Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-14

Ha nyár, akkor padlizsán!

Ha nyár, akkor padlizsán!

Itt a grillszezon, amelynek egyik kedvelt zöldségalapanyaga a padlizsán. Ne hagyjuk ki, együk bátran, mert nemcsak finom, hanem egészséges is!


A padlizsán mutatós zöldség, kékeslila, sima tapintású héjával, furcsa alakjával felhívja magára a figyelmet. Ugyanakkor az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, hiszen kalóriában szegény, de tápanyagokban gazdag, magas rosttartalma hozzájárul a megfelelő emésztéshez és jó néhány krónikus betegség megelőzéséhez.

Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, nagyobb mennyiségben találhatunk benne rezet, mangánt, káliumot, magnéziumot, B-vitaminokat és K-vitamint. A padlizsánban található egyik legfontosabb hatóanyag a nazunin nevű vegyület, amely többek között a zöldség héjának lila színét adja. A nazunin erős antioxidáns, amely megvédi a sejtmembránokat a károsodástól.
 
Hogyan együk?

A padlizsánt párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük is, de nyersen nem fogyasztható. Készíthetünk belőle krémeket, adhatjuk salátákhoz, főételekhez is.

Ha a Nekedterem oldaláról szerezzük be, akkor a megszokott sötétlila színű zöldségen kívül feldobhatjuk a kerti partit egy extravagáns külsejű cirmos padlizsánnal is, és sokféle ízesítésű padlizsánkrémet is rendelhetünk.
 
Grillezett padlizsántorony kecskesajttal

Hozzávalók:
1 padlizsán, 2 paradicsom, 10 dkg kecskesajt, 2 ek. olívaolaj, só
 
Elkészítés:
1. A padlizsánt és a paradicsomot alaposan megmossuk, és körülbelül fél centiméter vastag szeletekre vágjuk, a szeletek mindkét oldalát megkenegetjük olívaolajjal, majd megsózzuk. A kecskesajtot két-három milliméter vastagságúra és akkorára vágjuk, hogy nagyjából passzoljon két padlizsánszelet közé.
2. A felmelegített kontaktgrillsütőben először a padlizsán-, majd a paradicsomszeleteket külön grillezzük. Nagyon hamar elkészül, figyeljük, és amikor már majdnem jók, kivesszük őket, és két-két padlizsánkarika közé helyezünk egy-egy paradicsom és kecskesajtszeletet. Visszatesszük a kis padlizsánszendvicseket, és addig grillezzük, amíg a sajt megolvad a közepén. 
3. A padlizsántornyokat három padlizsánszendvics egymásra helyezésével kapjuk. Azonnal kínáljuk.
 
Ropogós padlizsános tészta
 
Hozzávalók:
30 dkg száraztészta, 1 padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál újhagyma, 5 dkg parmezán, 4 tojás, 1 ek. ecet, 5 ek. dióbél, 5 ek. olívaolaj, só, bors
 
Elkészítés:
1. A tésztát megfőzzük, leszűrjük (a főzővízből egy pohárral felfogunk), hideg vízzel alaposan átöblítjük, majd összeforgatjuk 2 ek. olívaolajjal. 
2. A diót egy serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A padlizsánt héjával együtt 1 cm-es kockákra, az újhagymát vékony karikákra vágjuk. 
3. Ugyanabban a serpenyőben 3 ek. olívaolajat hevítünk. Rádobjuk az újhagymát, párszor átkeverjük, majd belenyomjuk a fokhagymát. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a padlizsánkockákat is, közepesre vesszük a lángot, és többször megkeverve puhára sütjük. A végén megsózzuk és megborsozzuk, még egyszer átforgatjuk. Hozzáöntjük a tésztát és a főzővíz felét, összeforgatjuk, összemelegítjük. 
4. Közben egy lábasban 1 liter vizet forralunk, beletesszük az ecetet. Amikor lobogva forr, egyenként beleengedjük a feltört tojásokat, majd 2 perc alatt megfőzzük őket. Kiszedjük és papírtörlőn lecsepegtetjük.
5. Tálaláskor egy adag tésztát mélytányérba szedünk, megszórjuk a pirított dióval és sajtot reszelünk rá, a buggyantott tojással megkoronázva kínáljuk.
 
Húsraguval töltött padlizsán
 
Hozzávalók:
2 padlizsán, 25 dkg marhahús, 4 ek. olaj, 8 paradicsom, 2 szál újhagyma, 1 csilipaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg sajt, 4 koktélparadicsom, só, bors

Elkészítés:
1. Hosszában félbevágjuk a padlizsánokat. Kikaparjuk a belsejüket és felkockázzuk. Megsózzuk, tűzálló tálba tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 
2. A töltelékhez a darált húst forró olajon megpirítjuk. A paradicsomokat elnegyedeljük, a csilit kimagozzuk, finomra vágjuk a hagymával és a fokhagymával együtt. A hagymát üvegesre pirítjuk a felforrósított olívaolajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a csilit, végül pedig a padlizsánkockákat. A töltelékhez keverjük a húst, a felaprított petrezselymet, a paradicsomot, végül ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk. 
3. Az előkészített padlizsánfeleket megtöltjük a raguval, ráteszünk 1-1 koktélparadicsomot, meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokon 20 percig sütjük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...