Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-09

Alkossunk rózsás hangulatban a Várkert Bazárban!

Alkossunk rózsás hangulatban a Várkert Bazárban!

A rózsának hatalmas kultusza van világszerte: ez a gyönyörű, bomló szirmú, színpompás, illatos virág jó néhány művészt megihletett az idők folyamán. Most mi is részesei lehetünk egy rózsa tematikájú alkotói folyamatnak december 5-én, 18 órakor.


Vészabó Noémi Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész nagy sikerű workshopsorozata az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén folytatódik. Ezúttal rózsaábrázolásokat tanulmányozunk az ókortól napjainkig: hogyan jelent meg a virág mozaikokon, üvegablakokon, festményeken vagy Csapody Vera botanikus rajzain? Ezután porpasztell, akvarell, filctoll segítésével rózsát rajzolunk és festünk.

A botanikai illusztrációk üzenete

A botanikai illusztráció a növények formáinak, színének, textúrájának és részleteinek ábrázolását jelenti, amely többek között a növényfajok gyógyászati célú azonosításában segített. A botanikai illusztrációk, amelyek egykor a tudományt és a gyógyítást szolgálták, ma már esztétikai szerepet is betöltenek.

Minden workshop rövid bevezetővel indul: az ókortól napjainkig fellelhető gyógynövények, virágok és egyéb növények ábrázolásáról, szimbolikájáról, orvosi és gyógyításban betöltött szerepéről beszélgetünk.

Legendák nyomába eredünk: a gazdagon illusztrált Voynich-kéziratot tényleg apácák rajzolták, vagy esetleg Leonardo korai műve volt? Középkori gyógyszerkönyv vagy alkimista kézirat lehetett? Utánajárunk a botanikai rajzolás magyar vonatkozásainak is. Füvészkertünk története szintén a botanika jegyében bontakozik ki. De kalandozunk egy kicsit a magyarországi botanikus kertekben is…
 
Fejezzük ki a kifejezhetetlent!
 
Ha belegondolunk abba, hogy egy elsősorban szavakkal, beszéd által kifejező, felépülő kultúrában élünk, a képzőművészet egy olyan egyedi nyelvezet, önkifejezési lehetőség, ami meghaladja a beszédkommunikáció határait, korlátait. Sokak szerint mielőtt kialakul bennünk a beszéd képessége, nem történetekben, elbeszélésekben, hanem képekben kommunikál velünk az agy. Ez a beszéd előtti vizuális memória így nem fogalmakat tárolhat, hanem képeket és érzéseket, amit ott és akkor hozzácsatoltunk. Mivel kisgyermekként nem vagyunk tisztában az idő fogalmával, ezért ennek asszociációja is sokkal bonyolultabb, nem lineáris.

Amint megtanulunk beszélni, belehelyezkedünk a szociálisan elvárt kommunikációs keretekbe, nem tudjuk értelmezni a korábbi kódolást, elveszítjük a korai emlékeinket. A művészeten keresztül viszont képesek vagyunk felvenni az elvesztett szálat: közölni, feldolgozni olyat, amit amúgy nem mondanánk ki. Így tudjuk láttatni azt, amit szavakba nem önthetünk, ezért égető szükségünk van a művészetre, hogy áthidalhassuk a jelenlegi énünk és a preverbális szakasz között tátongó űrt.

A ráhangoló előadás után megrajzoljuk, megfestjük a saját rózsánkat, ami épp olyan egyedi lesz, mint az ujjlenyomatunk. Útmutatást és a szükséges kellékeket (merített papírt vagy jó minőségű kartont, fekete tűfilcet a kontúrozáshoz, ceruzát, akvarellfestékeket, ecseteket) a workshop szervezői biztosítanak. Az elkészített alkotást pedig hazavihetjük, és díszíthetjük vele az otthonunkat.
 
Időtartam: 90 perc
Ajánlott korosztály: 14 éves kortól

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...