Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-07

Test és lélek erősítése, ez a bodyART

Test és lélek erősítése, ez a bodyART

A bodyART mozgásformát elsősorban azoknak ajánlják, akik a testük mellett a lelküket is erősítenék, szeretnék magukat fizikailag és mentálisan is kiegyensúlyozottabbnak érezni, a belső világukkal, valamint a külvilággal pedig minél inkább harmóniába kerülni.


Adódhat olyan élethelyzet, amikor valakinek egyszerre lenne szüksége testformáló, erősítő edzésre, gerincbántalmakat enyhítő gyógytornára, a tüdő kapacitását növelő tudatos légzőgyakorlatokra, stresszűző jógaászanákra, befelé, önmagára figyelő meditációra, lélekfrissítő, energetizáló tajcsi foglalkozásokra. Az egyik legfiatalabb edzésformát, a bodyART-ot úgy alakították ki, hogy minden felsorolt mozgásformából ötvözött valamit, mégpedig a legjobbat, leghasznosabbat ebbe az összetett tréningbe.

A bodyART kitalálója

Robert Steinbacher1993-ban egy salzburgi gyógypedagógiai intézmény munkatársaként mozgásoktatással, motorikus készségek fejlesztésével foglalkozott. Terapeutaként és kísérőként is dolgozott, bár saját bevallása szerint a szíve már ekkor a tánc felé húzott. Nem sokkal később előadóművészként folytatta pályafutását.

Steinbacher szerint e különböző munkáiban, terapeutaként, előadó- és táncművészként találta meg az életcélját, segíteni az embereket abban, hogy megéljék a vágyaikat. Terápiás tapasztalataiból összegyűjtötte a gyakorlatokat és elveket, majd átalakította, átformálta azokat az egészséges emberek igényeire. Ezekkel a mozgásórákkal a kezdetektől hatalmas sikereket ért el. Az edzéseire ellátogatók száma rövid időn belül egyre több lett.

A résztvevők mindannyian egységesen állították: a gyakorlatok nehezek, de teljesen megváltoztatták a szemléletmódjukat: nőtt a saját testükkel szemben érzett felelősségérzetük, a mozdulatok következetes gyakorlásával pedig elkerülhetetlen volt a testük középpontjára való koncentráció.
 
A kezdeti időszakban Steinbacher rengeteg eszközt használt: szteppadot, rudakat, súlyzókat. Egészen addig a pontig, amíg megfogalmazódott benne a bodyART lényege: az embernek nincs szüksége segédeszközre ahhoz, hogy önmaga tudatára ébredjen. A bodyART fejlesztésének ebben a fázisában ezért lassan elhagyott minden segédeszközt, és egyre inkább a test egyensúlyára, valamint önsúlyára összpontosította a gyakorlatokat.
 
További fejlődés

Steinbacher 1998-ban Svájcba költözött, ahol elsősorban táncosként és koreográfusként dolgozott, majd megalapította „tesztcsapatát”. Itt találkozott a bodyART másik legfontosabb alkotójával, Alexa Le-vel. Együtt újragondolták a programot a test energiaáramlása, a mélylélegző technikák és a keleti filozófiák ismeretében. Így alakult ki a bodyART egyik ütőkártyája: minden gyakorlat megmagyarázható anatómiai, organikus és pszichológiai szempontból. Végül azt is definiálták, hogyan irányítsák és korrigálják érintéseikkel a résztvevőket. Alexa siacutudásának köszönhetően az eredmény fenomenális volt.
 
Komplex mozgásrendszer

A bodyART az ellentétek egységére épül: fő jellemzője a belégzés-kilégzés ritmusára végzett erősítő és nyújtó gyakorlatok, az izmok megfeszítésének, elernyesztésének, a dinamikus mozgásnak és a relaxálásnak az egyensúlya. A tudatosan, odafigyelve, sőt, a figyelmet koncentrálva végzett lassú, kitartó gyakorlatok megtanítanak légzésünk, mozgásszerveink és egész testünk működésének ismeretére, mind hatékonyabb irányítására.

Ez a mozgásforma a jógából továbbgondolt, kifejlesztett modern tréningek egyike, egy komplex mozgásrendszer, amely a test, a lélek és szellem egységére épül. Nemcsak a testet formálja, erősíti, energetizálja, hanem lelkileg is teherbíróbbá tesz, felvértez a stresszhatások ellen, önismeretre tanít, arra szoktat, hogy a testünkben, az akaratunkban rejlő lehetőségeket mind jobban ki tudjuk aknázni.

A bodyART a mélyizmokat dolgoztatja meg, emellett megmozgat olyan izmokat is, amelyeket alig használunk, de látványos eredményt lehet elérni a felszínhez közelebbi, például bicepsz- vagy hasizmokkal is. A hát-, illetve a hasizmok fejlesztésével állítja helyre a megfelelő testtartást, tehermentesíti a gerincet. Gyakorlói a terhelést fokozatosan növelve sajátíthatják el ezt az összetett mozgásformát. 

Kiknek ajánlott?

Vannak olyan állapotok, mozgásszervi rendellenességek, amelyek esetén különösen ajánlott, így például az ülőmunka, a stresszhatás miatt beroskadt vállak, a görbe hát, a mozgáshiány miatt kialakult derék- és hátfájdalmak jó ellenszere.

Diákoknak is javasolható a bodyART edzés, akár két vizsga között is érdemes erre időt szakítaniuk, hiszen növeli a koncentrálóképességet, a stressztűrést és az agy teljesítményét.
Segédeszközre, tornaszerre nincs szükség, az elsajátított gyakorlatok később akár otthon is végezhetők, bár kár lenne lemondani arról a közösségi, klubszerű élményről, amelyet például a Fitness and more-ban tartott foglalkozások jelentenek.

Egy-egy alkalom során váltakoznak az energetizáló, frissítő, dinamikus és a pihentető-nyújtó, relaxáló gyakorlatsorok, különböző nehézségi fokokkal. Az edzés után egyszerre fogunk felpezsdülést, kellemes fáradtságot és ellazulást érezni. A légzőgyakorlatok gondoskodnak arról, hogy a test minden szövetébe eljusson az oxigén, mintha a szervezet új üzemanyagot kapna – ez testnek és léleknek egyaránt energiát ad.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...