Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-22

Milyen a jó babacipő? – Ilyen szempontok alapján válasszunk

Milyen a jó babacipő? – Ilyen szempontok alapján válasszunk

A fejlődő, növekvő babák számára a legjobb mezítláb, biztonságosan járni. Ez támogatja az izmok fejlődését, hagyja a bőrt lélegezni, és a talaj közvetlen érzése segít megtanulni járni. Idővel azonban a tipegőknek cipőt kell vásárolnunk. Milyen szempontok szerint válasszunk, hogy megtaláljuk az ideális lábbelit a kicsik számára?


A WHO tanulmánya szerint a csecsemők átlagosan 9 hónapos korukban kezdenek el segítséggel járni. Tizenegy hónaposan megállnak egyedül, és 12 hónaposan már önállóan tesznek két-három lépést. A legfontosabb, hogy ne kényszerítsük a gyermeket járni, mielőtt arra készen áll. Ne siettessük a folyamatot, mindennek eljön a maga ideje. Ezért a szakemberek azt mondják, hogy körülbelül 10-18 hónaposan tanul meg járni egy gyermek.
 
Amikor tipegőnek való babacipőt keresünk, a következő szempontokat vegyük figyelembe:

Könnyű és rugalmas legyen, ami segíti a baba mozgását, a lábujjaknál szövet felsőrésszel és saroktámasszal. 

A többi felsőrész legyen puha bőr vagy más légáteresztő anyag 10 mm ráhagyással a lábfej méretéhez képest.

Sima, varrás nélküli illesztéssel készüljön, hogy ne dörzsölje ki a bababőrt.

Egyszerűen és könnyen feladható fazont keressünk, ami rajtamarad a babalábon.

Olyat vegyünk, aminek a szélessége szabályozható, például fűzős.
 
Amikor már biztonsággal jár a baba, fontos, hogy a cipőnek:

teljes, nem tagolt talpa legyen, hogy megakadályozza a botlást,

könnyű és rugalmas talpa legyen, ami támogatja a járást,

a felsőrésze puha bőrből és egyéb természetes anyagból készüljön, ami szellőzik és szárazon tartja a lábat,

megerősített kérge legyen, ami védi és tartja a bokát,

teljesen állítható legyen,

14 mm ráhagyással készüljön a lábfej méretéhez képest.

A szélessége szabályozható legyen, például fűzős vagy tépőzáras.
 
Milyen cipő a legjobb a kisgyermekek számára?

A Manubaba üzletében és webshopjában forgalmazott barefoot cipőfajta célja, hogy imitálja a mezítlábas járást. A cipők ismérve az, hogy a lábnak lehetősége van arra, hogy használja a járás során – illetve a gyerekeknél a fejlődés során – nélkülözhetetlen izmokat és szalagokat. A barefoot mozgalom lényege, hogy gyerekek lábai ne legyenek szűk, kényelmetlen és kemény cipőbe zárva.

Nézzük, miért jó, ha gyermekünk ilyen cipőt visel!
 
1. Szabadon hagyja fejlődni a lábfejet 

A barefoot cipőket nem véletlenül illetik a minimalista jelzővel. Csak az van bennük, ami kell – semmi extra merevítés, plusztalpbetét sincs bennük, az orr-részük pedig a megszokottnál szélesebb, így szabadon lehet bennük mozgatni a lábujjakat. Ezek azért fontosak, mert az ízületek, csontok és izmok fejlődésének természetes menetébe semmi nem szól bele. 

2. Fejleszti a kicsik egyensúlyérzékét

A barefoot cipők vékony talpa lehetővé teszi, hogy a talaj legapróbb kis változásait is érzékeljük. Az apró kövek, a süppedő homok vagy a puha pázsit más-más módon stimulálja a talpak érzékeny idegeit. A hagyományos lábbelik párnázottsága, a cipők megemelt sarokrésze mind zavarhatja ezt az érzékelést, de egy „mezítlábas” cipő minimalista talprésze lehetővé teszi, hogy a gyerekek érezzék a talajt, és azonnal reagáljanak annak változásaira. Minél több ilyen inger éri őket, annál ügyesebben mozognak majd. 

3. Viselőjük megtanul helyesen, puhán járni

Az egyik legnagyobb félelem a barefoot cipőkkel kapcsolatban, hogy viselőjük könnyebben szerezhet sérüléseket, mintha hagyományos lábbelit hordana, hiszen nincs semmi extra védelem, ami megóvná a lábakat attól, hogy a kemény földhöz csapódjanak. A valóság azonban ennek pont az ellenkezője! A barefoot cipők megtanítják viselőjüket arra, hogy gyengéden érjen talajt – pontosan úgy, ahogy mezítláb is tenné.

4. Hozzájárulnak a helyes testtartáshoz

Testtartásunk alapja a talpainkban van, hiszen azok hordoznak minket egy életen át. Akárcsak egy háznál, ha az alapokkal gond van, akkor mindennel gond van. Éppen ezért fontos, hogy nagyon vigyázzunk a kicsik talpára. Ne kényszerítsük őket éppen divatos, vastag talpú és szűk cipőkbe, mert annak hosszú távon lehetnek kellemetlen következményei. A barefoot cipők segítik a csontok, az izmok, az ízületek, valamint az egyensúlyérzék természetes fejlődését – ezek pedig mind kellenek a helyes testtartáshoz.

5. Extra kényelmesek

A barefoot cipők sokkal kényelmesebbek hagyományos társaiknál. Nemcsak azért, mert a lábujjak szabadon mozoghatnak, és nincs bennük plusz merev talpbetét vagy bármilyen kényelmetlen erősítés a sarokrésznél, hanem azért is, mert természetes, jól szellőző anyagokból készülnek, amikbe nem izzad bele a gyerekek lába.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...