Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-24

Mindenki olvas – hírességek könyvespolca a Várkert Bazárban

Mindenki olvas – hírességek könyvespolca a Várkert Bazárban

Ugron Zsolna, kolozsvári születésű József Attila-díjas magyar író izgalmas és érdekes programmal várja az irodalom barátait a Várkert Bazárban. Olvasni mindenki szeret, és ez a hírességekre ugyanúgy igaz, mint a kisgyerekekre. A Várkert Irodalom új sorozatából kiderül, milyen könyvek sorakoznak a legismertebb hazai gondolkodók és művészek könyvespolcain. Első alkalommal Szalóki Ágival, a Besh o droM és a Budapest Bar sztárjával találkozhatunk.


Különleges élményben lehet részük azoknak, akik február 28-án este ellátogatnak a Várkert Bazár Rendezvénytermébe. Ugron Zsolna íróként, az irodalom szerelmeseként egész életében olyan emberek között mozgott, akik szeretnek olvasni. Hamar felfedezte, hogy a mindennapjainkat átjárja az irodalom, és ez kivételes találkozásokat tesz lehetővé.

Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy mik a legismertebb művészek és hírességek kedvenc könyvei? Miről olvasnak szívesen a sztárok? Mik voltak a képernyő és a filmvászon hőseinek legmeghatározóbb olvasmányélményei? Mindezekre a kérdésekre ismert színművészek és zenészek közreműködésével kaphatunk választ.
 
A lámpa nem látja önmaga fényét

Vajon miért kapta az új sorozat a Nagyok nagyjai címet? Ugron Zsolna alapötlete az volt, hogy hírességeket hív maga mellé a színpadra. Ők azok a „nagyok”, akiket szeret, akikre felnéz a világ.
Zsolnával beszélgetve személyes vallomásaik, történeteik révén kiderült, kik ezeknek a jeles személyiségeknek a „nagyjai”, vagyis kedvenc írói, drámaszerzői, költői. A nézőkre izgalmas utazás vár, és most nem kell az ablakon bekukucskálniuk ahhoz, hogy kiderüljön, milyen könyvek sorakoznak egy-egy híresség polcain.

A sorozatot beindító est vendége a Liszt Ferenc-díjas előadóművész és dalszerző Szalóki Ági. A nagyvilág színpadain, a legelőkelőbb koncerttermekben és a fesztiválokon egyforma sikerrel fellépő énekes pályafutásának és talán egész életének legmeghatározóbb élménye az volt, hogy alig ötéves korában meghallotta Sebestyén Márta kristálytiszta énekhangját. Ági már egész kiskora óta óriási érdeklődést tanúsított mind a komoly-, mind a népzene iránt. Sebestyén Márta azonban egy új ajtót nyitott ki a kislány előtt.

Ágit egyre jobban érdekelte ősei szülőföldjének, Erdélynek a magyar népzenéje.Éppen ezért a Kossuth-díjas Sebő Ferenc tanácsára elkezdett éneklést tanulni. A nagyközönség először a Katona József Színházban, az Ando Drom együttes jubileumi koncertjén hallhatta a hangját. Ekkor csupán tizenhat éves volt.

Tehetségével lenyűgözte a muzsikus társait, például Szakcsi Lakatos Bélát, Dés Lászlót és Horváth Kornélt. Majd nem csupán az erdélyi népzenei gyűjtőprogramba kapcsolódott be, hanem óriási sikert aratva a kilencvenes évek végének egyik legismertebb népdalénekese lett. Otthonosan mozog a jazz és a világzene területén, miközben egyaránt ír dalokat a felnőtteknek és a gyermekeknek. 

Február 28-án este a saját könyvespolcáról hozza el a kedvenc olvasnivalóit. Megosztja velünk a gondolatait arról, miért olvas felnőttfejjel bizonyos történeteket immár egész más szemmel, mint azelőtt. Mesél a gyerekversekről is, valamint arról, hogyan történhet meg az, hogy az ilyen irodalmi alkotások egy része a felnőtteket szólítja meg. Az írások gondolatiságához, hangulatához illő zenéről Csókás Zsolt gitáros gondoskodik.
 
Egy úri asszony Erdélyből

Ugron Zsolna Kolozsváron született. A híres történelmi família, az ábránfalvi Ugronok leszármazottja Budapesten szerzett jogi diplomát, és politikai tudományokból is doktorált. A nevét tizenkét évvel ezelőtt ismerhettük meg, ugyanis ekkor jelent meg hatalmas sikert arató regénye, az Úrilányok Erdélyben.

Zsolna egy csapásra meghódította a hazai könyvpiacot. Emellett a televízióban is találkozhatunk vele, mivel több sikeres műsorban működött közre riporterként vagy szerkesztőként. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy a történelmi témák mellett receptes könyvekkel és egy gasztronómiai műsorral is meglepte rajongóit. Munkásságát 2020-ban József Attila-díjjal ismerték el.

A Várkert Bazárban számíthat Száraz Dénes színművész segítségére. Az érsekújvári születésű színésszel több színdarabban, tévéfilmben és sorozatban találkozhattunk. Nagyszerűt alakított Molnár Ferenc, Thomas Mann, Szabó Magda, John Steinbeck, Szép Ernő, Paulo Coelho vagy éppen Csehov műveinek előadása során. A barátai ráadásul azt is tudják, hogy Száraz Dénes igazi sportember.

E nagyszerű művészek igazi irodalmi csemegékkel, meglepetésekkel és meghitt pillanatokkal várják a Duna-parti kulturális intézményben azokat, akik tudni szeretnék, hogy „a lámpa miért nem látja önmaga fényét, a méz miért nem érzi önmaga édességét”. Jó néhány irodalmi remekmű mellett ugyanis Weöres Sándor verse is elhangzik ezen a különleges irodalmi seregszemlén.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...