Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-24

Egy igazi kihívás – Az idén újra lesz Előzd meg a fogaskerekűt! verseny

Egy igazi kihívás – Az idén újra lesz Előzd meg a fogaskerekűt! verseny

Az első ilyen megmérettetésre 2000-ben került sor, tavaly és tavalyelőtt a kialakult járványhelyzet megakadályozta a rendezvény megszervezését, viszont az idén április 23-án újra összemérhetjük gyorsaságunkat a fogaskerekűvel.


A 60-as villamos, ismertebb nevén a fogaskerekű, mintegy 17 perc alatt teszi meg a versenykiírásban szereplő Diós árok és Rege út közti távot, persze megállás nélkül, így a verseny résztvevőinek ennél gyorsabbnak kell lenniük, ha tényleg meg akarják előzni a fogaskerekűt.

Csak ennyi?

Ez nem is tűnik lehetetlennek egy mindössze 4,5 kilométeres távon, ha azonban hozzávesszük a 325 méteres szintemelkedést, akkor már sejthetjük, hogy erre a versenyre érdemes jól felkészülni. A legutóbbi alkalommal, amely 2019-ben volt, a pénzdíjas versenyen négy 18 év fölötti versenyzőnek is sikerült kevesebb mint 17 perc alatt teljesíteni a távot, de mivel több kategóriában lehet indulni, akkor is érdemes elmennünk a rendezvényre, ha „csak” túrázni szeretnénk egy jót.

Kik indulhatnak?

A versenyen bárki részt vehet, aki az előzetes vagy helyszíni nevezés során a rendező által kért adatokat rendelkezésre bocsátotta, a nevezési díjat befizette, viszont 18. életévét be nem töltött személy csak szülő/gondviselő beleegyezésével vehet részt a versenyen.
 
Milyen indulási lehetőségek vannak?

A felkészültebb indulók három versenyszámban is megmérettethetik magukat:
futóverseny – 18 év alatti és feletti kategóriában nemenként,
váltófutóverseny –2 vagy 4 fős vegyes csapatokban,
kerékpárverseny – 18 év alatti és feletti kategóriában nemenként.
 
Azok pedig, akik a természet, a túrázás szeretete miatt jönnek el, a Túrázz fel a Széchenyi-hegyre! túraverseny keretein belül mérhetik össze erőnlétüket, amelynek indulási pontja a Zugligeti Általános Iskolánál, a befutó pedig körülbelül 7 kilométerre, szintén a Rege utcánál lesz.

A verseny szervezője, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. gondolt a kerületi óvodásokra is, akiknek lehetőségük van részt venni a Minitúrázz a gyermekvasút mellett! túraversenyen. Ennek kiindulási pontja és befutója a Fogaskerekű felső végállomásánál lesz, a táv pedig körülbelül 2 kilométer.

Nevezés és díjazás

A nevezési díjat online bankkártyával, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. székhelyén (1122 Városmajor u. 29.), illetve helyszíni nevezés esetén a helyszínen készpénzzel van lehetőség befizetni.

Az előnevezés esetén a nevezés és díjbefizetés határideje: 2022. április 20.

A Hegyvidék kártyával rendelkezők számára a felnőtt egyéni versenyszámokban a nevezés 30 százalékkal kedvezményesebb! Spuri Aranykártya-birtokosok számára egyéni versenyszámokban 20 százalék kedvezmény jár teljes árú (felnőtt) jegy vásárlása esetén. 

Az online nevezési felületen diákjegy választása esetén elérhető listában szereplő XII. kerületi iskolák tanulóinak (diákigazolvány felmutatásával igazolva) a nevezés ingyenes. A XII. kerületi óvodásoknak és kísérőiknek a minitúra versenyszámra a nevezés díjtalan.

Minden versenyszám és kategória (kivéve túraverseny) első három helyezettje éremben, a futóversenyszám férfi és női abszolút kategóriájának első öt helyezettje pénzdíjazásban, a kerékpáros versenyszám férfi és női abszolút kategóriájának első öt helyezettje sportutalvány-díjazásban részesül.

Az összes induló (a túraversenyen résztvevők is) a célba érkezéskor befutócsomagot és – a készlet erejéig – egyedi Előzd meg a Fogaskerekűt! 2022 emlékpólót kap ajándékba, ráadásul minden rajtszámmal rendelkező versenyző tombolasorsoláson vehet részt, ahol értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Zöld Iroda programok

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a verseny napján az április 22-i Föld napjához kapcsolódó programokkal várja két helyszínen is a verseny résztvevőit, illetve az összes érdeklődőt. 

1. A Túrázz fel a Széchenyi-hegyre! túraverseny Anna-réti állomása

Feladatok iskolás csoportoknak:
Rövid kvíz klímatudatosság témában
Szelektív játék (a szelektív hulladékgyűjtés alapjainak bemutatásával)
Nézzük meg a Földet! játék (állat- és növényföldrajz, az állatfajok és növényfajok természetes élőterének megjelölése egy földgömb segítségével)
 
Feladatok óvodás csoportoknak:
Madaras színező
Szelektív játék (a szelektív hulladékgyűjtés alapjainak bemutatásával)
Nézzük meg a Földet! játék (állat- és növényföldrajz, az állatfajok és növényfajok természetes élőterének megjelölése egy földgömb segítségével)
 
2. Rege park – Szemléletformáló stand

A standra érkező látogatókat a Föld napjával és a klímatudatossággal kapcsolatos kvízjáték, illetve „zöld szellemiségű” kiadványok várják.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...