Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-20

Stresszkezelés a várandósság alatt

Stresszkezelés a várandósság alatt

Manapság nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre – gyermekek és várandósság nélkül – is nagy nyomás nehezedik a mindennapokban, akár a munka, akár a magánélet területén. Miközben életünk természetes velejárójaként tekintünk a családalapításra, ezáltal a terhességre, a kismamák mégis túl nagy kihívásként, stresszként élhetik meg ezt az időszakot. 


A várandósság kezdetén érdemes elgondolkodni és minél előbb változtatni a stresszes életmódon, ugyanis ez nemcsak a kismamára lehet rossz hatással, de a fejlődő magzat számára is maradandó károsodást okozhat. 

Mit okoz a stressz szervezetünkben? 

A kutatások bebizonyították, hogy a koraszülésnek, valamint a csecsemő alacsony születési súlyának okai között elsődlegesen a kismama terhesség alatt folytatott egészségtelen életmódja állhat (például a dohányzás). Továbbá a stressz és a szorongás – akár a munkahely, a születendő gyermek egészsége vagy családi gondok miatt – is okozhat problémát a várandósok és gyermekeik számára.

• Ha egy kismama gyakran stresszel, gyorsabb lesz a szívverése és magasabb lesz a vérnyomása, ezáltal nem jut elég vér, tápanyag és oxigén a magzathoz, ami terhességi toxémiához, görcsökhöz vagy akár a korai szülés megindulásához is vezethet. A koraszülött gyermekeknek fejlődési zavarai lehetnek, továbbá jellemző, hogy gyakrabban betegszenek meg, többet sírnak, valamint később magas vérnyomás és fiatalkori cukorbetegség is kialakulhat náluk.

A stressz a terhes kismamáknál a kortizolszintet is megemeli, amely a magzat fejlődésére is kedvezőtlenül hathat, továbbá a megszületett gyermekeknél előfordulhat autoimmun betegségek kialakulása vagy hiperaktivitás. 
 
Amint látjuk, nem érdemes kockáztatni saját és születendő gyermekünk egészségét, ezért a stresszfaktorok számát a lehető legalacsonyabbra érdemes csökkenteni, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott kismamaként egészséges gyermeket hozhassunk világra. 

Zalai Noémi, a Villa Medicina dietetikusának tanácsai a mindennapos stressz csökkentésére

Változtatás:
Amennyiben stresszes a munkánk, érdemes még időben váltani, vagy a terhesség minél koraibb szakaszában CSED-re menni. 

Jóga, mozgás:
A sportolást egyébként is fontos beépíteni a mindennapjainkba, hogy kiegyensúlyozottak és szellemileg is frissek lehessünk, azonban a terhesség idején borúsabb napjainkon különösen fontos, hogy a rossz gondolatainkat különböző programokkal elűzzük és boldogan várhassuk gyermekünk világra érkezését. Számos kismamajóga és egyéb, kismamáknak szóló torna- és sportprogram is található az interneten, illetve sok oktató tart online magánórákat a jelenlegi járványveszély idején.

Séta:
Ha szeretünk a természetben lenni, akkor ebben az időszakban is érdemes naponta sétát tenni parkokban, erdőben, hogy a friss levegő elüldözhesse rossz gondolatainkat, szorongásainkat. 

Aromák és illóolajok:
Egészségünkre kedvező, valamint stresszcsökkentő hatásuk miatt ajánlottak a különböző aromák és illóolajok is akár fürdővízbe, vagy gyertya formájában, például a narancsvirág, a kamilla, a rózsa vagy a levendula. Bár alapvetően jótékony hatásúak a szervezetünkre ezek a gyógynövények és illóolajok, kezelőorvosunk ajánlásával érdemes elkezdeni használni őket.

Gyógyteák: 
Nyugtató hatásuk miatt a különböző gyógyteák segítenek a stressz csökkentésében. Ilyen például a levendula, a citromfű, a kamilla, a hársfa.

Bach-virágterápia:
A várandósság alatt előforduló szorongás miatt kipróbálhatjuk a Bach-virágterápiát is, ugyanis például a vörös vadgesztenye segít az ijesztő gondolatok elűzésében, a dió pedig segít megbirkózni a különböző kihívásokkal. A Bach-terápia helyes alkalmazásához érdemes felkeresnünk egy természetgyógyászt.

Nyugtató színek alkalmazása:
Ha sokat stresszelünk, érdemes figyelni a ruházatunk színére is, ugyanis míg a piros színtől ingerültebbé válhatunk, addig a zöld, valamint a kék ruhák nyugtató hatásúak.

Táplálkozás:
Fontos, hogy várandósság alatt változatosan, egészségesen és rendszeresen táplálkozzunk, illetve a magzat egészséges fejlődése érdekében is megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe. Stresszes helyzetekben sokszor az első ötlet, hogy elkezdünk enni, ezzel terelve el a rossz gondolatainkat. Törekedjünk arra, hogy a terhességünk alatt alacsony glikémiás indexű ételeket, lassabban felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, kerüljük a cukros ételeket, ugyanis így a vércukorszintünk és a hangulatunk sem ingadozik, továbbá terhességi cukorbetegség sem fenyeget.

Étcsokoládé:
Boldogsághormonjának köszönhetően a szerotonin növelésében nyújt segítséget, amely szintén csökkentheti a stresszt. Természetesen csak a 60 százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék számítanak ide, és fontos, hogy csak napi 1-2 kockát engedjünk meg magunknak, ezzel is ügyelve egészségünkre.

Vitaminok:
Várandósként - különösen, ha stresszes helyzeteknek vagyunk kitéve - még nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok bevitelére (kalcium, magnézium, folsav, A-, B-, C-, E-vitamin, cink). Helyes táplálkozással, valamint megfelelő táplálékkiegészítők szedésével sokat tehetünk saját és születendő gyermekünk egészséges fejlődése érdekében.

Ajánló
Ajánló
Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...