Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-10

Káprázatos ifjú tehetségek – A Cziffra fesztivál koncertjei a MOM Kulturális Központban

Káprázatos ifjú tehetségek – A Cziffra fesztivál koncertjei a MOM Kulturális Központban

Az idén is folytatódnak a 20. század egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének, a centenáriumát ünneplő Cziffra Györgynek szentelt emlékév programjai. A MOM Kulturális Központban olyan tehetséges fiatalok lépnek fel, mint Káel Norbert, Pál István Szalonna és a bandája, valamint a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara, illetve Malek Andrea.


Hazánk hivatalos emlékév keretében ünnepli meg a Hegyvidékhez ezer szállal kapcsolódó, itthon és külföldön egyaránt elismertségnek örvendő zeneszerző, Cziffra György emlékét. A rendezvényekre nem csupán idehaza, de szerte a világon sor kerül, mivel a Cziffra György-emlékévet az UNESCO is felvette a hivatalos, közösen ünnepelt évfordulók listájára.

Kerületünk kulturális intézményei mindent megtesznek azért, hogy hozzájáruljanak a megemlékezéshez. Februárban több, Cziffra Györgyhöz kapcsolódó koncertre látogathatunk el a MOM Kulturális Központba.
 
Kalandozás a műfajok határvidékén

Chopin, Hacsaturján, Csajkovszkij és Liszt Ferenc

Február 20-án a zenetörténet több zeneszerzőjének műveiben gyönyörködhetünk, mégpedig Káel Norbert előadásában. A crossover zenei stílus képviselője páratlan módon ötvözi a jazzt és a klasszikus zenét. Virtuóz előadásmódja, érzékeny, sokszínű billentésvilága, ritmikai megoldásai, valamint újszerű zenei hozzáállása miatt nagyon népszerű a klasszikus zenét kedvelők és a jazzrajongók táborában.

A megfelelő jazz- és klasszikus zenei alapok elsajátítását követően kiküldték a tengerentúlra, hogy ösztöndíjasként még inkább elmélyíthesse a tudását. Hasonlóan példaképéhez, Cziffra Györgyhöz, Káel Norbert is egyfolytában járja a nagyvilágot, koncerteket tart és mesterkurzusokat szervez.

Ugyanolyan otthonosan mozog Kínában, Indiában, Oroszországban, mint Mexikóban. Európában alig akad ország, ahol ne hallgathatták volna meg előadásait. Ráadásul jutott ideje arra is, hogy ledoktoráljon. A MOM Kulturális Központba egy egészen különleges összeállítással érkezik. Meghallgathatjuk Káel Norbert saját feldolgozásait, ugyanakkor egy Chopin- és három Liszt-művet eredetiben ad elő, bemutatva ezzel, hogy a késői romantika remekművei mennyi hasonlóságot mutatnak fel a jazz stílusával.
 
Szívnek-léleknek tetsző dallamok

Február 24-én Pál István Szalonna és a bandája lesz a MOM Kulturális Központ vendége. Lenyűgöző előadásra invitálnak minket a Kárpát-medence tájain. Ellátogatunk Székelyföldre, a Mezőségbe, Kalotaszegre, Gömörbe, Kárpátaljára, a Felvidékre, a Rábaközbe és az Alföldre is.
Utunk során szabadon mozoghatunk térben és időben. Miközben meghallgatjuk a hitről, a hazafiságról, az ünnepeinkről és a hagyományainkról szóló nótákat, láthatjuk, kik védték Magyarország ezeréves határait. Végvárak hosszú során keresztül vezet a magyarok szívében fellángoló érzelmeket dalokban kifejező utazás. Együtt ünnepelhetünk a csángókkal, de a nyugati határvidéken a rábaközi önkéntesekkel is.

Az előadás műsorvezetője Becze Szilvia lesz, akivel jó néhány élő műsorban, művészportrékban és ifjúsági adásokban találkozhattunk a Bartók rádióban. A sokszínűségről a zongorán közreműködő Balázs János és a hegedűn játszó Banda Ádám gondoskodik. A Liszt Ferenc-díjas Pál István Szalonna 1980-ban a huszti járásban, Visk községben született. Tizennégy éves kora óta él Magyarországon. Zenekarával fellépett az angol királyi család előtt is. A brit miniszterelnök szerint olyan zenét játszottak, „amelyikben érezhető a magyar nép szíve és lelke”.
 
Elegáns és kellemes dallamok

Február 25-én egy izgalmas Bárest keretében a Hot Jazz Banddel, Sárközy Lajossal és zenekarával, valamint Malek Andreával találkozhatunk a Színházteremben. A Kossuth-díjas Hot Jazz Band a száz évvel ezelőtti amerikai és magyar jazz, szving és filmzene egyik legismertebb itthoni előadója. A csapatot a néphadsereg egyik laktanyájában alapította meg Bényei Tamás és néhány tehetséges sorkatona.

Kezdetben dixielandet játszottak, majd egyre inkább megszerették a szvingkorszak különféle zenéit. Igazi ritkaságnak számított, hogy itthon felvállalták a múlt század húszas-negyvenes éveinek elfelejtett, egykor annál népszerűbb számait. Előadásukban újra életre kelt a régi pesti kávéházak, lokálok és bárok sajátos világa. Ilyenekben lépett fel annak idején Cziffra György is. Hogy jobban megismerhessük ezt a különleges miliőt, ahhoz korabeli anekdotáival Bősze Ádám is hozzájárul.

Sárközy Lajos egy régi zenészcsalád hetedik nemzedékeként látta meg a napvilágot. Tizenhárom éves korában vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségeknek indított osztályába. 2015-ben kiérdemelte a Magyar Művészeti Akadémia különdíját. Az Artisjus-díjas Malek Andrea pedig csodálatos énekhangjával járul hozzá ahhoz, hogy páratlan legyen ez a múltidéző esemény.
 
Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy érdemes érdeklődni a MOM Kulturális Központban az érvényben lévő egészségügyi rendszabályokról, mielőtt elindulnak valamelyik februári koncertre.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...