskalács
A legtöbb családnak megvan a kedvenc mézeskalácsreceptje. A mézeskalács amellett, hogy finom, lenmaggal, dióval, mandulával, cukormázzal, sőt még betűtésztával is díszíthető, és remekül mutat a fenyőn vagy egy alternatív karácsonyfán.
Mézeskalács
Hozzávalók:
33 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék, 1 tk. szódabikarbóna, 10 dkg vaj, 1 dl méz, 1 tojás
Elkészítés:
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, majd kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.
2. A tésztát jól kilisztezett deszkán kb. 1 cm-esre kinyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle egy kiszúróval.
3. A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük.
Házi szaloncukor
Szaloncukorként becsomagolhatunk egyszerűen aszalt gyümölcsöt vagy házi készítésű fahéjas-cukros mandulát, ami gyorsan elkészül, ráadásul nagyon finom is. Ha igazi szaloncukorélményt szeretnénk, készíthetünk otthon is szaloncukrot.
Zselés szaloncukor
Hozzávalók:
8 citrom, 4 teáskanál cukor, 1 kis tasakos gyümölcszselépor, 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés:
1. A citromokat facsarjuk ki, majd a levet édesítsük a cukorral.
2. Ezután melegítsük meg, és adjuk hozzá a zselatinport, aztán főzzük addig, amíg el nem kezd sűrűsödni.
3. Ekkor öntsük egy téglalap alakú formába, és hagyjuk megdermedni.
4. Ezután szeleteljük fel, és egy villa segítségével mártogassuk őket a gőz fölött megolvasztott és kissé visszahűtött csokoládéba. Vigyázzunk, mert ha túl meleg a csoki, a zselé megolvad!
Hozzávalók:
2 bögre mandula, 1 bögre cukor, 0,5 bögre víz, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A mandulát üres serpenyőben pirítsuk meg, közben rázogassuk az edényt.
2. Öntsük a vizet egy lábosba, keverjük hozzá a cukrot, a sót, a vaníliát és a fahéjat, majd forraljuk fel. Amikor elkezd habozni, rakjuk hozzá a mandulát. Főzzük és kevergessük addig, amíg a folyadék el nem párolog, és szirupszerű bevonatot nem képez a mandulákon.
3. Rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára, és hűtsük ki. Ezt követően is szárítsuk fél-egy napig.
Só-liszt gyurma díszek
Ezek a szépen csillogó sütött díszek gyerekekkel közösen is elkészíthetők, és sok évig dekorálhatjuk velük a fát.
Só-liszt gyurma
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg apró szemű só, 125 ml víz, 1,5-2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
1. A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat.
2. Gyúrjuk kézzel jó alaposan össze, majd elkezdhetünk formázni. A kész alkotások 2-3 nap alatt kiszáradnak szobahőmérsékleten.