Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-17

Egészséges babavárás – Hogyan ápoljuk a fogainkat kismamaként?

Egészséges babavárás – Hogyan ápoljuk a fogainkat kismamaként?

A várandósság óriási boldogság a leendő édesanyák számára, de van néhány dolog, amire fontos figyelni ebben az időszakban. Nézzük, mit tehetünk fogaink egészségének megőrzéséért.

A kismamák biztosan találkoztak már a szólással, miszerint „egy baba egy fog”, vagyis egy gyermek kihordása egy fogába kerül az édesanyának. Ez a mondás arra a hiedelemre épül, hogy a magzat elszívja az anya szervezetéből a kalciumot, így a terhesség a fogak romlásához, elvesztéséhez vezet. Habár ez a nézet hibás, valóban sokszor a terhesség alatt mutatkoznak meg különböző fogászati problémák, ez azonban inkább amiatt van, hogy a kötelező első trimeszteri fogászati szűrővizsgálaton szembesül a kismama az akár régebb óta fennálló bajjal.
 
Mi lehet az oka a fogak állapotromlásának?

Az egyik, hogy az esetleges rosszullétek miatt – émelygéssel küzdve – sokszor felületesen mos fogat a kismama, így több esélyt adva a fogínygyulladás és a fogszuvasodás kialakulásának. Mivel a várandósság alatt a szájvíz használata sem ajánlott, ezzel sem tudja mérsékelni a problémát.

A terhesség alatt gyakoribb a fogínyvérzés, ennek oka a nyálkahártyák elvékonyodásával magyarázható. Amikor a kismama fogmosásnál vérzést tapasztal, inkább nem, esetleg óvatosabban, gyengédebben mossa a fogát, hogy az íny sebzett felszínét kímélje. Ez azonban szintén a lepedékképződésnek és a fogínygyulladásnak kedvez. A gyulladásos állapot vérzéssel jár, így könnyen összetéveszthető az ilyenkor normálisnak tekinthető vérzéssel, azonban a kóros folyamatok kezelés nélkül komolyabb parodontális problémákhoz vezethetnek.
 
Mi a megoldás?

Hogy a kisebb bajból ne legyen nagyobb probléma, mindenképpen ajánlott a kötelező első trimeszteri fogászati szűrővizsgálaton túl a terhesség ideje alatt háromhavonta fogorvos által ellenőrizni a fogak és a fogíny állapotát, továbbá alaposan, legalább napi kétszer fogat mosni, és mint normális esetben, fogköztisztító kefét vagy fogselymet alkalmazni, a lepedékképződés megszüntetése érdekében pedig érdemes a várandósság alatt fogkőleszedésre időpontot foglalni. 

A CosmoDent fogászati rendelőben az ultrahangos fogkő-eltávolító módszerek mellett alkalmaznak kiegészítő vagy önálló kezelésként AirFlow sópolírozó rendszert is. Ennek a Svájcban kifejlesztett kezelésnek az a lényege, hogy speciálisan erre célra kifejlesztett szemcséket levegőnyomással fújnak a fogfelszínre, amelyek képesek az elszíneződéseket és a fogon megtapadó baktériumokat maradéktalanul eltávolítani, még inkább tökéletesítve a professzionális tisztítást, és kismamák esetén külön figyelnek arra, hogy még inkább kímélő, teljesen lebomló szemcséket használjanak. Ezzel az eljárással a fogíny feletti és alatti fogkőképződés is megszüntethető, illetve a nehezen elérhető részek, barázdák és behúzódások is hatékonyan tisztíthatók.
 
A CosmoDent Kismama csomagja a következőket tartalmazza: 

díjmentes konzultáció minden trimeszterben,
szájápolási tanácsadás,
az első kontrollnál fogínyecsetelés,
orvosi igazolás kiállítása,
fogkő-eltávolítás 50 százalék kedvezménnyel.

Ajánló
Ajánló
Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...