Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-13

A június örömei: könnyű, gyümölcsös édességek

A június örömei: könnyű, gyümölcsös édességek

Nemcsak azért örülünk a nyárnak, mert végre meleg van és a sok napsütés jókedvre derít minket, hanem a sokféle szemet gyönyörködtető és finom gyümölcs miatt is!


A kora nyári időszakban nálunk már bőven van miből válogatni a piacokon: érik az eper, a cseresznye, a meggy, a málna, a szeder, a ribizli, az áfonya és a szamóca is. Ezek a gyümölcsök rendkívül egészségesek, mert jó néhány fontos tápanyagot tartalmaznak. 
 
Ezek közé tartoznak az alábbiak:

Vitaminok: A gyümölcsök jelentős mennyiségben tartalmaznak A-, C- és E-vitamint, amelyek fontosak az immunrendszer támogatásában, az antioxidáns-hatásuk miatt pedig segítenek megvédeni a sejteket a káros szabadgyököktől.
Ásványi anyagok: Gazdagok ásványi anyagokban, például káliumban, magnéziumban és vasban, amelyek fontosak a szív- és érrendszer működéséhez, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Rostok: Nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, amelyek lényegesek az emésztőrendszer egészségéhez, a vércukorszint szabályozásához, és hozzájárulnak az éhségérzet csökkentéséhez.
Flavonoidok: A gyümölcsökben található flavonoidok antioxidáns-hatásúak, csökkentik a gyulladást, támogatják az immunrendszert, és védik a szervezetet a daganatos megbetegedésektől.
 
A következő receptek alapját ezek a gyümölcsök adják, amelyeket beszerezhetünk akár a Böszi zöldség-gyümölcs üzletben is, és előnyük, hogy belőlük gyorsan, egyszerűen elkészíthetők a desszertek. Ha viszont szofisztikáltabb ízélményre vágyunk, térjünk be a Major cukrászdába, ahol nagyon finom tortákat is kóstolhatunk. Ne hagyjuk ki a japán epertortát, amelynek az alapja gőzölt tojáskrém igazi vaníliával, tejszínhabbal lazítva, benne friss, zamatos, napon érlelt eper madeleine tésztával. Ugyanígy érdemes megkóstolnunk a négy évszak tortát, amelynek az alapízét a vörös szőlőlében párolt eper és málna adja, rajta mascarponés tejszínkrém, amelyet vajas linzer koronáz meg pörkölt tojáshabbal és mandulaszórással.
 
Pillekönnyű eperhab
 
Hozzávalók:
30 dkg friss eper, 4 tojásfehérje, 1/2 citrom reszelt héja, 1 tk. porcukor
 
Elkészítés:
1. A megmosott és lecsepegtetett eper felét egy botmixer segítségével pépesítsük, a többit rakjuk félre. A megmaradt epret vágjuk fel és porciózzuk poharakba. 
2. Egy öblös tálban verjünk kemény habot a tojásfehérjéből. Amikor már elég masszív a hab, adjuk hozzá a porcukrot és még egy kicsit folytassuk a habverést. 
3. Keverjük bele a habba a pürésített epret illetve a citromhéjat, és már kanalazhatjuk is az eper tetejére a poharakba.
 
Cseresznyés piskóta
 
Hozzávalók:
50 dkg cseresznye, 4 tojás, 12 ek. cukor, 12 ek. liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 4 ek. víz, porcukor a szóráshoz
 
Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük pár csepp citromlével. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. 
2. A habos tojássárgához keverjük adagonként a vizet, a sütőport, a citromhéjat és kanalanként a lisztet. Végül könnyedén belekeverjük a tojásfehérjehabot. 
3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát, rászórjuk a magjától megtisztított, lecsepegtetett cseresznyét. 
4. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
 
Joghurtos szederfagylalt
 
Hozzávalók:
25 dkg szeder, 8 dkg cukor, 25 dkg vaníliás joghurt
 
Elkészítés:
1. Az átválogatott, megmosott szedret elvegyítjük a cukorral, öntünk hozzá 3/4 dl vizet, és mérsékelt tűzön pároljuk kb. 2 percig. Ezután szitán átpasszírozzuk, majd hűlni hagyjuk. 
2. A vaníliás joghurtot lazán összeforgatjuk a szederpürével. Márványosra is hagyhatjuk. 
3. A masszát fagyálló formákba töltjük, vagy fagyikészítő formákban jégkrémes fapálcikákat dugunk bele, és a mélyhűtőben fagyasztjuk kb. 8 órát. Hidegen tálaljuk wink

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...