Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-07

Nagy, kozmikus visszatérés – Solaris-koncert és lemezbemutató

Nagy, kozmikus visszatérés – Solaris-koncert és lemezbemutató

A progresszív rock hazai rajongóinak és az űrzene kedvelőinek érdemes április 25-ét bejelölnie a naptárában, mert hosszú szünet után ismét koncertet ad a nyolcvanas évek meghatározó jelentőségű magyar csapata, a Solaris. Ráadásul először a MOM Kulturális Központban lehet majd megvásárolni új albumukat, a nemzetközileg is hatalmas sikert arató Marsbéli krónikák harmadik részét.


A magyar progresszív rock történetében 1980 fordulópontot jelentett. Ekkor alakult meg ugyanis az egyik legjelentősebb alternatív, kísérletező zenét játszó csapat, a Solaris. A műfaj a hatvanas évek végén született Amerikában és Nyugat-Európában. A színre lépő új együttesek nem voltak hajlandók elfogadni az akkori popzene felületességét, igénytelenségét, hanem dinamikus, virtuóz módon előadott és összetett felépítésű számokkal töltötték meg a nagylemezeiket. A műfaj igazi óriásának számító Pink Floyd az egész világot meghódította különleges hangzású dalaival.
 
Irány a fantasztikum!

Budapesten 1980-ban tehetségkutató versenyt szerveztek. Két ifjú zenész, Cziglán István és Erdész Róbert nemcsak azt döntötte el, hogy részt vesz ezen a megmérettetésen, de azt is, hogy megalapítják saját együttesüket. Mind a ketten a tudományos-fantasztikus regények nagy rajongói voltak.

Ekkoriban hazánkban a kelet-európai írók művet olvashattuk, mert nyugatról csak nagy ritkán jutott el hozzánk egy-egy regény, novella vagy film. A térség legsikeresebb sci-fi írójának a lengyel Stanisław Lem számított. Regényei pont olyanok voltak, mint a progresszív rock legsikeresebb együtteseinek a dalai.

Nem csupán szórakoztatásra törekedtek, de azt akarták, hogy az olvasójuk elgondolkozzon a világ nagy kérdéseiről. Cziglán és Erdész az új együttest, a Solarist Lem egyik legsikeresebb regényéről nevezte el. Régi barátaikból gyorsan összeállt a csapat, három nap alatt írták meg versenyszámukat, amelyek a címe Solaris lett. Könnyedén vették az elődöntőt ,és egy hónap múlva már egy húszperces műsorral álltak a zsűri és a közönség elé. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom szeretete nem csupán fellángolás, hanem közös szenvedély, és a science fiction iránti rajongásuk jól tetten érhető valamennyi nagylemezükön.

Huszonkét éve éppen áprilisban hangzott fel először közönség előtt a Marsbéli krónikák zenei anyaga. A zsűri és a közönség is egyaránt meglepődve, de annál nagyobb lelkesedéssel fogadta az instrumentális, csak minimális szövegű, különleges hangzású dalokat.

A siker nem váratott magára. A fiúk elkészíthették a kislemezüket, és hamarosan egy másfélórás űrzenei műsorral járták az országot. Gyorsan kialakult rajongótáboruk a nyári építőtáborokban és az egyetemi klubokban.
 
Egy különös világ

Ray Bradburyt az amerikai science fiction egyik olyan óriásának tartják, aki a műveivel a rajongók több nemzedékét is befolyásolta. 1950-ben vetette papírra a Marsbéli krónikákat, amely elítéli a rasszizmust, az elnyomást, az atomháborút, és hitet tesz az ember legfontosabb értékei mellett. Az amerikai szerző rövid történetei megihlették a Solaris csapatát is.

Első nagylemezük címét éppen ezért Bradburytől kölcsönözték. Minden egyes szám valamilyen fantasztikus témát dolgoz fel. Az amerikai novellák által inspirált dalok mellett felkerült az albumra a Solaris és Botond-Bolics György Ha felszáll a köd című klasszikus magyar sci-fijének a feldolgozása is. A szokatlan hangzású lemez óriási sikert aratott. Itthon többször is kiadták, de külföldön, például Japánban is megjelent, a progresszív rock hívei pedig a világ minden részén rajongtak érte.

Eközben az együttes szorgalmasan koncertezett. Közben komoly gondot jelentett, hogy a fiúkat egymásután behívták sorkatonai szolgálatra, így külsős zenészekkel kellett pótolni őket. A korai siker évei 1986-ig tartottak.  Ismét április volt a döntő hónap. A csapat tagjai hivatalosan is elbúcsúztak a közönségüktől. Valamennyien a zenei pályán maradtak, és nemsokára segítettek megalapítani a Napoleon Boulevard popzenekart.
 
Új utakon haladva

A siker a 90-es években újra rámosolygott a Solarisra. 1995-ben Los Angelesben álltak össze egy koncert erejéig: olyan kirobbanó sikert arattak, hogy azonnal lemezszerződést kaptak. A következő évben Rio de Janeiróban mutatták be új élő albumukat. Bejárták a világot, és Mexikóvárosban ugyanúgy felléptek, mint Washingtonban. A 2000-es években itthon is jó néhány alkalommal láthattuk őket.

A csapatot alkotó nagyszerű művészek többtucatnyi szólólemezt is kiadtak, és jó néhány más együttes lemezein működtek közre. Az elmúlt két évben nem találkozhattunk velük, ám április 25-én a MOM Kulturális Központban ismét felhangzanak a Solaris legismertebb számai. Újra színpadra áll a nagy csapat: Bogdán Csaba, Erdész Róbert, Gömör László, Kollár Attila, Seres Attila, Pócs Tamás és kilenc év szünet után Kisszabó Gábor. 

A Solaris remekül kihasználta az elmúlt időszakot. Most, a hegyvidéki koncertjükön hallhatók dalok az új nagylemezükről, a Marsbéli krónikák III.-ról. Igazi szenzáció, hogy az élő lemezbemutató után először a Csörsz utcában lehet megvásárolni az albumot.
 
JEGYINFORMÁCIÓ:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...