Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-14

Gyógyulunk és pihenünk – ezt adja nekünk a medical wellness

Gyógyulunk és pihenünk – ezt adja nekünk a medical wellness

A medical wellness kialakulása annak köszönhető, hogy az egészségturizmus két ága – a wellness- és a gyógyturizmus – összefonódott. Gyógyászati létesítményeken belül wellness-szolgáltatások kaptak helyet, az orvosi kezeléseket kibővítették a rekreációt és a testedzést szolgáló eszközökkel. Így ezek már nemcsak kellemes időtöltést, lelki feltöltődést kínáltak, hanem tudományosan kifejlesztett, hosszútávú egészségprogramokat is.

A 2007-ben elfogadott hivatalos nemzetközi definíció szerint a medical wellness olyan tudományosan igazolt egészségügyi eljárásokat tartalmazó szolgáltatás, amely az életminőség és a szubjektív egészségérzet tartós javulását segíti elő preventív szemlélet tükrében, illetve az egészségtudatos életforma támogatását szorgalmazza.
 
Egyénre szabott terápiák

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a medical wellness valójában a vendéglátás és a gyógyászat összefonódása. Egyik legfontosabb célja a betegségmegelőzés, általában a látogatók életmódjának az átalakításával. A vendéget egészként szemléli és egyéni terápia alapján kezeli.

Törekszik a betegségek megelőzésére, egyénre szabott terápiák kidolgozásával. Egészséges életmódot próbál kialakítani, emellett élményszerű vendéglátást biztosít. Célja tehát az életforma tartós megváltoztatásán keresztül az egészségfejlesztés és az egészségmegőrzés.

Ebben az értelemben a medical wellness több, mint egy hagyományos gyógyászati kezelés: kiegészül természetgyógyászati kezelésekkel, alternatív gyógymódokkal, amelyek a lokális problémák kezelésén túl a megelőzést is hangsúlyozzák. 

Komplett csomagok

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a medical wellness fogalmát, akkor mondhatnánk azt, hogy amikor elutazunk egy hotelbe pihenésre vágyva, és a wellness esetén kedvünk szerint döntünk arról, hogy a rendelkezésre álló szolgáltatások közül mit vegyünk igénybe, addig a medical wellnessnél ezt egy szakorvos javasolja, egészségi állapotunkat figyelembe véve.

A fürdőkben és szállodákban kínált medical wellness szolgáltatások igénybevétele előtt egy konzultáción veszünk részt, ahol egészségügyi állapotunk ismeretében a fürdő vagy a szálloda orvosa erre az időszakra egy komplett csomagot állít össze. Ennek része lehet masszázs, sóbarlang, iszappakolás, nyirokmasszázs, medical fitness és sok más. 

Megelőzésre is jó

Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem kell betegnek lennünk ahhoz, hogy a medical wellness szolgáltatásait válasszuk. Sok esetben preventív jelleggel veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat; masszázs, fitnesz vagy egyéb kezelések közül választanak a látogatók, egészségük megőrzése és javítása érdekében. A kínálat az alapszolgáltatásokon túl helyi speciális kezelésekkel is bővülhet, amelyhez életmód-tanácsadás vagy szépészeti kezelések is társulhatnak, valamint az orvosok az étrendet is figyelembe veszik, javaslatokat tesznek rá.

Medical wellness a Dráva Hotel Thermal Resort****-ban

A Harkányban található hotel nagyszerű példája a medical wellnessnek. A wellnesscentrumban 29–33 fok közötti hőmérsékletű fedett élménymedencék pezsgőpaddal, nyakdögönyözővel, jakuzzival, élménytoronnyal, napozóterasszal, drinkbárral várnak minket.

A szaunavilág – 2 finn szauna, gőzfürdő, sókamra, 2 infraszauna, élményzuhany – kellemes lehetőséget kínál a felfrissülésre. Az edzőterem alkalmas kardioedzésekre, és ha igényeljük, személyi edzést is biztosítanak. A szolgáltatások között megtalálhatók a hagyományos masszázsok, kényeztető wellness- és pezsgőfürdők és különféle testkezelések. A sokéves tapasztalattal büszkélkedő masszőrök olajos, herbál és talpmasszázzsal kényeztetnek minket.

Psoriasisprogram a hotelben

A harkányi termálvizet évtizedek óta használjuk a pikkelysömör kezelésére. Az Európában egyedülálló összetételű gyógyvíz átlagosan 62 fokos hőmérséklettel tör a felszínre.

Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a két vegyértékű kénvegyület, amely gáz alakban, a vízben oldott állapotban van jelen. A vízben oldott sók és a friss vízben található, onnan felszabaduló, a bőrön és a légutak hámján keresztül felszívódó kéntartalmú gáz segítik a kóros folyamatok visszaszorulását.

A gyógyfürdőkórházban a pikkelysömörös betegek kezelése a természetközeli fürdőkúra és a klasszikus bőrgyógyászati terápia elemeinek felhasználásával zajlik. A komplex kezelések a friss, a kutaktól zárt rendszeren át érkező termálvizet tartalmazó kádfürdők köré épülnek és kihasználják a vizsgálatok során felismert szinergisztikus lehetőségeket.

Az alapkezelés felépítése a következő:

első, állapotfelmérő szakorvosi vizsgálat
rendszeres szakorvosi felügyelet
naponta 2x30 perces kádfürdő a kútról érkezett friss gyógyvízben
fénykezelés (311 nm hullámhosszú UVB-fénnyel / PUVA kezelés)
rövid kontaktusidejű anthralin (dithranol)-kezelés
szükség esetén más, nem szteroidos helyi kezelések
záró vizsgálat, összefoglaló szakorvosi lelet.

A pikkelysömör ízületi szövődményeinek kezelése a kórház klasszikus profiljába illik. Kiváló reumatológus és mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakorvosok, fizioterápiás asszisztensek és gyógytornászok segítségével enyhülnek a panaszok. A bőrtünetek kezelése naponta 1,5-2 órát vesz igénybe (mozgásszervi panaszok esetén a fizioterápiás kezelések további időt igényelnek). A kezelési időpontok igazodnak a betegek kívánságához, akik a nap jelentős részét pihenéssel, szabadidős programokkal tölthetik. A gyógykúrák 2-3 hetet vesznek igénybe, amelyhez szállást és ellátást a Dráva Hotel Thermal Resort****-ban biztosítanak.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...