Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-26

Dél-Dunántúl két keréken

Dél-Dunántúl két keréken

A 2007-ben Barcs és Mohács között kijelölt Három folyó kerékpáros túraútvonal az országos Dunántúli Határmenti kerékpárút része. Akik már kipróbálták, elmondhatják, hogy az elnevezés a kiváló természeti állapot, az érintetlen Dráva menti táj, az elevenen élő népszokások, a legmediterránabb magyar régió gasztronómiai és borturizmusát összekapcsoló fogalommá is vált.


Az EuroVelo 13 útvonalon Letenyétől Eszék felé 16 javasolt útvonalat találunk, amelyek közül kettő is érinti Harkányt, ahol a Dráva Hotel Thermal Resort Harkány**** a szállás mellé kerékpár-kölcsönzési lehetőséget is kínál. Nézzük meg ezt a két javasolt útvonalat.

Az Ős-Dráva térség

A Harkányból Vejtibe vezető 32,2 kilométeres túravonal kicsit több mint fele, azaz 17,8 kilométer aszfaltozott úton, végig sík, kis forgalmú területeken át vezet. Harkányból a főúttal párhuzamosan kiépített kerékpárúton jutunk el a Fekete-víz északi partján lévő Drávaszabolcsra, majd tovább haladva Szaporcára, ahol a település mellett található az Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont.

A töltésen tovább indulva a Kisinci-holtág mellett érjük el Mailáthpusztát, ahol a Dráva egykori ágának lefűződéséből létrejött holtágat ma horgásztóként hasznosítják. A tó mellett büfé és kerékpáros-pihenő működik, majd nyugati irányba tovább haladva eljutunk Vejtibe. 

Visszafelé, Mailáthpusztától északi irányba indulva alternatív útvonal vezet Harkányba az ormánsági falvakon keresztül, Sámod, Adorjás, Kórós, Rádfalva, Diósviszló és Márfa érintésével jól kiépített aszfaltúton. Az útszakasz kiemelkedő látványossága Kórós kazettás mennyezetű református temploma, és Diósviszlón található az Ormánság kapuja.

Két keréken a borvidéken

Harkányt és a város fölé magasodó várról és termálfürdőjéről híres Siklóst kiépített kerékpárút köti össze. Siklósról a városháza után Malkocs-bej dzsámijától észak felé indulva Nagytótfalun, Kisharsányon keresztül érkezünk a borvidék egyik legfontosabb településének számító Nagyharsányba.

A kopár Szársomlyó déli oldalán kialakult száraz mikroklíma kedvez a bortermelésnek, és a hegy több védett állat és növény otthona. A község mellett található a Szoborpark, mely nemzetközi hírű szobrászalkotóhely. Nagyharsányból folyamatos emelkedőn tekerve érkezünk Villányba, ami a borvidék turisztikai központja. Jó néhány szálláshely, pincészet, étterem, üzlet várja a turistákat. Az év során több fesztivált tartanak a városban, ami igen sok látogatót vonz.

Villányból visszafelé indulva Villánykövesden is megtekinthetjük a műemlék pincesort, csakúgy, mint a piros tetős körtemplomkupoláról már messziről felismerhető Palkonyán, amely 2007-ben Európa Kulturális Faluja volt. A falu házainak zöme, éppúgy, mint az évente pünkösdkor megrendezett nyitott pincék fesztiváljának helyszínéül is szolgáló pincesor, helyi védettségű műemlék. 

Innen Újpetre, majd Siklós irányában, összesen 38,8 kilométer megtétele után érjük el újra Harkányt. A kerékpáros túraútvonal végig aszfaltozott, Harkány és Siklós között sík, míg Siklós és Villány között dombos vidéken vezet át.

Jól megérdemelt pihenés

Ha a kerékpártúra után szeretnénk kipihenni magunkat, akkor erre jó lehetőséget nyújt a Dráva Hotel Thermal Resort Harkány****, ahol bőséges svédasztalos reggeli, félpanziós vacsora, a wellness- és szaunavilág korlátlan használata vár minket. A szaunavilág magában foglalja a finn szaunákat, a rózsavízszaunát, az infrakabinokat, a gőzkabint és a sószobát. A wellnessvilág a pezsgőfürdő mellett 160 m² vízfelületű élményelemekkel és úszótérrel ellátott wellnessmedencével, fitneszteremmel és 2 napozóterasszal áll a vendégek rendelkezésére.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...