Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-18

Minden napra egy tea!

Minden napra egy tea!

Újra itt a teafogyasztás évszaka, de idén próbáljunk ki valami újat a szokásos filteres verziók helyett – bemutatjuk a világ legnépszerűbb szertartásait és teakészítési módjait, amelyekkel minden nap más ország hangulatát varázsolhatjuk otthonunkba! 


Török napindítás

Hétfő reggelenként nincs szükség másra, mint egy jó nagy adag energiatöltetre - a méregerős török tea tökéletesen átlendít a nap- és a hétindítás nehézségein. A török tea elkészítéshez két, egymásra helyezhető kannára lesz szükség (ilyet internetes piactereken találhatunk): az alsóba öntsünk hideg vizet, a felsőbe pedig szórjuk bele a szálas fekete teát, és tegyük fel az egészet melegíteni.

Amikor felforrt a víz, öntsük fel vele a fenti kannában lévő füvet, majd töltsük újra az alsót, és mehet vissza főni tizenöt percre. A lényeg, hogy a felső kannában sűrű esszenciát főzzünk – ha kész, éberségi állapotunknak megfelelően öntsünk egy adag kivonatot a tulipánformájú üvegpohárkába, majd hígítsuk fel a sima forró vízzel. Kevés gránátalmalével ízesíthetjük. 

Angol barátkozás

A délutáni, baráti csevegések elmaradhatatlan kelléke a tea, jól tudják ezt az angolok is, ezért kövessük a példájukat! Kedd délután, estefelé hozzunk össze egy nyugodt, baráti teázást. Egy kannában forrázzunk le pár kanál jó minőségű, fekete teafüvet – ezzel készen is vagyunk, és mivel az igazi angol tea elkészítése nem bonyolult műfaj, inkább a romantikus, bensőséges hangulat megteremtésére koncentráljunk!

Szerezzünk be finom, stílusos porceláncsészéket, apró tálcákat, de persze nem kell túl komolyan venni a dolgot – a virágos mintákon túl választhatunk pöttyös vagy csíkos darabokat, a házi sütivel tömött kekszes doboz pedig szintén elmaradhatatlan kellék. A kész teát ízesítsük egy kevés tejjel, a citromlevet viszont most felejtsük el!

Japán feltöltődés

A hét közepére iktassunk be egy kis keleti feltöltődést! Ünnepeljük meg, hogy már szerda van, és segítsünk magunknak egy jóleső, kellemes, japán teaszertartással. Ez külön művészeti ágnak számít, de néhány szempont betartásával otthon is közel autentikusan készíthetjük el a méregtelenítő és nyugtató italt. Legjobb, ha a zöld teafüvet vagy matcha port (speciális kezelésen átesett, porított zöld tea) és eszközöket speciális teaboltban vásároljuk meg hozzá, mert remek tanácsokkal látnak el bennünket, ráadásul a minőség is garantált.

A lényeg, hogy tisztított vagy szűrt vizet használjunk, és melegítsük majdnem forráspontig. A forró vízzel először töltsük fel a fül nélküli kis csészéket, hogy átmelegedjenek, majd ürítsük ki őket. Szórjuk a füvet, vagy a port a csészékbe, és töltsük fel a forró vízzel. Fedjük le, és 2-3 perc pihenés után ihatjuk is. Mire végigcsináljuk ezt a folyamatot, garantált a kikapcsolódás, amire még rásegíthetünk egy kis meditációs zenével. 

Orosz összetartozás

A hatalmas cári dinasztiák sokat tudhattak az összetartásról, ezért egy kis családi csapatépítéshez válasszuk az ő módszerüket! Bolhapiacokon csodás szamovárokat találhatunk, ami az orosz tea elengedhetetlen kelléke.

A török módszerhez hasonlóan egy külön kannában az oroszok is sűrű esszenciát főznek a fekete teafűből, amit aztán ki-ki ízlésének megfelelően a szamovárból csordogáló forró vízzel önt fel. Adventi délutánokra tökéletes program - üljük körbe a díszes víztárolót, és míg készül a teánk, nosztalgiázzunk a közös emlékeinkről. 

Marokkói parti

A dolgos napok után egy főzős parti a barátokkal szuper program a hosszú téli estékre!  A legjobb, ha kipróbáljuk a fűszeres marokkói konyhát, amihez remekül passzol a berberek kedvenc itala - évszázadok óta isszák a tűzforró, mentával ízesített zöldteát. Minden marokkói háztartásban két, rézből készült, kör alakú, díszített asztalka van, egy nagyobb és egy kisebb. A házigazda a nagyobbra a teáskannákat és az üveg teáspoharakat helyezi el. Ünnepen színezett üvegből kortyolhatjuk a teát, egy hétköznapi szertartáson meg kell elégednünk az egyszerű, áttetsző pohárkával.

A kisebb asztalra három hengeres fémdoboz kerül, ebben van a zöld tea, a menta és a harmadikban más illatos füvek. Ezen a kisebb asztalon kap helyet a darabos cukor is. A tea készítéséhez csak le kell forrázni a zöld teafüvet, és három perc után leszűrni. Semmilyen speciális eszköz nem kell hozzá, csak tömjünk a kannába egy szép csokor friss mentalevelet, és fogyasszuk forrón, legfeljebb egy kis citrommal ízesítve! Menta helyett majoranna, bazsalikom, narancsvirág is kerülhet a kancsókba.

Ajánló
Ajánló
Melyik a leghatásosabb kávé?

Melyik a leghatásosabb kávé?

Azok, akik ragaszkodnak a reggeli kávéjukhoz, hogy felfrissülve kezdjék a napot, biztosan...

Használjuk ki a nyár utolsó napjait – Zöldséges, gyümölcsös ételek

Használjuk ki a nyár utolsó napjait – Zöldséges, gyümölcsös ételek

Augusztusban, amikor a kert friss zöldségek és napérlelte gyümölcsök sokaságát kínálja, vétek...

Melegszendvics, ami egy főétellel is felér

Melegszendvics, ami egy főétellel is felér

A ropogósra sütött, finom hozzávalókkal megpakolt, olvasztott sajttal megbolondított...