Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-09

Tippek a stresszmentes adventhez

Tippek a stresszmentes adventhez

Hiába határozzuk el minden évben, hogy most aztán nem görcsölünk rá az ünnepekre, sokszor már a készülődés is idegeskedve folyik. Tegyük egyszerűbbé magunknak a dolgot, íme néhány tipp, hogy az advent lazább és örömtelibb legyen.


Nem véletlenül hívják az adventi időszakot a karácsonyi készülődés idejének. Ebben a pár hétben felkészíthetjük otthonunkat, lelkünket és persze idegrendszerünket a nagy eseményre. Ha családi ünnepre készülünk, márpedig a karácsony az, ne higgyük, hogy mindent egymagunknak kell megoldanunk. Minden családtag kiveheti a részét az adventből, természetesen a saját szintjén, így mindannyian jobban át is érezzük majd a várakozás izgalmát és boldogságát.
 
Készítsük fel a gyerekeket!
 
Egy év nagy idő, természetes, hogy a kicsik elfelejtik, mivel is jár a karácsonyi készülődés. Meséljünk el mindent nekik, persze úgy, hogy megérthessék, mi történik majd. Ehhez tökéletes, ha elővesszük az előző évben albumba rakott vagy a számítógépen tárolt fényképeket, a saját készítésű díszeket, azokat a játékokat, amiket az elmúlt években kapott, és nosztalgiázunk.

Nagyobbacskáknak mesélhetünk a szenteste eseményeiről is. Ehhez segítségünkre lehetnek különböző figurák, amik a Manubabában kapható Little Dutch betlehemi játékkofferben egytől egyig megtalálhatók. A koffer belsejében megelevenedik a betlehemi jászol, amelyet a csillagot követve fedeznek fel a napkeleti bölcsek. A készlettel eljátszható a kis Jézus születésének teljes története.

Ha hosszabb útra indul a család az ünnepek alatt, az utazás előtt pár nappal már beszélgessünk róla, esetleg vegyünk elő egy térképet és tervezzük meg pontosan, mikor és merre fogunk menni.
 
Hagyjunk időt mindenre!
 
Már december elején úgy érezhetjük, hogy sosem jutunk a rengeteg tennivaló végére, mégis szánjunk időt az elcsendesülésre, az ünnep valódi tartalmának átélésére. Ehhez tökéletes, ha egyszerű karácsonyfadíszeket készítünk közösen. Erre a programra meg lehet hívni a nagyszülőket, vagy a gyerek barátait az óvodából, és nekiállhatunk a só-liszt gyurmából készült díszeknek.

A tökéletes állag érdekében 2 egység lisztet, 1 egység sót és 0,5-1 egység vizet keverjünk össze. Adjunk egy teáskanálnyi babaolajat a keverékhez, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Ha megvan a gyurmánk, már csak a kreativitásunkon múlik a díszek sorsa. Készíthetünk kézlenyomatot, de elővehetjük a sütiszaggató formákat is. Ne feledkezzünk meg a díszek tetejét még sütőbe helyezés előtt kiszúrni, hogy az akasztónak is legyen helye. A díszeket kiszúrás után 120 fokos sütőben 3 órán át sütjük, lehetőleg alsó-felső álláson, hogy ne repedezzenek meg.

Félidőben fordítunk rajtuk, majd hagyjuk őket állni egy éjszakán át. Másnap előkerülhetnek a festékek és az ecsetek, na meg az akasztónak szánt szalagok, madzagok. 
 
Tartsuk a napirendet!
 
A stresszmentes karácsonyhoz a kiegyensúlyozott családtagok is nélkülözhetetlenek. Ezt pedig akkor érhetjük el, ha biztosítjuk a gyerekek számára az állandóságot, kerüljük velük a váratlan helyzeteket. Ha a napirendet teljes egészében nem is lehet tartani, bizonyos elemeket tűzzünk ki, amelyekbe mentőövként kapaszkodhatnak a legkisebbek is. Az altatás folyjon ugyanúgy, ahogy eddig, a reggelit ugyanott fogyasszuk el, ahol egyébként szoktuk, és ne feledkezzünk meg a levegőzésről, a napi sétáról vagy a játszóterezésről sem. 
 
Dolgozzuk fel közösen az eseményeket!
 
A nap végén, mese helyett vagy mellett, akár fürdetés közben vegyük szépen végig a napot ébredéstől egészen az estéig. Kapcsoljunk be egy kellemes, megnyugtató karácsonyi zenét, és beszéljük át, miket csináltunk, merre jártunk, egészen az apró részletekig: mennyire ízlett az együtt sütött mézeskalács, vagy milyen hosszú lett az unokatestvér haja a legutóbbi találkozás óta. A gyerekeknek segít a feldolgozásban, ha kibeszélhetik magukból, vagy ha csak egyszerűen elismételjük nekik a közösen átélt eseményeket, és újra feleleveníthetik a nap történéseit.

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...