Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-11

A kenyér, aminek lelke van

A kenyér, aminek lelke van

Nemzeti ünnepünket, augusztus 20-át Szent István államalapításán kívül az új kenyér ünnepének is nevezik. Éppen ezért rendezik meg az idén is a MOM Kulturális Központban augusztus 19-én és 20-án a Kenyérlelke fesztivált.


A kenyér, amely a fejlett országokban alapvető élelmiszerré vált, az életet, a megélhetést és az otthont is szimbolizálja. A hagyomány szerint aratás után, Szent István napjára sütötték az első újbúzából készült kenyeret, és ezért az augusztust az új kenyér havának is nevezik.
 
Maradj otthon és házikenyér

Az idén talán még nagyobb hangsúlyt kapott a hagyományos kenyér. A pandémia miatti korlátozások alatt egyrészt a kisebb pékségekben a helyben sütött kovászos pékáru, másrészt a több helyen is megosztott kovászkészítési titok elterjedésével a kovászos házikenyér otthoni sütése szinte mindennapjaink részévé vált.

A Hegyvidék több péksége is vállalt házhoz szállítást, illetve hosszabb távra gondolva mélyhűtött félkész kenyeret is rendelhettünk, amit a saját sütőnkben készre süthettünk.
 
Kenyérlelke fesztivál

Ez az esemény a hagyományosan kenyeret készítők találkozója Budapesten, amelynek első és legfontosabb célja, hogy a kenyér szerelmeseit összehozza évente legalább erre az alkalomra. Itt megismerhetik egymást, és kicserélhetik egymás között a tapasztalataikat.

A két nap programjai megpróbálják visszaemelni a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A találkozó és ingyenes családi nap alkalmával egy verseny is lesz, ahol az otthonsütők és a pékségek több kategóriában szabadon indulhatnak. A legjobbnak találtatott alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. 

A termékeket mindenki saját maga készíti el otthon, a saját sütőjében vagy kemencéjében. Külön kategóriába esnek a pékségek és az otthonsütők. Ennek az az oka, hogy nem egyenlő feltételekkel indul egy profin kialakított pékség és egy otthoni háztartás.

A legfontosabb tudnivaló: a verseny nem egymás ellen, hanem egymással karöltve zajlik, a kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében. Tiszteletet adunk egymásnak, az általunk készített kenyérnek és annak, aki ezt az egészet lehetővé tette.
 
Hegyvidéki résztvevő

A tavaly a teljes kiőrlésű kategóriában 2. helyezést elért Bake My Day pékség az idén is indul a megmérettetésen, mind az öt meghirdetett kategóriában. 

Ahogy a Hegylakó Magazinnak elmondták, a fesztiválra, amelyen főként a jó közösség és az érdeklődők miatt vesznek részt, egész évben készülnek. Hiszen mi, vagyis a vásárlók vagyunk az igazi zsűri, és mindennap visszajelzést adunk a munkájukról, amiből okulva folyamatosan fejlődni tudnak.

Takács Zoltán pékmester még ezt is elmondta a rendezvény kapcsán:

„Én nem versenyként tekintek erre az eseményre, hanem egy olyan fesztiválként, ahol össze tudnak jönni azok, akik ezt az egészet szívvel és lélekkel készítik, és ez a két nap csak a kenyér körül forog. Meg tudjuk beszélni a velünk történeteket, és hogy hogyan tovább... 

Na meg a fesztiválra látogatók és a vásárlóink azok, akik miatt érdemes nap mint nap felkelni, és folytatni ezt a nem egyszerű mesterséget”.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...