2022-11-03
Erősítsük az immunrendszerünket csipkebogyóval!
Bár egész évben fontos, hogy az immunrendszerünk jól működjön, az őszi-téli időszakban a hideg idő és a náthás, megfázásos, influenzás megbetegedések számának növekedésével ez még lényegesebb. Tegyünk jót magunknak azzal, hogy a csipkebogyó fogyasztását beiktatjuk a mindennapjainkba!
El sem tudjuk képzelni, hogy ebben a ragyogó színű bogyóban mennyi, az egészségünk számára hasznos anyag rejtőzik. A csipkebogyó bővelkedik a szervezetünknek fontos szénhidrátokban, rostokban, karotionoidokban, folsavban, citrom- és almasavban, ásványi anyagokban, cinkben, rézben és antioxidáns polifenolokban.
Magában foglal A-, B1-, B2-, K- és P-vitamint, C-vitaminból pedig közel ötvenszer annyit, mint a citrom. Ennek köszönhetően hatékonyan erősíti az immunrendszert, védi az ereket, megköti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, továbbá a gyulladások kialakulásában kulcsszerepet kapó, valamint a bőr öregedését is gyorsító szabad gyököket.
Flavonoidjai csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, ami a vérkeringés normalizálásával hozzájárul az érrendszeri betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez. Jelentős mennyiségű nikotinsav, pektin, cseranyag, szerves savak, valamint illóolaj is megtalálható benne. Vasban és magnéziumban ugyancsak bővelkedik.
A csipkebogyóból készíthető tea, lekvár, szörp, likőr és olaj. Nyersen is fogyasztható, akár egy bogyó, de a szőrös magbelet ne együk meg. Teakészítéshez a feldarabolt bogyót egy csésze langyos vízben áztassuk 2-3 órán keresztül, majd fogyasztás előtt szűrjük le.
A Nekedterem oldalán is találunk csipkebogyóból készült finomságokat, például kaphatunk csipkebogyólekvárt cukros vagy cukormentes változatban, csipkebogyószörpöt szintén két változatban. De ha szépülnénk vele – hiszen a bőrre is nagyszerű hatással van –, rendelhetünk csipkebogyómag-olajat, amely tele van bőrtápláló és regeneráló tápanyagokkal, hidratáló és ránctalanító hatású.
Gesztenyés galuska csipkebogyólekvárral
Hozzávalók:
15 dkg egész gesztenye, 25 dkg gesztenyeliszt, 25 dkg liszt, 3 tojás, 5 dkg vaj, 4 ek. rumaroma, 10 dkg csipkebogyólekvár, 2 ek. porcukor
Elkészítés:
1. A gesztenyét áztassuk be egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap szűrjük és csepegtessük le, majd kereszt alakban metsszük be a szemeket. Terítsük tepsibe, aztán süssük 220 fokos sütőben addig, amíg a héjuk szét nem nyílik, majd még melegen hámozzuk meg.
2. Szitáljuk tálba a kétféle lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, készítsünk a masszából galuskát és szaggassuk forrásban lévő vízbe. Szűrjük, csepegtessük le, majd tegyük félre.
3. Pirítsuk meg a gesztenyét a felforrósított vajon. Ízesítsük a rumaromával, majd keverjük hozzá a galuskát, és azzal is forrósítsuk át. Végül adjuk hozzá a lekvárt, utána forgassuk alaposan össze. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Csipkebogyós muffin
Hozzávalók:
2 bögre finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 bögre zabpehely, 1 kk. fahéj, 1 kk. szegfűszeg, 1 dl napraforgóolaj, 5 ek. csipkebogyólekvár, 1 dl kefir, 3 dkg tőzegáfonya
2 bögre finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 bögre zabpehely, 1 kk. fahéj, 1 kk. szegfűszeg, 1 dl napraforgóolaj, 5 ek. csipkebogyólekvár, 1 dl kefir, 3 dkg tőzegáfonya
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral és a zabpehellyel, majd hozzáadjuk a fűszereket is. A lisztes keverék közepébe készítünk egy mélyedést.
2. A lekvárt elkeverjük a kefirrel, majd kiegészítjük vízzel, hogy 2 dl folyadékot kapjunk. Ehhez hozzáadjuk az olajat, aztán a mélyedésbe öntjük. Rászórjuk az aszalt áfonyát is. Gyorsan, határozott mozdulatokkal elkeverjük.
3. Kapszlikat teszünk a muffintepsibe, és belekanalazzuk a tésztát, majd 180 °C-on 20 perc alatt készre sütjük.