Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-07-14

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

A férfiak nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a nők, pedig a betegségek időbeni felismerése kulcsfontosságú a kezelés sikeressége szempontjából.


A prosztatarák a gyakorisága és a kezelési költségei miatt hazánkban is jelentős népegészségügyi probléma. A prosztatadaganat veszélye, hogy a kezdeti szakaszában szinte teljesen tünetmentesen jelentkezhet, csak a szűrés vagy egy véletlen egyéb irányú kivizsgálás során derül fény a problémára. A Swiss Prémium Egészségközpont szakembereinek célja, hogy a férfiak egészségtudatos gondolkodását megerősítsék, és ösztönözzék őket arra, hogy rendszeresen vizsgálatokon, szűréseken jelenjenek meg. 

Hogyan alakul ki?

A prosztata (magyar nevén dülmirigy) a hólyagalap és a medencefenéki izomzat között elhelyezkedő mirigyes szerv, normál esetben 20 gramm tömegű, gesztenye nagyságú. 
A prosztatarák kialakulásának ok-okozati összefüggése nem ismert. A kutatások szerint ez a betegség általában hosszú évek alatt alakul ki, észrevétlenül, tünet- és panaszmentes betegekben.

Keletkezésének okát nem tudjuk, de rizikótényezőnek számít a kor előrehaladása, tehát időskorban gyakori, 90 év felett szinte minden betegnél kórbonctanilag kimutatható. Bizonyos népcsoportoknál feltűnően gyakori, illetve ritka is lehet, például az afroamerikaiak között és a skandináv országokban gyakoribb, a dél-európai területeken és Ázsiában ritkább. Az is bizonyos, hogy a betegség csak tesztoszteronhormon jelenlétében tud kifejlődni, növekedni.

A kutatások bizonyos összefüggéseket találtak a zsírban gazdag étkezés és a prosztatarák kialakulása között, ugyanakkor az E-vitamin, a szelén, illetve a cink gátló hatása is felmerült. A szexuális aktivitás összefüggését a kórképpel még vizsgálják, az eredmény nem egyértelmű.

Milyen tünetekre figyeljünk oda?

Korai szakaszában tünetmentes, a panaszok a korai stádium után jelentkeznek, de nem jellemzők egyértelműen a rosszindulatú betegségre. Első jelei lehetnek általánosak: gyengeség, fogyás, vérszegénység, vagy specifikusak: irritatív, nehézvizeléses panaszok, amelyek a szokványos gyógyszerekre alig reagálnak és rohamosan romlanak. 

Az alsó végtagi duzzanat és trombózis szintén lehet a prosztata rosszindulatú burjánzásának következménye, a vénák és nyirokerek elzárásán keresztül. 

A korai felismerés döntő jelentőségű

Az említett kórkép kivizsgálása során laborvizsgálatokat is végeznek, különös tekintettel a PSA érték és annak egyes frakcióinak meghatározására. A fenti tumormarkert (azokat az anyagokat nevezik így, amelyek a daganatos beteg testnedveiben emelkedett mennyiségben vannak jelen, míg a nem daganatosak vérében csak minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem mutathatók ki) a prosztata sejtjei termelik, és a vérből lehet a szintjét meghatározni. 

Szükséges az 50 év feletti (a kórkép családi halmozódása esetén 45 év feletti) férfiak évenkénti szűrése és PSA (prosztataspecifikus antigén) mérése!

A korai stádiumban lehetőség van a teljes gyógyulásra, lokálisan előrehaladott állapotban lévő prosztatarák, illetve áttétes esetekben a beteg teljesen már nem gyógyítható meg, nem tehető daganatmentessé.

Ajánló
Ajánló
Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...