Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-17

A babák és a víz

A babák és a víz

Most, hogy újranyitottak az uszodák, irány a víz! A babaúszás remek családi program lehet, ahol kellemes körülmények között, vizes közegben játszhatunk, foglalkozhatunk a gyermekünkkel. A baba intenzíven mozog a medencében, és olyan gyakorlatokat végez, amelyek stimulálják az idegsejtjei működését, így a babaúszáson részt vevő kisbabák hamarabb érik el a mozgásfejlődés egyes stádiumait, mint kortársaik.

 
A rendszeres babaúszás tehát a gyermeket előnyhöz juttathatja a szellemi-testi fejlődésben kortársaihoz képest, segíti az izmok fejlődését, kedvező hatásai megmutatkoznak a keringésben, a tüdőteljesítményben, erősíti a szülő és a gyermek kapcsolatát. A rendszeresen úsztatott babák étvágya nő, az alvásuk nyugodtabbá, mélyebbé válik, immunrendszerük erősödik, testük megtanul alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz.
 
Ne féljünk a fertőzésektől!

Ha a babaúszás szóba kerül, a legtöbb szülő a fertőzésektől fél, annak ellenére, hogy igen ritkán fordulnak elő. A MOM Sport Uszoda és Sportközpont tanmedencéjében kizárólag a babák és a családtagjaik tartózkodhatnak a babaúszás idején. Fokozottan ellenőrzik a víz tisztaságát, hőmérsékletét (33-34 fok) és a vegyszereket a lehetőségekhez mérten minimálisra csökkentik.
A vízben töltött idő 25–40 perc, ami a baba életkorának, fizikai fejlettségének, képességeinek függvénye. A csoportlétszám változó, a választott időponttól, a tanult anyagtól függ, de maximum 15 fő lehet. Egy gyermeket egy vagy két felnőtt kísérhet be a vízbe. Az oktatók felsőfokú végzettségű pedagógusok, egészségügyi szakemberek.

Mikor érdemes elkezdeni? 

Három hónapos kor előtt a kisbaba immunrendszere még nem elég erős, ezért ennél hamarabb ne vigyük babaúszásra. Viszont már ilyenkor is lehet otthon, a nagy fürdőkádban „gyakorolni”, és fokozatosan hozzászoktatni a csecsemőt a sok vízhez és a 29-31 fokos hőmérséklethez.

A babaúszás 3 hónapos kortól ajánlott, és szerencsés a gyermek 1 éves kora előtt elkezdeni. Nem árt tudnunk, hogy a csecsemőknek csupán 5-6 hónapos korukig van meg az a bizonyos búvárreflexük, ami megakadályozza, hogy a légutakba víz juthasson: ahogy a baba arcát víz éri, automatikusan elkezdi az orrán kifelé fújni a levegőt, a száját és a gégét fedő porcot pedig bezárja. Persze akkor sem kell kétségbeesnünk, ha már nagyobb a gyermek, hiszen számukra is vannak vízhez szoktató foglalkozások, 4 éves korig.

Mit vigyünk magunkkal? 

Magunknak normál úszófelszerelést, egy orvosi igazolást, hogy a gyermek egészséges és úszhat, a kicsinek úszópelenkát vagy háromrétegű szövet úszónadrágot, a kisbaba egy kedves, otthon is használt vízi játékát és nagy méretű fürdőlepedőt. Utóbbit beszerezhetjük a kerületben található Manubaba üzletében is, hiszen a Monello óriás kapucnis törülközőjében a pici biztosan nem fázik meg átöltözésnél a medencéből kijövet sem.

Miért jó az SBA babaúszás?

Hasznos kikapcsolódás és felejthetetlen közös élmény, amely mélyíti az összetartozást a baba és a szülő között.

A vízben mozog a pici, erősítve az izmait, a gerincoszlopát, miközben kíméljük a terheléstől a kicsi ízületeit.

A gyerek természetes közege a víz, otthon érzi magát benne.

Szakképzett oktató irányításával komoly fejlesztő programon vehetünk részt a babánkkal.

Az otthoni kádban nem tudunk nagy mozgásokat végezni.

A víz felhajtó ereje segíti a tartáshibák korrekcióját.

A rendszeresen végzett izommozgás hatékonyan fejleszt. 

A heti két alkalommal végzett testmozgás komoly fejlesztő hatású (izmok, tanulási képesség, egyensúlyérzék stb.). A merülési képességgel a tüdő és a légzőizmok is erősödnek.

A baba számára apával vagy anyával szuper dolog a vízben lenni, rácsodálkozni egymásra és a víz alatti világra.
 
Miért jó a MOM Sport uszoda?

Kis létszámmal folyik az oktatás,

lezárt, 33-34 fokos vízű – csak a babák és szüleik részére fenntartott – medencével vár,

a Stoller Babaúszó Akadémia oktatói vezetik a foglalkozást,

az öltözőben pelenkázóasztalok segítik az öltöztetést,

1 órás a belépő, így a foglalkozás után játszhatunk még a gyermekünkkel

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...