2022-01-27
Az ízes sztrapacska titka
Ha a hideg, zimankós időben egy igazán ízletes, laktató ételre vágynánk, készítsünk egy sztrapacskát. Erről azt tartják, hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos. Megmelegítve, ropogósra sütve pedig a frissen készültnél is jobb.
A sztrapacska felvidéki eredetű étel, egyszerű, finom és laktató. Szlovákia nemzeti étele, többféle változata ismert, de a legnépszerűbb a káposztás és a juhtúrós. A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát.
A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik borzaskának: a juhtúrós galuskát pedig bryndzové halušky néven emlegetik, amit mi sztrapacskának hívunk, és szinte mindenki szereti. Ez nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni a tejföltől krémessé vált tésztának, amelyen ott ékeskednek a pirított szalonnapörcök? Mindkét változatát elkészíthetjük otthon is, de ha nincs kedvünk nekiállni, a Hegyvidék kártya vendéglátós elfogadóhelyein, például a Fióka étteremben kitűnő sztrapacskát ehetünk.
Juhtúrós sztrapacska
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, kb. 30-35 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg zsír, 1 dkg só, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró
Elkészítés:
1. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, állandó keveréssel rózsaszínűre sütjük, a töpörtyűt kiszedjük és egy kis tálon melegen tartjuk. A zsírt megolvasztjuk.
2. A burgonyát nyersen egy tálba reszeljük. Gyorsan leszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsírt, megsózzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kissé keményebb legyen, mint a galuska tésztája.
3. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, majd 8-10 percig főzzük.
4. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, belekeverjük a füstölt szalonna megforrósított zsírjába, rászórjuk a jó zsíros, csípős juhtúrót.
5. Forró tálra tálaljuk, ráöntjük a füstölt szalonna töpörtyűjét.
Káposztás sztrapacska
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, só, bors, 80 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 2 tojás, zsír, 10 dkg húsos füstölt szalonna
Elkészítés:
1. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd negyedekre vágjuk. A torzsáját kivágjuk, a káposztát apróra lereszeljük.
2. Egy lábosban az olajon a cukrot karamellizáljuk, aztán hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük rajta. A lábosba tesszük a káposztát, majd sózzuk, borsozzuk. Először nagy lángon pirítjuk, utána a lángot mérsékeljük, és lefedve megdinszteljük.
3. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és finomra reszeljük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat és a zsírt, majd annyi lisztet, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk, aztán beleszaggatjuk a krumplis galuskatésztát.
4. A kifőtt tésztát leszűrjük, és a pirított káposztába forgatjuk, pár percig együtt pirítjuk.
5. A szalonnát kockákra vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk. A sztrapacskát a szalonnával megszórva tálaljuk.
Hasznos tippek, ötletek
• Aki nem szeret burgonyát reszelni, használhat hozzá húsdarálót is.
• A galuskának tapadósnak kell lennie, a krumpli nedvességtől függően adagoljuk hozzá a lisztet.
• Ne szaggassuk bele az egész adag tésztát egyszerre a vízbe, mert a galuskák összetapadnak. Főzzük több részletben.
• A galuskát szaggató nélkül is készíthetjük: vizezett vágódeszkán késsel vágjunk hosszúkás tésztadarabokat, majd dobjuk a forró vízbe.
• Főzés közben figyeljünk, mert forrás közben a galuska vize hamar kifut.
• Készíthetjük fele-fele arányban juhtúróval és tehéntúróval is.
• A sztrapacskát forrósíthatjuk sütőben is, de a kész galuskát a juhtúróval csak annyi időre tegyük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon (kb. 5 perc).
• Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró a serpenyő, mert a túró könnyen megéghet.
• A juhtúrót előre is össze lehet keverni tejföllel, és ezt önteni a sztrapacskára, majd a sütőben összesütni.
• Zöldfűszerként kaprot, petrezselymet vagy snidlinget is szórhatunk a tetejére.
• Tálalhatunk hozzá egy pohár finom natúr ivójoghurtot is.