Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-18

Fedezzük fel a magkrémeket!

Fedezzük fel a magkrémeket!

Télen, amikor a szervezetünk amúgy is vitaminhiánytól szenved, turbózzuk fel az étkezésünket energetizáló alapanyagokkal. Iktassuk be táplálkozásunkba napi szinten a magkrémeket, amelyek az olajos magvak esszenciái, számtalan nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak, és szinte minden fogásba becsempészhetünk belőlük egy kiskanálnyit. 

Az emberi szervezet jó néhány forrásból nyerhet energiát, zsírokból és szénhidrátokból, de az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék. A fehérjeforrások közül talán legismertebbek a húsfélék, de egyre többen vannak, akik a vegetáriánus vagy teljesen vegán étrendet követik. Számukra remek alternatíva lehet a fehérje pótlására az olajos magvak fogyasztása. Természetesen nemcsak a húsmentes étrend követőire, hanem mindenkire jó hatással lehetnek ezek a növényi alapú, finom energiaforrások.
 
Miért jók az olajos magvak?

Az olajos magvak egyik szuper tulajdonsága, hogy kiemelkedő a fehérjetartalmuk, emellett az energiát adó tápanyagok közül 40-60 százalékban tartalmaznak zsiradékot, ami nagyobb arányban jótékony hatású, telítetlen zsírsavakat takar.

A többszörösen telítetlen ómega-3 és ómega-6 zsírsavak például a szív- és érrendszerre vannak jótékony hatással, valamint a koleszterinszintet is csökkenthetik, az E-vitamin-tartalmuk miatt pedig az idegrendszerünkre is kedvező módon hatnak.
 
Egészség tiszta forrásból

A Mendulánál, amelynek a termékeit a Nekedterem webshopjában is megtaláljuk, szinte az összes, Magyarországon népszerű olajos magból készítenek krémet: földimogyoróból, mandulából, törökmogyoróból, kesudióból, pisztáciából is. A natúr Mendula magkrémek 100 százalékos tisztaságúak, a magon kívül nincs bennük semmi más, se pálmaolaj, se adalékanyag, se színezék vagy aroma. Az ízesített magkrémeknek is kiemelkedő az olajosmag-tartalma, ezek a termékek is 78–99 százalékban tartalmaznak magot. A hozzáadott ízesítők pedig mind prémiumminőségű hozzávalók: fűszerek, kókuszvirágcukor, akácméz, belga kakaópor.
 
Mandulakrémes datolyagolyó

Hozzávalók:
15 dkg magozott aszalt datolya, 5 dkg mandulakrém, 5 dkg őrölt mandula, 3 teáskanál víz, szeletelt mandula durvára darálva

Elkészítés:
1. A datolyát szálirányra merőlegesen vékony szeletekre vágjuk, majd a mandulakrémmel és a vízzel aprítógépbe tesszük, utána pár percig krémesítjük.
2. Hozzáadjuk az őrölt mandulát, majd az egészet összedolgozzuk.
3. A masszából diónyi golyókat formázunk, és mindegyiket durvára darált szeletelt mandulába forgatjuk.
4. Néhány órára hűtőbe tesszük.
 
Pisztáciás-málnás tejberizs

Hozzávalók:
2 dl habtejszín, 6 dl tej, 10 dkg basmati rizs, 1 vaníliarúd, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 2 ek. pisztáciakrém, málnalekvár, apróra vágott mandula
 
Elkészítés:
1. A tejszínt és a tejet elvegyítjük, beleszórjuk az átmosott rizst, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliahüvelyt és a sót. 
2. Közepes lángon felforraljuk, majd kis lángon addig főzzük, amíg a rizs sűrű, nagyon puha és krémes nem lesz.
3. Eltávolítjuk a vaníliahüvelyt, belekanalazzuk a cukrot, alaposan elkeverjük, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a pisztáciakrémet, lefedjük és félretesszük.
4. Kisebb tálkákba vagy poharakba adagoljuk, a tetejükre kanalazunk a málnalekvárból, aztán mandulával megszórva melegen vagy hidegen tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...