Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-09

Húsmentes hétfő – január

Húsmentes hétfő – január

Az év végi ünnepi, általában sok húsfélével megtűzdelt menü után a gyomrunk is hálás lesz a kímélőbb, húsmentes ételekért. Ez évi első húsmentes receptünk ráadásul az egyik leghasznosabb téli zöldségfélét is tartalmazza.

A téli időszakban főleg a melegházban termesztett, importált zöldségek sorakoznak az üzletek polcain, azonban ilyenkor van a legnagyobb szezonja a káposztaféléknek. A fejes káposzta, a kelkáposzta és a karfiol egész évben kapható, bár az utóbbi kettő tárolása nehezebb. 


A káposztaféléket gyakran tartósítják, készülhet belőle csalamádé, káposztával töltött ecetes paprika vagy egyszerű savanyú káposzta. Ez utóbbihoz a nagyfejű, kicsi torzsájú, fehér színű, jó szálminőséget adó fajták a legalkalmasabbak.

A savanyú káposzta tartósításánál az erjedés során elszaporodnak a kedvező hatású savtermelő baktériumok, amelyek megakadályozzák más, káros mikrobák megtelepedését. A savanyú környezet segít megőrizni a káposzta C-vitamin-tartalmát, ezért télen a savanyú káposzta lehet az egyik legjobb C-vitamin-forrás.

A káposzta sokféle formában felhasználható, nyersen friss saláta készíthető belőle, párolva köretként adhatjuk, egytálételnek lucskos káposzta vagy rakott káposzta készíthető belőle, az óévbúcsúztatás után pedig népszerű kúráló étel a korhelyleves. Ez utóbbi receptjét mutatjuk most be, húsmentes változatban.

Húsmentes korhelyleves

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg lencse
3 sárgarépa
3 fehérrépa
0,5 kg savanyú káposzta
3 dl tejföl
3 ek. étolaj
egész köménymag, füstölt paprika, só, egész bors, babérlevél
 
Elkészítés:
1. A lencsét a főzést megelőző este beáztatjuk annyi vízbe, ami épp ellepi.
2. Egy nagyobb lábasban alacsony hőfokon, szárazon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk a köménymagot, a babérlevelet és az egész borsot. Amikor pattogni kezd a köménymag, hozzáadjuk az olajat és a finomra aprított vöröshagymát, majd megsózzuk.
3. A sózással legyünk óvatosak, ugyanis a káposzta savassága növeli a sós érzetet, ezért főzés előtt kóstoljuk meg a savanyú káposztát, és ha túl sósnak vagy túl savanyúnak érezzük, mossuk le vízzel.
4. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a leszűrt lencsét, és időnként megkavarva néhány percig együtt dinszteljük. 
 
5. Mivel a fűszerpaprika és a fokhagyma íze is az olajban jön ki jobban, így ezeket is a lencsés, hagymás raguhoz adjuk. Mivel mindkettő nagyon könnyen odaég, ezért pár perc pirítás után öntsük fel a leszűrt lencselével és még annyi vízzel, hogy a főzés alatt megdagadó lencse mellett a káposztának és a zöldségeknek is legyen elég hely.
6. Adjuk hozzá a felkockázott gyökérzöldségeket és a savanyú káposztát, majd öntsük fel újra annyi vízzel, hogy ellepje. A főzés folyamán pótoljuk az elfőtt levet aszerint, hogy mennyire sűrű levest szeretnénk kapni. 
7. Ha puhára főtt a lencse, a levest tálkákban tejföllel tálaljuk.
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...