Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-22

Vidám percek az óriáslabdán: próbáljuk ki a fitballt!

Vidám percek az óriáslabdán: próbáljuk ki a fitballt!

Néhány éve robbant be a köztudatba a fitball. A hatalmas, levegővel töltött gumilabdával nemcsak az edzőtermekben találkozhatunk, hanem az irodában dolgozók is szívesen üldögélnek rajta, megelőzve az egyébként gyakori hát- és derékfájást.

Ha azt hinnénk, a fitballt mostanában fedezték fel, tévedünk. Óriási átmérőjű, 80-90 centiméteres labdákat már 1910 óta használnak terápiás célokra a mozgássérültek és idegrendszeri gondokkal küzdők kezelésére. Eleinte a labdák bőrből készültek, később, a műanyag elterjedésével már PVC-ből, speciális, rugalmas anyagból gyártották őket, és egyre több területen, például sérült táncosok, sportolók felépülésére is jó hasznukat vették. 
 
Számos kedvező hatása van

Felismerték ugyanis, hogy a fitball használata kitűnően javítja a sérültek izmainak, ízületeinek mozgékonyságát, flexibilitását. Az állóképesség fejlesztése mellett szinten tarthatták, sőt a felépülés ideje alatt speciális gyakorlatokkal fejleszthették is a koordinációs képességet, kiemelten az egyensúlyérzékelést, amely igen fontos minden sportnál, és a táncművészeknél is elengedhetetlen. Ezek az eredmények segítették hozzá a rekreációval foglalkozó szakembereket ahhoz, hogy megpróbálják a labdákat felhasználni a szabadidősportban.

Az olasz Ledraplastic volt az első cég, amelyik gyártani kezdte a labdákat gyöngyházfény színben, több méretben, rugalmas, melegedésnek ellenálló, szakadásmentes anyagból.

Ma már a világ minden pontján van gyáruk, sőt, a cég alkotta meg a fitballtréning szabályait 1992-ben. Elérték, hogy a fitballedzést csak okított trénerek taníthassák, speciális oklevél megszerzése után, amely bárhol Európában érvényes. 

A fitballtréning eleinte a 30–50 év közötti nők körében vált népszerűvé, hiszen ők zenére, csoportokban, a csont- és mozgásszervrendszert védve végezhették a gyakorlatokat. Innen azonban nem volt megállás, népszerű lett világszerte, minden korosztály körében.
 
Miért jó a fitball?

A fitball lehetővé teszi, hogy egymástól egészen eltérő életkorú és edzettségű emberek azonos csoportban dolgozhassanak az egészségükért, és mindenki a személyének megfelelő terhelést kaphassa.

Mindenki a saját tempójában képes végezni a gyakorlatokat, így egészen különböző teljesítményszinten lévők is tudnak egy csapatban együttműködni.

Mindezt olyan eredeti, játékos formában, amely önmagában hordozza a teljes szellemi rekreáció megvalósulásának lehetőségét is, és felválthatja az inkább kimerültséget okozó, gyakran kiképzésszerű másfajta tréningformákat.
 
A labdás torna előnyei

A labdagyakorlatokkal az összes izomcsoportot átmozgathatjuk, azzal a plusznyereséggel, hogy a testtartásért felelős izmoknak is folyamatosan dolgozniuk kell.

Bármely testtájunkat erősíthetjük, formálhatjuk, látványosan feszesebb és vékonyabb külsőt érhetünk el.

A labdahasználat erősíti a has- és hátizmainkat. Folyamatosan edzi a mély hátizmainkat is, ezáltal általános erőnlétünket is növeli.

A zenére végzett torna mozgásanyaga változatos.

Teremben, lakásban, egyénileg és csoportosan is végezhető, használata nem függ az időjárástól.
 
A fitball lényege, hogy a labdán ülve és dinamikusan rugózva használhatjuk a legnagyobb tömegű izomcsoportokat (comb, far, has, hát), miközben kíméljük az ízületeket. Ez a mozgásforma fejleszti az egyensúlyérzéket, a koordinációs-képességet, az állóképességet is.
 
A rendszeres edzés fő hatásai 

Állóképesség-növelés

Erőfejlesztés 

Hajlékonyság, flexibilitás növelése

Zsírégetés

Gerinctorna

Egyensúlyozó-képesség és az izmok egymás közötti együttműködésének fejlesztése

Csontritkulás-prevenció

Porckorongok keringésének javítása

Cellulitisz-korrekció
 
Menjünk a Jókai Klubba!

A Jókai Klubban minden pénteken 8.30-tól vehetünk részt a Barta Sylvia által tartott fitballedzésen. A fitball segítségével harmonikusan fejleszthetjük a kondíciónkat és a koordinációs képességeinket, az egyensúlyozó képességünket, valamint a gerinc, a hát és a törzs izmait.

Hatékony a különféle eredetű hát- és derékfájás megszüntetésében, így az iskoláskorú gyermekeknek, az aktív dolgozóknak és idősebbeknek egyaránt javasolt.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...