Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-18

Ha egyedül nem megy… - Mikor forduljunk táplálkozási szakértőhöz?

Ha egyedül nem megy… - Mikor forduljunk táplálkozási szakértőhöz?

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban manapság rengeteg információhoz hozzá lehet jutni. Néha azonban épp a túl sok infó miatt nehéz eldönteni, hogy kinek mi lenne a legjobb megoldás. Bizonyos esetekben kifejezetten javasolt szakember segítségét kérni. De tudjuk-e, hogy mit csinál egy lipidológus vagy egy diabetológus?


Az vagy, amit megeszel, mondták eleink, és tökéletesen igazuk volt. A mai tudományos tények egyre inkább alátámasztják azt a feltételezést, hogy a táplálkozásunk hatással van testünk egészségére, sőt, a legújabb kutatások szerint a mentális állapotunkra is. Nem csoda, ha fontosnak tartjuk a számunkra legjobb étrend kiválasztását, ám azt is láthatjuk, hogy életformánk miatt egyre többünknek van gondunk az ideális testsúly megtartásával is. 

Ha úgy érezzük, nem vagyunk képesek egyedül megbirkózni a problémáinkkal, jó néhány táplálkozási szakértő áll rendelkezésünkre. De vajon tudjuk-e, ki mivel foglalkozik pontosan, és melyik terület képviselőjéhez forduljunk, ha tanácsra és útmutatásra van szükségünk? 
 
Dietetikus

A dietetikusok szakértelmének és tudásának fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, gyógyításában és kezelésében. Egy dietetikusi tanácsadás sokszor üléssorozatban valósul meg, és magában foglalja az életstílus vizsgálatát, a jelenlegi étrend, valamint az étkezési szokások számbavételét. Az életmódváltáshoz, az étkezési szokások átformálásához, a személyre szabott étrend megszokásához idő kell. A dietetikusok tisztában vannak azzal, hogy ez komoly elköteleződést, odafigyelést igénylő folyamat. A közös munka során segítenek megérteni, hogy a különböző ételek hogyan hatnak a testre és egy adott betegségére. 

Olyan élethelyzetben érdemes dietetikushoz fordulni, amely fokozott terhelést ró a szervezetünkre. Ez lehet a gyermekvállalás tervezése vagy éppen maga a várandósság. Akkor is jól jöhet a táplálkozási szakértő segítsége, amikor hosszabb ideje próbál valaki lefogyni, de nem sikerült elérnie a kívánt eredményt.
 
Diabetólogus

A diabetológia a szervezet szénhidrát-anyagcseréjével, a cukoranyagcsere betegségeivel foglalkozó orvosi szakág. A diabetológus szakorvos méri fel a cukorbetegség rizikófaktorait, végzi el az általános belgyógyászati és állapotfelmérő vizsgálatokat.

Cukorbetegség gyanúja, vagy az I-es és II-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása esetén meghatározza a terápiát, és a rendszeres diabetológiai kontroll során nyomon követi a páciensek egészségi állapotát. A cukorbetegség ma már szinte népbetegségnek számít. A diagnosztizálására sokszor csak akkor kerül sor, amikor a betegség már valamilyen problémát okoz. Bár még nem gyógyítható, megfelelő diétával, fizikai aktivitással, gyógyszeres kezeléssel kordában tartható.
 
Lipidológus

A lipidológia szó a görög eredetű lipid szóból ered, amelynek jelentése zsír. A lipidológia a vérben keringő zsírok (koleszterin, védő koleszterin, káros koleszterin és triglicerid) szintjeinek eltéréseivel és azok kezelésével foglalkozik. Feladatköre a teljes érvédelem is.

A szív- és érrendszeri megbetegedések jelenleg az egyik legnagyobb problémát jelentik a magyar társadalomban. A legtöbb szív- és érrendszeri betegség hátterében érelmeszesedés áll, ami érszűkületet, -elzáródást, vérrögösödést okozhat. Ezek súlyos betegségekhez, például szív- és vesebetegséghez, szélütéshez, bélelhaláshoz vagy alsó végtagi ütőérbetegséghez vezethetnek. Mivel tudjuk, hogy koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés, így a lipidológusok feladata igen fontos a betegségek időbeni felismerésében.

Gasztroenterológus

A gasztroenterológia speciális belgyógyászati szakterület, amely a gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozik. Idetartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, a máj, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei.

Leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek:

gyomorégés (refluxbetegség)
gyomorfekély
gyulladásos bélbetegségek
gyomorvérzés
gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás
diverticulitis
epekövesség
epeútgyulladás
irritábilis bélszindróma (IBS)
fehérjevesztő enteropathia
ételérzékenység
ételintolerancia
 
Obezitológus

Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás a fejlett országokban egyre több embert érint. Magyarország lakosságának csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: 65 éves koruk felett a hasi elhízás a férfiak több mint 55, a nők majdnem 80 százalékát érinti.

A testsúly növekedésével egyre nagyobb mértékben emelkedik egyes betegségek kialakulásának kockázata:

magas vérnyomás
vérzsírszintek emelkedése
szívbetegség
zsírmáj
érrendszeri betegségek (pl. stroke)
2-es típusú diabétesz
epekövesség
alvási apnoe
egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések (mell, méh, vastagbél, végbél és prosztata),
légző- és mozgásszervi betegségek.
 
Az obezitológia a túlsúlyos, elhízott betegek anyagcsere állapotának felmérésével, az elhízás okainak kivizsgálásával és ezek ismeretében a túlsúly korrekciójára irányuló kezeléssel segíti a túlsúlyos betegek testtömegindexének helyreállítását. 
 
Jó hír, hogy a felsorolt szakterületek felkészült képviselőt egy helyen, a Wáberer Medical Centerben megtalálhatjuk, és bejelentkezésünk után profi szakemberek segítenek nekünk problémáink megoldásában.

Ajánló
Ajánló
Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...