Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-30

Születésnapi koncertek és izgalmas zenei programok

Születésnapi koncertek és izgalmas zenei programok

A hegyvidéki zenerajongókat változatos programokkal, a legkülönfélébb műfajú koncertekkel várják kerületünk kulturális intézményében. Klasszikusokat, Csajkovszkijt, Muszorgszkijt és Prokofjevet, mainstream jazzt, világzenét, szvinget, tehetséges fiatal és lenyűgöző idősebb zeneművészeket is meghallgathatunk az októberi fellépéseik során. 


Az idei esztendő igencsak megnehezítette a zenebarátok dolgát. Az egészségügyi helyzet miatt tavasszal számos nagyszerű programról le kellett mondanunk. A kellemetlenségeket némileg ellensúlyozza, hogy az egészségügyi okok miatt elmaradt fellépések jelentős részére most, októberben és novemberben kerül majd sor, természetesen a megfelelő egészségvédelmi szabályok betartásával.

Ezek közé tartozik október 3-án, a MOM Kulturális Központban a Nemzetek Zenéi Három Gitáron hangversenysorozat orosz estje. Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos már számos neves európai koncertteremben lépett fel, és jól szerepeltek a nemzetközi zenei versenyeken is. Mivel valamennyien gyakorló pedagógusok, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a klasszikus gitárt felhasználva megszólítsák a fiatalabb nemzedékeket, így lehetőség nyílik ugyanis egy aktív és rendkívül hatékony zenei kommunikációra.

Népszerű sorozatuk harmadik állomásán szakítanak a hagyományos klasszikus gitáros repertoárral. Igazi zenei ínyencségek, ritka, szinte már sosem hallható darabok hangzanak fel a magyar trió átiratában. Meghallgathatjuk Csajkovszkij, Muszorgszkij és Prokofjev legismertebb műveinek dallamos feldolgozásait is.

A hallgatóság meggyőződhet arról, hogy a kamarazene mennyire alkalmas a klasszikus műfajok népszerűsítésére. 
 
Változatos kínálat

Másnap, vagyis október 4-én lép fel a harmincadik születésnapját ünneplő Trió Midnight. Oláh Kálmán (zongora), Balázs Elemér (dobok) és Egri János (nagybőgő) immár régóta a magyar jazz meghatározó alakjainak számít. Az évtizedek során számos világhírű muzsikussal együtt léptek fel. Otthonosan mozognak a mainstreamben, de a crossover és a világzene területén is. Népszerűségüket jól mutatja, hogy a három tapasztalt zenész milyen sok rangos díjat nyert már el eddigi pályafutása során. 

Egy héttel később a Színházteremben egészen különleges hangulatú koncertre kerül sor. 11-én a Solti György Zeneiskola kiemelkedő tehetségű hallgatói tartják meg immár hagyományosnak tekinthető hangversenyüket a kerületi zenei élet közkedvelt fellegvárában. A diákokon kívül fellépnek az iskola zenekara, együttese és a Divertimento Kamarazenekar. 

Október 12-én Vári Bertalan társulata, a 2011 óta működő Varidance várja a közönséget. Új előadásuk két részből áll. A Verslábak újszerűen ötvöz magában több műfajt. Jól tetten érhető benne, hogy mennyire fontos a Varidance számára az ezerarcú hazai néptánchagyomány.

Ebből a forrásból merítenek, és az ősi elemeket ötvözik kortárs táncstílusokkal. Fellépésük egyformán érdekes lehet az iskolásoknak és az idősebb nemzedékeknek. 

Ezt követi a Falka című táncjáték. Az egyedi hangvételű, modern produkció drámaian megmutatja, hogyan alakulnak ki kisebb, zárt közösségben hierarchikus rendszerek, de az is kiderül, hogy ezek megváltoztatása milyen súlyos következményekkel járhat. 
 
Tele van a város szerelemmel

Vörös István dalait, szívhez szóló slágereit a fiatalok ugyanúgy ismerik, mint az idősebbek. Október 25-én ülhetünk be a Vörös Pisti 65 címet viselő születésnapi jubileumi koncertre. Az énekes, gitáros dalszerző először a Nevada zenekarban lépett fel. Azóta számos együttes tagjaként hallhattuk a zenéjét.

Egész nemzedékek énekelték az olyan slágereit, mint a Tele van a város szerelemmel, az Én az időt nem sajnálom… vagy a Magányos utazó. Pályafutása során huszonnégy lemeze jelent meg. A rendezvényen vendégként fellép Vikidál Gyula, Molnár Imre és a Krúlik Vonósnégyes. 

Október 30-án évszázados zenei utazásra indulhatunk a Group’n’Swing zenekar tagjai segítségével. Kereken egy évszázaddal ezelőtt született meg a jazz talán azóta is legnépszerűbb, fülbemászó dallamokkal teli, töretlen népszerűségű stílusirányzata, a szving. Először szülőföldjét, az Egyesült Államokat hódította meg, majd átjutott Európába is. Azonnal sok rajongója lett, és hamarosan a földrész minden igényesebb szórakozóhelyén ilyen, hol könnyed, máskor szívhez szóló, érzelmes dallamokat játszottak. A szving ma is töretlen népszerűségnek örvend.

A fellépő Fonogram-díjas művészek is megmutatják, milyen lüktető életerő és elevenség van benne még ma is. A kiemelkedően tehetséges előadóknak hála, nem mindennapi zenei élmény várja a jazz rajongóit. Az előadást az ARTen Dance Company táncosai teszik látványosabbá.
 
Bársonyos dallamok

A MOM Kulturális Központban október 31-én kerül sor a hónap utolsó koncertjére. A Hegyvidéki Smooth Jazz Klubban ekkor lép fel a sokoldalú Gereben Zita, akivel többek között a Boldog születésnapot, a Magyar vándor és a Majdnem szűz című filmben találkozhattunk. Zita 1981-ben született, a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt, majd hegedülni és brácsázni tanult. Miután sikeresen lediplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, számos együttesben énekelt. 2008-ban alapította meg saját zenekarát. A hazai jazzéletet jól ismerők szerint Gereben Zita finoman füstös, elbűvölő, mégis bársonyos hangja igazi különlegesség.

Szívesen énekel a boldogságról, a csalódásról, valamint az őszinteség és a vágy pillanatairól. Csapata dallamos zenét játszik, de lüktet benne az életerő és az energia. Zita zeneszerzőként is sok sikert aratott. Populárisabb hangvételű számai tovább növelték rajongói táborát. A Hegyvidéki Smooth Jazz Klubban a hónap végén a legismertebb számait hallgathatjuk meg. 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...