Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-18

Gyógyító illatok – Aromaterápia gyermekeknek

Gyógyító illatok – Aromaterápia gyermekeknek

A természet nyújtotta leghatásosabb gyógyító erő az aromás növényekből nyert illóolajokban rejlik, amelyek a testre és a lélekre is hatnak. Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek esetén is hatásos az aromaterápia, amely sokféle bajra nyújt gyógyírt. 


Az illóolajok nagyon jó szolgálatot tesznek, ha nyugtatni, gyógyítani vagy masszírozni szeretnénk velük kisbabánkat, esetleg a gyerekszoba levegőjét tisztítanánk, párásítanánk a nyugodtabb éjszakákért. Talán meglepő lehet, de a gyerekszoba levegőjének minősége is befolyásolja, hogy a kicsi milyen gyakran lesz beteg, illetve hogy milyen légúti betegségek alakulhatnak ki nála a későbbiekben. Fontos, hogy a gyerekszobában 50 százalék körüli legyen a relatív páratartalom. Így a hőérzet is optimális, és elkerülhető a gyerekeknél a nyálkahártya kiszáradása, a krupp és az enyhébb felső légúti megbetegedések.
 
Mitől függ a gyermek közérzete?

Nemcsak a felnőttekre, a gyerekekre is hatással van az időjárás, a légnyomás és a páratartalom, és ez kihat a közérzetükre és a viselkedésükre. Korunk jellegzetességéből adódóan a stressz és a mindennapi nyomás a kicsiket sem kerüli el, ez pedig gyakran alvásproblémákban nyilvánul meg.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk nyugodtabb legyen, kipihentebben ébredjen, akkor érdemes altatás előtt szellőztetni és biztosítani a szoba levegőjének optimális nedvességtartalmát. Egy párásító berendezés vagy diffúzor használata segít az optimális páratartalom biztosításában, így jobban megvédhetjük a gyermekünk egészségét, megelőzünk vele több betegséget, és később a tanulására is jó hatással lesz.

Tegyünk illóolajokat a párologtatóba! 

A mesterséges aromákat, illatosítókat érdemes kerülni, mert allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért használjunk mindig 100 százalékos tisztaságú illóolajokat, ha nemcsak megfelelő páratartalmú, de kellemes illatú gyerekszobát szeretnénk. Vannak kimondottan bababarát illóolajok, amelyeket nyugodtan használhatunk a párásítóban. Ezeket megrendelhetjük a Manubaba webshopjából, ahol aromadiffúzort is vásárolhatunk.

Rózsaolaj

Nyugtató, kedélyjavító hatású illóolaj, remek gyulladáscsökkentő és hámosító hatású. Csecsemőknél kis koncentrátumban használatos masszírozáshoz, párologtatáshoz.

Levendulaolaj

Nyugtató hatása közismert, és a babáknál is működik, néhány csepp elalvás előtt, és nyugodtabb az éjszaka. Párologtathatjuk, valamint masszírozhatjuk is vele a baba bőrét.

Citromolaj

Fertőtlenítő hatása miatt érdemes a gyerekszobában párologtatni. Megfázásos tünetek esetén fürdővízbe csepegtetve kíméletesen segíti a légutak átjárhatóságát.

Mandulaolaj

A csecsemők ideális masszázsolaja ez a nagyon enyhe, hipoallergén olaj, amellyel bátran ápolhatjuk a baba bőrét. Ha nyugtalanabbul alszik éjjel, többször felébred, akkor is érdemes kipróbálni. Elég néhány cseppet a fürdővízbe tenni, és néhány napon belül tapasztalható lesz a kiegyensúlyozottabb alvás.

Hasznos tippek az illóolajok használathoz

Soha ne tegyünk a gyerek bőrére hígítatlanul illóolajat, mert allergiás reakciót válthat ki.

A párologtatás során használjunk desztillált vizet!

Párologtatás esetén 1 éves korig ne használjunk nagyobb mennyiséget az illóolajból, maximum 1-2 cseppet. A babák orra nagyon érzékeny. Később, 1-2 éves kortól már bátran illatosíthatjuk a gyerekszobát a jótékony hatású aromákkal.

Kisbabák, gyerekek szobájában soha ne hagyjunk őrizetlenül mécsessel működő aromalámpát!

Gyerekszobában való párologtatáshoz használjunk inkább elektromos diffúzort, ami éjszaka, felügyelet nélkül is működtethető.

Az olajok hő- és fényérzékenyek, tehát veszíthetnek hatékonyságukból, ha nyári melegben vagy szobahőmérséklet feletti hőfokon tárolják őket.

Lejárt szavatossági idő után már ne használjuk fel a termékeket!

Amennyiben a termék fényérzékenyítő hatású, a használatát követő 24 órában ne tegyük ki a bőrt intenzív napnak. 

Érzékeny bőr esetén a terméket növényi olajban elkeverve javasolt használni.

Ha bizonytalanok vagyunk az illóolajok használatát illetően, kérjük aromaterapeuta segítségét!

Beteg gyermek esetén először forduljunk gyermekorvoshoz!

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...