Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-01-27

Az ízes sztrapacska titka

Az ízes sztrapacska titka

Ha a hideg, zimankós időben egy igazán ízletes, laktató ételre vágynánk, készítsünk egy sztrapacskát. Erről azt tartják, hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos. Megmelegítve, ropogósra sütve pedig a frissen készültnél is jobb. 


A sztrapacska felvidéki eredetű étel, egyszerű, finom és laktató. Szlovákia nemzeti étele, többféle változata ismert, de a legnépszerűbb a káposztás és a juhtúrós. A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát.

A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik borzaskának: a juhtúrós galuskát pedig bryndzové halušky néven emlegetik, amit mi sztrapacskának hívunk, és szinte mindenki szereti. Ez nem is csoda, hiszen ellen lehet-e állni a tejföltől krémessé vált tésztának, amelyen ott ékeskednek a pirított szalonnapörcök? Mindkét változatát elkészíthetjük otthon is, de ha nincs kedvünk nekiállni, a Hegyvidék kártya vendéglátós elfogadóhelyein, például a Fióka étteremben kitűnő sztrapacskát ehetünk.

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, kb. 30-35 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg zsír, 1 dkg só, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró

Elkészítés:
1. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, állandó keveréssel rózsaszínűre sütjük, a töpörtyűt kiszedjük és egy kis tálon melegen tartjuk. A zsírt megolvasztjuk. 
2. A burgonyát nyersen egy tálba reszeljük. Gyorsan leszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsírt, megsózzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kissé keményebb legyen, mint a galuska tésztája.
3. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, majd 8-10 percig főzzük. 
4. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, belekeverjük a füstölt szalonna megforrósított zsírjába, rászórjuk a jó zsíros, csípős juhtúrót. 
5. Forró tálra tálaljuk, ráöntjük a füstölt szalonna töpörtyűjét.
 
Káposztás sztrapacska

Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, só, bors, 80 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 2 tojás, zsír, 10 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítés:
1. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd negyedekre vágjuk. A torzsáját kivágjuk, a káposztát apróra lereszeljük.
2. Egy lábosban az olajon a cukrot karamellizáljuk, aztán hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük rajta. A lábosba tesszük a káposztát, majd sózzuk, borsozzuk. Először nagy lángon pirítjuk, utána a lángot mérsékeljük, és lefedve megdinszteljük.
3. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és finomra reszeljük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat és a zsírt, majd annyi lisztet, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Egy nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk, aztán beleszaggatjuk a krumplis galuskatésztát.
4. A kifőtt tésztát leszűrjük, és a pirított káposztába forgatjuk, pár percig együtt pirítjuk.
5. A szalonnát kockákra vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk. A sztrapacskát a szalonnával megszórva tálaljuk.
 
Hasznos tippek, ötletek

Aki nem szeret burgonyát reszelni, használhat hozzá húsdarálót is.

A galuskának tapadósnak kell lennie, a krumpli nedvességtől függően adagoljuk hozzá a lisztet.

Ne szaggassuk bele az egész adag tésztát egyszerre a vízbe, mert a galuskák összetapadnak. Főzzük több részletben. 

A galuskát szaggató nélkül is készíthetjük: vizezett vágódeszkán késsel vágjunk hosszúkás tésztadarabokat, majd dobjuk a forró vízbe.

Főzés közben figyeljünk, mert forrás közben a galuska vize hamar kifut.

Készíthetjük fele-fele arányban juhtúróval és tehéntúróval is.

A sztrapacskát forrósíthatjuk sütőben is, de a kész galuskát a juhtúróval csak annyi időre tegyük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon (kb. 5 perc).

Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró a serpenyő, mert a túró könnyen megéghet.

A juhtúrót előre is össze lehet keverni tejföllel, és ezt önteni a sztrapacskára, majd a sütőben összesütni.

Zöldfűszerként kaprot, petrezselymet vagy snidlinget is szórhatunk a tetejére.

Tálalhatunk hozzá egy pohár finom natúr ivójoghurtot is.

Ajánló
Ajánló
Húsmentes hétfő és halpéntek

Húsmentes hétfő és halpéntek

Havonta egy alkalommal jelentkezünk új ajánlónkkal, amelyben olyan ételek receptjei szerepelnek,...

Töltött finomság változatos ízekben: a hasé

Töltött finomság változatos ízekben: a hasé

Bár mai, felgyorsult életünkben egyre kevesebb időnk van a családi, baráti kapcsolatok ápolására,...

Somlói galuska, a desszertek királynője

Somlói galuska, a desszertek királynője

Ki ne ismerné és szeretné a cukrászdák egyik legnépszerűbb édességét, a somlói galuskát? Vajon...