Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-07

Revücsillag – A film, amelynek hazai bemutatójára 80 évet kellett várnunk

Revücsillag – A film, amelynek hazai bemutatójára 80 évet kellett várnunk

A rendszerváltás előtti időkben nem volt ritka, hogy egyes mozifilmeket az eredeti „nyugati” premierek után csak hónapokkal később mutattak be a hazai mozikban. Azonban Szeleczky Zita olasz nyelvű, magyar feliratozású filmjére azért kellett 80 évet várnunk, mert az 1942-es olaszországi bemutató után, a fokozódó helyzetben egyszerűen nyoma veszett. A filmet a színésznő életéről szóló könyv bemutatóját követően nézhetjük meg április 20-án a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

A mindössze egy évtizedig tündöklő filmcsillag, Szeleczky Zita élete önmagában is remek filmalapként szolgálna, hiszen az 1915-ben született színésznő magyarországi karrierjét egy szakmai döntése utáni féléves eltiltás, hosszú betegség, majd pedig a második világháború után kialakult helyzet miatti kényszeremigrációja szakította félbe.

Ledér, az első meghatározó szerep

Bár eredetileg a női főszerep ígéretével kezdte meg a felkészülést a Nemzeti Színház 1937-es Csongor és Tündéjének színpadi bemutatójára, végül Ledér szerepét osztották rá. A színdarabban játszott karakter, a boszorkány mesterkedéseihez magát vonakodva eszközül adó lány mutat némi párhuzamot a színésznő későbbi politikai kompromittálódásával.

Ezen első szerep után évekig megbecsült tagja maradt a Nemzeti Színháznak, ahol álomszerepek sorát kapta, és olyan nagy nevekkel játszhatott, mint Lukács Margit, Gobbi Hilda, Pataky Jenő vagy Szabó Sándor.

Sztárszerepben a filmvásznon is

Első filmjében rögtön főszerepet kapott, azonban a „Méltóságos kisasszony” a remek szereplőgárda, Csortos Gyula, Uray Tivadar, Berky Lili ellenére sem volt olyan sikeres, mint a későbbi filmjei. Ráadásul ekkor, édesapja halála után ő számított a családja eltartójának. Özvegyen maradt édesanyja, református diakónus nővére és kétes vállalkozásokba fogó bátyja mind a színésznő sikereiből származó jövedelemből élt, egészen Haltenberg Gyulával 1940-ben kötött házasságáig.

Szeleczky Zita több filmje, mint például a Rózsafabot, az Egy éjszaka Erdélyben vagy a Sok hűhó Emmiért, máig a két háború közötti időszak jelentős alkotásai közé tartoznak. Az utolsó, részben Magyarországon, azonban olasz nyelven és olasz szereplőkkel forgatott Tentazione (magyar címe Revütáncos) főszerepéért súlyos árat fizetett.

A feszített munkatempó és a háború közelsége miatt gyenge minőségű filmgyári koszt következtében megbetegedett, az orvosok diagnózisa itthon TBC volt, ami akkor gyógyíthatatlan betegségnek számított. A színésznőt hetekig a Szent János Kórház fertőzőosztályán kezelték. Végül 14 hónap telt el színházi fellépések nélkül, majd 1942 szeptemberében újra közönség elé állhatott az Operettszínházban, Huszka Jenő nagy sikerű Mária főhadnagyának címszerepében.

Egy életre szóló szavalat

Két évvel később az akkor 29 éves színésznő a front elől családjával Nyugatra menekült. Azonban egész hátralevő életében, még 45 évvel későbbi magyarországi hazatérésekor is szembesítették az ezt megelőzően a hungarista esten történt Petőfi-vers szavalásával és a nemzetiszocialisták kultúrértekezletén való részvételével.

Az eredetileg csak Olaszországig tervezett útból Argentínáig vezető hajóút lett, ahol több másik magyar színész is otthonra talált. Szeleczky Zita 1962-es Los Angelesbe való költözéséig, kisebb-nagyobb utazásokkal megszakítva a dél-amerikai kontinensen élt.

1988-ban az Istennel a hazáért és a szabadságért című amerikai turné alatt tüdőgyulladást kapott, így azt félbe kellett szakítania. Betegsége alatt emlékiratai megírásán kezdett dolgozni. Végül 1990. szeptember 19-én, negyvenöt éves távollét után érkezett újra haza Budapestre. Az itthon maradt rokonaival, egykori közönségével való találkozás óriási öröm volt számára és mindazoknak, akik újra láthatták. Mialatt folyamatos orvosi kezelésre járt az ORFI-ba, sorra készültek vele a televíziós és rádiós interjúk.

Nem sokkal később megkapta a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Középkeresztjét, majd a Történelmi Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozata vitézzé avatta. Szakmai elismerésként pedig átvehette gyémántdiplomáját, a Magyar Filmesek Világtalálkozóján pedig az életművét Arany Pillangóval jutalmazták.

1998 őszén végleg hazatelepült, Érden talált otthonra, azonban nem sokkal később, 1999. július 12-én elhunyt, és végakaratának megfelelően Nekézsenyben, a család kriptájában helyezték örök nyugalomra. 2007-ben posztumusz Magyar Örökség díjban részesült.

Életrajz és a 80 év után megkerült film

A közelmúltban jelent meg a Szeleczky Zita életútját bemutató, gazdagon illusztrált kiadvány az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gondozásában. Ebből az alkalomból a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a kötet szerkesztője, Péter Zsolt színháztörténész eleveníti fel a színésznő pályaképét a hazai színpadi és filmes sikerektől egészen az amerikai emigrációban betöltött értékteremtő munkájáig. A könyvbemutató díszvendége Tóth Auguszta, a Nemzeti Színház Szeleczky Zita-emlékgyűrű díjas művésze.

A beszélgetés után lehetőségünk nyílik megtekinteni a 80 évig elveszettnek hitt, ám nemrég a színésznő elhunyt keresztfiának, Jávor Zoltánnak is köszönhetően az olasz filmarchívumból előkerült, 1942-ben készült Revücsillag című magyar feliratos olasz filmet, amelynek magyar főszereplője Szeleczky Zita és Kiss Ferenc.

Az esemény házigazdája a Szeleczky Zita Alapítvány

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a Szalon elérhetőségein lehet: info@kulturalisszalon.hu, 06 1 202 25 09

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...