Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-24

Nyári szerenádkavalkád – táncosan lüktető dallamok

Nyári szerenádkavalkád – táncosan lüktető dallamok

Július 4-én a Divertimento Kamarazenekar ifjú muzsikusai várják a zenebarátokat a MOM Kulturális Központban, mégpedig a szabadban, a Klassz Lépcsőn. Bolyky Zoltán karmester vezetésével izgalmas és fülbemászó dallamokkal, egy igazi gyönyörű, békebeli nyári szerenáddal lepik meg az ingyenes koncertre érkező érdeklődőket. 


Az idei esztendő legfontosabb kulturális rendezvénysorozatát a Czifra György-emlékév jelenti. A magyar zeneszerző nem csupán a nagyvilág legelőkelőbb koncerttermeiben lépett fel, nagyon fontosnak tartotta azt is, hogy a művei minél több emberhez eljussanak, így széles közönségnek nyújtsanak örömteli zenei élményt. Czifra György nemcsak a 20. század második felének egyik legodaadóbb zenepedagógusa volt, de mindig is kihangsúlyozta, hogy a muzsika a legnemesebb módon szórakoztathatja az embereket.

A Divertimento Kamarazenekar tagjai ezt tartották szem előtt, amikor összeállították a Serenata Notturna koncerten felhangzó dallamokat. Népszerű vonószenekari szerenádok közül válogattak, mégpedig azzal a céllal, hogy ezen a nyári estén – a koncert 19 órakor kezdődik – könnyeden szórakozhasson a közönség. 
 
Régi jó barátaink 

A Solti György Zeneiskola 1968 óta működik a kerületünkben, és rengeteg tanítványuk futott be sikeres zenei pályát. A fennállása 30. évét azzal ünnepelte, hogy felvette a világhírű karmester, Solti György nevét. A diákok gyakran szerepelnek országos jelentőségű versenyeken. Az iskolában dolgozó pedagógusok egy része egykor maga is azokban az osztálytermekben tanult, ahol ma a Zeneművészeti Szakközépiskola és a Konzervatórium diákjait tanítja. Közülük kerülnek ki a Divertimento Kamarazenekar művészei is. 

Az együttes, akárcsak a zeneiskola több diákja, jól ismert és nagy örömmel fogadott vendég a MOM Kulturális központban. Jelentősebb évfordulókon kellemes hangulatú koncertekkel igyekeznek minél több érdeklődővel megismertetni a klasszikus zene legszebb darabjait. Nagy népszerűségnek örvendenek az újévi koncertek, amelyek során egyetlen órába „sűrítik” a legnépszerűbb vígoperákat. Az ilyen fellépések során a közönség magyarázatokat és háttér-információt is kap például a legfontosabb áriákról. 

A zenekar karmestere, Bolyky Zoltán pedagógusként a maga közvetlen stílusában mutatja be a felcsendülő művek legérdekesebb vonatkozásait. 2010 óta áll a Divertimento Kamarazenekar élén. Közreműködik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájában és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának szimfonikus zenekarát is ő vezeti. Arra törekszik, hogy különleges fellépéseik során a közönségnek élményt jelentsen a klasszikus műfajok befogadása. Július 4-én meghallgathatjuk Mozart, Dvořák, Grieg, Elgar és Csajkovszkij műveit. A muzsika szárnyán útra kelve eljuthatunk Oroszországba és Ausztriába is. E könnyed nyári rendezvény táncosan lüktető dallamokat és szeszélyesen pergő tételekkel teli szerenádokat ígér. 
 
Egy igazi örökzöld!

Az est során elhangzik Wolfgang Amadeus Mozart egyik legismertebb műve, a Kis éji zene. A G-dúr szerenád nem véletlenül népszerű évszázadok óta. Fülbemászó dallama ugyanolyan gyakran hangzik fel Európában, mint a tokiói vagy a washingtoni koncerttermekben. A zeneszerző eredetileg nem rögzítette a művet előadók számát, így a zenészek a saját ízlésüknek megfelelően állíthatják össze az együttesüket. A mű alkalmas arra, hogy egy kvintet vagy éppen egy egész kamarazenekar játssza el.

A Kis éji zene igazi mestermű. Könnyed, elegáns, árad belőle a szerenádmuzsikára jellemző nagyvonalúság és ragyogás. Mozart a 18. század legjelentősebb európai zeneszerzői közé tartozik, kiváló zongorista és karnagy is volt, ráadásul zenepedagógusként is komoly elismerés övezte.

Pályafutása a salzburgi érseki palotájában kezdődött, ahol az apja muzsikusként szolgált. A kisgyermekről hamar kiderült, hogy különleges tehetséggel rendelkezik. Már hatévesen komponált, bejárhatta Európa legfényesebb fejedelmi udvarait tizenegy évesen pedig megírta élete első vígoperáját. 1782-ben meghódította Bécset a Szöktetés a szerájból című daljátékával.
Zsenialitása dacára is jó néhány nehézség várt rá.

Nem tudta elnyerni az uralkodók támogatását, emellett sokat betegeskedett. Utolsó operáját, A varázsfuvolát még sikerült befejeznie, de nem sokkal később, 1791-ben elhunyt. Rövid élete alatt több mint hatszáz művet írt. Támaszkodott elődjei tudására, de több újítást is bevezetett. 
 
Legyen élmény a muzsika!

Mozart fontosnak tartotta az öncélú csillogás elkerülését, és arra törekedett, hogy technikai bravúrok helyett könnyen élvezhető, hatásos, fülbemászó dallamokat írjon. Ez nagyban hasonlít ahhoz, ahogy Cziffra György tekintett a zenélésre. A magyar muzsikus ugyanis nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a zenehallgatás izgalmas és kellemes élmény legyen.

Szélesebb tömegeket ugyanis csak úgy lehet megszólítani a klasszikus zenével, ha nem csupán a mély mondanivalóra tesszük a hangsúlyt, hanem sziporkázó, vibráló és örömteli darabokat válogatunk össze a közönségnek. A Divertimento Kamarazenekar és Bolyky Zoltán karmester ilyenekkel várja július 4-én 19 órakor a MOM Kulturális Központban a Sirály sétányon a zenebarátokat. A belépés díjtalan.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...