Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-10-27

Hűvös őszi napok – melengető reggelik

Hűvös őszi napok – melengető reggelik

Teljesen érthető, hogy a nyári forróság után ősszel, a hűvösödő napokon másféle ételeket kíván szervezetünk. Azt is tudjuk, hogy a reggelizést kihagyni, testünket délig éheztetni nagy vétek. Nézzük tehát, melyek azok a melegítő hatású, nem hizlaló, ám mégis energiát adó ízletes reggelik, amelyek segítségével jókedvűen indulhat a nap.

1. Fahéjas, almás zabkása

A zabkása remek melegítő hatású reggeli, és számos módon elkészíthető. Melegen is fogyasztható, ha mandulatejjel főzzük össze. Tejbe áztatva és éjjelre a hűtőbe téve is elkészíthető. A laktató reggeli kedvünk szerint ízesíthető. Édesburgonya-pürével vagy akár juharsziruppal is igazi őszi reggelit varázsolhatunk belőle. Fahéjjal és kakaóval is összefőzhetjük, majd a kész kását friss almaszeletekkel díszíthetjük. A hűtős verzióba keverhetünk mogyoróvajat, mellyel egy kis fehérjét is adunk a zabpehelyhez.
 
Hozzávalók: 
1 bögre zabpehely (2dl)
1 bögre víz
1 bögre tej
csipet só
1 ek. vaj
méz vagy juharszirup ízlés szerint
1 tk. cukor vagy édesítőszer
1 kk. fahéj
alma ízlés szerint
 
Elkészítés: Lábasban a zabpelyhet a víz és tej keverékében egy csipet sóval lassú tűzön addig főzzük, míg a zabpehely beszívja a folyadékot, puha, kicsit ragacsos, tejberizs állagú lesz. Közben adjuk hozzá a fahéjat és a cukrot. Amikor elkészült, öntsük ki egy nagyobb edénybe, ahol kb. 3 cm vastagon szét tud terülni. Itt hűtsük addig, amíg szépen összeáll. Ekkor már úgy tudjuk szeletelni, hogy egy lapos szedőlapáton a szeletek egyben maradnak. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és pirítsuk meg rajta a zabkása szelet mindkét oldalát. Kevés mézet vagy juharszirupot csorgassunk rá, frissen szeletelt almával tálaljuk.
 
 
2. Spenótós-fetás tojásmuffin

A tojásmuffin könnyen elkészíthető, sőt szendvics helyett remek irodai reggeli-alternatíva is. Ráadásul ez a fehérjében gazdag reggeli laktat, és megakadályozza a vércukorszint ingadozását. Ha ezzel indítjuk a napot, biztosan nem leszünk éhesek a délelőtt folyamán!
 
 
Hozzávalók:
2 db tojás
3 db tojás fehérjéje
5 dkg fetasajt
só, bors
ízlés szerint spenót
olívaolaj a sütéshez
 
Elkészítés: 2 tojást keverjünk össze 3 tojásfehérjéjével. Sózzuk, borsozzuk, majd a keverékhez tegyünk ízlés szerint spenótot, és törjünk bele fetasajtot. Töltsük kiolajozott muffin formákba a tojásos keveréket, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig.
 
3. Gyömbértea pirítóssal

A rohanós reggeleken ez a gyors reggeli gondoskodhat arról, hogy a hideg őszi napokon is elég energiánk legyen. A rostokban gazdag, teljeskiőrlésű lisztből készült pirítós beindítja az emésztést, a citromos gyömbértea pedig melegen tart, és energetizál. Ha a pirítósra mogyoróvajat kenünk és egy banánt is szeletelünk rá, akkor fehérjében gazdagabb, laktatóbb lesz a reggelink. 
 
Hozzávalók:
1 cm-nyi friss gyömbér
1/2 citrom leve
1 tk. agavészirup
2 szelet toast kenyér
mogyoróvaj a kenyérre
1 db banán
 
Elkészítés: A teát készítsük friss gyömbérből! Egy centiméternyi meghámozott gyömbért főzzünk 10 percig 2 csészényi vízben, majd szűrjük le a vizet, ízesítsük a teát fél citrom levével és tetszés szerint agavésziruppal. Az aranybarnána sült, ropogós pirítós kenyérre kenjünk mogyoróvajat, és karikázzunk a tetejére banánt.
 
4. Könnyű, fűszeres sült gyümölcstál

A sült gyümölcsöt ehetjük önmagában, vagy natúr joghurttal is, esetleg palacsintába tekerve. Ez az egészséges és egyszerű reggeli nem csak ősszel, de télen is beválhat. Fűszerezése melegítő hatású, és már-már a karácsonyi hangulatot idézi. Idénygyümölcsökből elkészítve a legegészségesebb, de tetszés szerint használhatunk hozzá narancsot, ananászt vagy mangót is.
 
Hozzávalók: 
3 db alma
3 db körte
2 marék fagyasztott málna vagy friss áfonya
1 marék ananász (lehet konzerv is)
1 ek. agavészirup
2 ek. kókuszcukor
1 tk. fahéj
1 csipet szerecsendió
4 ek. vaj
1 ek. kókuszolaj
2 marék dió vagy mandula
ízlés szerint mazsola
 
Elkészítés: Keverjük össze a szeletelt almákat, körtéket a fagyasztott málnával vagy friss áfonyával, a szeletelt ananásszal, amely lehet friss vagy konzerv saját levében. A gyümölcskeveréket édesítsük agavésziruppal, kókuszcukorral, fahéjjal, és szerecsendióval. Majd keverjük össze a gyümölcsöket az olvasztott vajjal és a kókuszolajjal. A keveréket tegyük tepsibe, és süssük előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig. Ezután forgassuk össze a gyümölcsöket, adjuk hozzá az aprított diót vagy mandulát, és tetszés szerint egy kis mazsolát is. Süssük további 30 percig. 
 
5. Őszi smoothie-k

Azt gondolnánk, hogy a smoothie csak nyáron remek reggeli, de egy kis trükkel melegítő hatású őszi és téli ital is készíthető a trendi turmixokból. Az őszi smoothie-k alapja a mandulatej. 
 
Íme két kreatív verzió:
 
Körtés smoothie
 
Hozzávalók: 
2,5 dl mandulatej
1 db körte
1 cm-nyi friss gyömbér
1 marék mandula
méz
 
Elkészítés: A mandulatejhez tegyük a kimagozott és felszeletelt körtét, a friss, hámozott gyömbért, a mandulát és tetszés szerint mézet. Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és kész is az őszi reggeli.
 
Banános turmix
 
Hozzávalók:
2,5 dl mandulatej
1 db banán
2 ek. kakaó
1 ek. lenmag
1 tk. fahéj
 
Elkészítés: A mandulatejhez tegyük a banánt, a kakaót, a lenmagot és az őrölt fahéjat. Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Tetszés szerint, 30 másodpercre a mikróba téve fel is melegíthetjük az italt.

Ajánló
Ajánló
Sajtból van a snack

Sajtból van a snack

Angolról fordítva a snack kis falatkát jelent, amit kóstolóként szolgálnak fel a nagyobb étkezés...

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...