Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-03

Jó ízű és könnyen emészthető: az egészséges csicsóka

Jó ízű és könnyen emészthető: az egészséges csicsóka

A csicsókát, amit nálunk régen a szegények krumplijaként emlegettek, hiszen minden talajon jól megél, és olcsó, igénytelen növény, az egészségtudatos étkezés hívei újra felfedezték. Lássuk, miért oly népszerű mostanában!


Bár a csicsóka megjelenésében és állagában közel áll a burgonyához, biológiailag az őszirózsafélék családjába tartozik, így inkább a napraforgó rokona. Gumóinak göcsörtössége a gyömbérre emlékeztet, íze a krumpliénál édeskésebb. Kifejezetten egészséges növény: sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

Ha beiktatjuk étkezésünkbe, jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket, béta-karotint, a vitaminok közül C-, B1, B2-vitamint veszünk magunkhoz. Aki húsmentesen táplálkozik, jó, ha tudja, hogy hatféle esszenciális aminosavat is tartalmaz, ami hasznos a fehérjepótlásban. 

Kincs rejlik a gumókban

A csicsóka gumóinak igazán nagy értékét a benne található átlagosan 15%-nyi inulin adja. Az inulin egy hosszú szénláncú, fruktózból és glükózból álló poliszacharid. Ez egy igen ízletes és az emberi szervezet számára emészthetetlen molekula. Az inulin mint probiotikum, a bélflóra baktériumait táplálja. Ebből adódóan a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet. Emellett a csicsókagumó igen gazdag rostban, amely fokozza a jóllakottságérzést, gátolja a túltáplálást és ebből kifolyólag az elhízást, valamint az ebből a problémából fakadó súlyos betegségek kialakulását (pl. kettes típusú cukorbetegség.)

Hogyan használjuk fel?

A csicsókát sokféleképpen fogyaszthatjuk. A Nekedterem oldalán rendelhetünk is belőle, és változatos módon elkészíthetjük, a család nagy örömére. 

Nyersen – Ellentétben a burgonyával, a csicsóka nyersen is ehető. Leheletvékony szeletekben, salátában nemcsak finom, de jól is mutat.

Sütve – Hasáb alakúra vagy karikákra vágva olívaolajjal és fűszerekkel serpenyőben és tepsiben is megsüthetjük.

Püréként – Diétás „krumplipüréként” igazán fantasztikus. A csicsókákat főzzük 15-20 percig, majd alaposan törjük össze. Az állagán javíthatunk kevés kókuszzsír hozzáadásával, ízesíthetjük sóval és fokhagymával.

Krémleves formájában – A csicsókát párolt fokhagymán pirítsuk meg, fűszerezzük, majd natúr zöldségalaplével és tejszínnel pürésítsük.

Savanyúságként – A savanyúságokhoz hasonlóan, dunsztolással készítsük. Nagyon finom, ha az ecetes lét fehér borssal, babérlevéllel, sóval, citrommal és kakukkfűvel ízesítjük, és legalább 1-2 hetet várunk, hogy az ízek alaposan átjárják.
 
Almás csicsókasaláta

Hozzávalók:
50 dkg csicsóka, 2-3 piros alma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál majonéz, só, bors, pár csepp citromlé, 1 marék dióbél
 
Elkészítés:
1. A csicsókát felhasználás előtt beáztatjuk fél órára meleg vízbe, ha nagyon földes, így a szennyeződések könnyen eltávolíthatók.
2. A tejfölből, a majonézből sóval, borssal, citromlével öntetet keverünk. Ez a mennyiség kevésnek tűnhet, de az alapanyagok lédúsak, ennyi öntettel pedig pont eléggé lesz tocsogós a végeredmény.
3. Az áztatás után a csicsókagumókat gyökérkefével megsúroljuk, majd hámozás nélkül durvára reszeljük és azonnal az öntetbe keverjük.
4. Ugyanígy teszünk az almával is. Jól összeforgatjuk az egészet, aztán belekeverjük pár szép darab kivételével a dióbelet is. 
5. A salátát fél órát pihentetjük a hűtőben, majd almaszeletekkel és a megmaradt dióval díszítve tálaljuk. 
 
Tejszínes csicsókaleves

Hozzávalók:
50 dkg csicsóka, 2 dl tejszín, 2 húsleveskocka, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 ág rozmaring, só, bors
 
Elkészítés:
1. A csicsókát alaposan tisztítsuk meg. Mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. 
2. A hagymát aprítsuk fel, aztán kevés olajon dinszteljük meg. Dobjuk rá a feldarabolt csicsókát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. 
3. Morzsoljuk bele a leveskockát, majd ízesítsük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, rozmaringgal.
4. Főzzük puhára körülbelül 20-25 perc alatt, utána pépesítsük botmixerrel.
5. A tejszínhez keverjünk néhány kanál főzőlevet, és lassan csorgassuk a levesbe. Várjuk meg, amíg ismét felforr, és rögtön, feltéttel tálaljuk.
 
Csicsókafánk

Hozzávalók:
500 g csicsóka, 150 ml tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 500 g liszt, 1 csipet só, 2 tojássárgája, 2 tk. rumaroma, 1 tk. folyékony édesítő, 2 ek. natúr joghurt, 8 dkg vaj, a sütéshez olaj, 1 tk. vaníliavelő, 1 kisujjnyi darabka friss gyömbér (elhagyható)
 
Elkészítés:
1. A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 kanálnyit a lisztből, majd meleg helyen futtassuk fel.
2. A csicsókát egy tiszta szivaccsal sikáljuk le, és hideg, sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, törjük össze, passzírozzuk át, és hűtsük langyosra. 
3. A lisztből vegyünk ki egy keveset a nyújtáshoz, a többihez keverjük hozzá a vaníliát, egy csipet sót, majd adjuk hozzá a csicsókapürét, az olvasztott, de nem forró vajat, a joghurtot, a tojások sárgáját, a rumaromát és a folyékony édesítőt. 
4. Pucoljuk meg a gyömbért és reszeljük hozzá. Dolgozzuk rugalmas tésztává, és letakarva langyos helyen kelesszük a duplájára. 
5. Ha megkelt, kis liszttel megszórva nyújtsuk 2 cm vastagra és szaggassunk fánkokat belőle. Nyomjuk be a közepüket, majd bő, forró olajban süssük úgy, hogy először a lyukas felével lefelé tesszük bele, és fedő alatt aranybarnára sütjük őket, utána megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalukat is átsütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük.
6. Porcukorral meghintve és baracklekvárral tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...