Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-22

2017 legmenőbb alapanyagai

2017 legmenőbb alapanyagai

Akárcsak az öltözködésünket illetően, a étkezés terén is folyamatosan változik a divat - most bemutatjuk 2017 kedvenc alapanyagait, amelyek valószínűleg az ön konyhájában is hamarosan megjelennek.

Szuperélelmiszerek

A kicsit utópisztikusan hangzó fogalom tulajdonképpen az élelmi anyagok elit válogatottját jelenti, csupa olyasmi tartozik ide, amely természet adta tápanyagtartalma miatt kiemelkedően jól hat egészségi állapotunkra. Általában nagyon távolról érkeznek, és jellemzően por formátumban elérhetők. Legcélszerűbb ételeinket gazdagítani velük, főleg a reggeli turmixban érvényesülnek jól - a maca gyökér például olyan, mintha multivitamint szednénk, az acai és goji bogyó immunrendszerünket támogatja, a chlorella és moringa pedig jó antioxidáns hatással bírnak. Az ismert chia mag is ide tartozik egyébként – tele van jótékony zsírsavakkal, és kiváló puding, reggeli készíthető belőle.


Alternatív tészták

A főleg glutén és gyorsan felszívódó szénhidráttartalma miatt szegény búza, így a belőle készült tészta is mostohagyerekként árválkodik mostanában a boltok polcain. Az olasz konyhát persze mind imádjuk, ezért nem csoda, hogy az egészségtudatosok között villámgyorsan terjednek az alternatív alapanyagokból előállított verziók. Szezám, napraforgó, len, mák, quinoa, köles és még számos más növény őrleményéből készülhetnek – érdemes kipróbálni, mert állagban és ízben erősen közelítenek az eredetihez, viszont szervezetünk számára lényegesen előnyösebbek, ráadásul fogyasztásukkal a nadrág is könnyebb feljön majd ránk.

Húsnak látszó dolgok

A vegán életmód térhódításával, amelyet nem csak egészségügyi, sőt, sokkal inkább etikai okok indokolnak általában, a hús kiváltásának igénye is megnőtt, 2017-ben ezért igazi zöldséguralom várható. A gasztronómia területén munkálkodók szerencsére nem állnak ellen az egyébként ökobarát ötletnek, így jobbnál jobb állagban, ízben - és nem mellékesen tápanyag-összetételben is - az állatihoz hasonló finom növényi kreációk készülnek. A mozgalom hazánkban is egyre népszerűbb, így már vegán hamburgerezőben, piacon, sőt, street food fesztiválokon is belekóstolhatunk az állatbarát életmódba.

Növényi joghurt

Mivel az emberek egyre nagyobb százaléka szenved tápanyag-intoleranciától, a ”mindenmentes” étkezés hívei mind többen vannak jelen hazánkban is. Sokaknál a laktóz és az állati eredetű tejtermékek jelentik a fő gondot, így hamarosan a növényi joghurtok is megszokott látvánnyá válnak a boltban. Sőt, otthoni körülmények között sem nagy ördöngösség előállítani a jellemzően olajos magtejekből (kesudió-, mandula-, kókusz-) készülő finomságot – mindössze joghurtkultúra kell hozzá, amelyet a termelőktől már az interneten is beszerezhetünk, így mindig lesz otthon garantáltan adalékanyag-mentes, élőflórás joghurt a reggelihez.

Minden, ami kókusz

Bár nem új alapanyag, sokan nem sejtik, hogy a kókuszdiót hányféleképpen használhatjuk fel. Nem kell persze vesződni a feltöréssel, hiszen rengeteg jó minőségű termék kapható készen. Sokoldalúságát jelzi, hogy tejtermékek, zsiradékok, lisztek, sőt még a víz és a kozmetikumok alternatívája is kinyerhető egy szem kókuszdióból. A kókuszzsír összetételénél fogva sokkal egészségesebb minden más társánál, és többször is felhasználható anélkül, hogy káros anyag keletkezne benne. Az extra szűz olajat bőrápolóként, a kókusz húsát reszelékként, lisztként használhatjuk, sőt vízzel pürésítve kiváló tejszín és tejpótló. A dióban lötyögő, palackozva kapható természetes kókuszvíz pedig sportitalként is megállja a helyét.


Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártya elfogadóhelyek:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/4-elem-webaruhaz-bio-termekek/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/bor-es-egeszsegbolt/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/egeszsegbolt-a-volt-nagypostanal/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/fit-life-store/ https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/naturpont-biobolt/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/nekedterem-zoldseg-gyumolcs/
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/zolcsibolcso-zoldseg-gyumolcs-uzlet/

Ajánló
Ajánló
Halpéntek – június

Halpéntek – június

A dietetikusok legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag,...

Húsmentes hétfő – június

Húsmentes hétfő – június

Ahogyan azt beharangozó cikkünkben is elmondtuk, a Hegylakó Magazinban havonta olvasható...

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

Igazi ínyencség: emuhús a tányéron

A legtöbben mindössze annyit tudunk az emuról, hogy a strucchoz hasonló nagyságú, egzotikus...