Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-21

Varázslók, indiánok és nagymamák – összeállítás izgalmas gyerekkönyvekből

Varázslók, indiánok és nagymamák – összeállítás izgalmas gyerekkönyvekből

A magyar könyvkiadók mindent megtesznek azért, hogy ősszel sok szép új könyv kerüljön a kisebbek kezébe. Válogatásunkban elbűvölő mesekönyvek ugyanúgy akadnak, mint mesés mítoszok megelevenedő legendák, vicces állatok, és a könyvesboltok polcain újra felbukkan egy igazi klasszikus is, a legendás Nagy indiánkönyv. 


Az igazán izgalmas meséknek időnként egészen meglepő főszereplőjük van. Ez nagyon is igaz az egyik legolvasottabb és legismertebb magyar szerző, Tóth Krisztina legújabb történetére is. A Szalma Edit gyönyörű illusztrációival készült Kígyóuborka főszereplője ugyanis nem más, mint a címlapon tekergőző zöld lény: az uborka!

A számos irodalmi díjjal kitüntetett költő és prózaíró a gyermekkönyveivel is gyorsan belopta magát az ifjabb és idősebb olvasok szívébe. Szokatlan témájú, humoros hangvételű műveit több mint tizenöt nyelvre fordították már le. Olyan témákról is közérthetően ír a legkisebbeknek, amelyekkel addig nem foglalkozott a gyerekirodalom.

Új kötetében csupa olyan dolgot találunk, amelyek nagyon fontosak egy kisgyermek számára. Ilyen a karácsony, a húsvét, a gyereknap, az anyák napja vagy éppen egy tejfog kipottyanása, esetleg egy sok kalanddal kecsegtető családi kirándulás. Tóth Krisztina a gyerekek hangján írja meg műveit, és bájos történeteivel fontos élethelyzeteket tesz érthetővé számukra. Ez a könyve kifejezetten alkalmas arra, hogy egy-egy történet elolvasása után egy jót beszélgessünk gyermekünkkel vagy az unokánkkal. 
 
Szeretve tisztelt nagyszülők

Finy Petra író és költő számos szívhez szóló mesével lepte már meg a gyerekeket. Az első könyve 2006-ban jelent meg. Most egy olyan különleges összeállítást tesz le a család asztalára, amelyikben minden mese a nagyszülőknek tiszteleg. A Bodzaszörp – Mesék nagymamákról és nagypapákról éppen ezekről a csodálatos emberekről szól, akik mindenki másnál több szeretetet adnak a gyerekeknek.

A szülők néha nagyon fáradtak, mert rengeteg munka hárul rájuk. Ilyenkor nagyon jól jön, ha az ő szüleik segíteni tudnak, például azzal, hogy vigyáznak a kicsikre, és elmennek, hogy egy jót sétáljanak velük. Őrangyalként ott állnak az unokáik mellett, ha az fél, dühös vagy bánatos.

Bátorítják, ha a rossz gyerekek kicsúfolták őket az iskolában, és akkor is, ha a gyerek szomorú, mert elköltözött a legjobb barátja. A Bogdán Viki szívmelengető képeivel illusztrált történetek a szeretet kertjébe vezetik el a kisebb és a nagyobb olvasókat. 
 
Családi utazás

Csapody Kinga könyveiről már többször írtunk a gyermekeknek szánt összeállításainkban. A Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője nagyon jól ismeri a kicsik gondolkodásmódját. Szakmai pályafutása során sokszor találkozott velük, ráadásul ő is gyakorló anyuka, éppen ezért jól tudja, mekkora kihívásokkal jár egy családi utazás megszervezése.

Az Utazik a család sorozatban megjelent Irány Pécs! című könyvben három gyerek indul el a szüleik és az állatkáik társaságában Pécsre és a közeli szép helyekre, Abaligetre, Orfűre és Tettyére. A bájos, ugyanakkor kissé szeleburdi családot Szalma Edit rajzolta meg. Ez a könyv különösen hasznos olvasmány, ha valaki maga is szeretne ellátogatni Pécsre. Több mint útikönyv: képzeletben bejárhatjuk Magyarország egyik legszebb részét, ámulhatunk, jókat túrázhatunk, és Csapody Kingától rengeteg értékes ötletet kaphatunk. Kiderül, mit érdemes megnézni, mit lehet felfedezni, megmászni, kipróbálni Pécsen és környékén. Igazi vidám családi olvasmány. 
 
Klasszikus régi történetek

Tony Wolf olasz illusztrátort, képzőművészt és írót nem kell bemutatni a legifjabb olvasóknak. Sokan azt is tudják róla, hogy a nagyszerű gyermekkönyvek szerzőjének és rajzolójának Antonio Lupatelli volt az igazi neve. Mítoszok és legendák című könyvében elvezet minket az ókori Görögországba. Megtudhatjuk, miként lett Zeusz az istenek királya. Fény derül arra, ki volt Héraklész, a hatalmas erejű hős, de arra is, hogy milyen hőstetteket kellett végrehajtania.

Egyetlen kötetben gyűjtötték össze a leghíresebb görög mítoszokat és mondákat. A könyv nagyszerű bevezetőt jelenthet az európai civilizáció egyik legfontosabb korszakába, és feltárja egy csodálatos világ kapuját az óvodások, valamint az iskolások előtt. 

Egy hasonlóan lenyűgöző világ vár ránk James Fenimore Cooper világhírű indiánregényeiben. Natty Buppo kalandjait már a nagyszüleink, sőt a dédszüleink is nagyon szerették. Ők jól ismerték a híres észak-amerikai hőst, akinek indiánbarátai számos érdekes nevet adtak. Vadölő, Sólyomszem és Bőrharisnya történeteinek ott a helye minden könyvbarát polcán. Az öt sztorit most egyetlen kötetben összefoglalva adták ki. Kifejezetten azoknak a nagyszülőknek és szülőknek ajánljuk, akik nem szeretnék, hogy a gyermekkoruk értékes olvasmányai elvesszenek unokáik számára. A legendás Nagy indiánkönyv is remek beszélgetésekre ad lehetőséget.
 
Egy különleges hős

Kertész Edina nemcsak gyermekkönyveket ír, de szerkesztőként és fordítóként is dolgozik. Kommunikációs szakemberként jól tudja, mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a világhálón. Ezt a tudását használta fel új könyve, a Lajhár, a sztár megírása során. A Hajba László képeivel illusztrált történetnek egy egészen különleges főszereplője van: Lona ugyanis egy lajhár.

Egy ilyen állatról a legtöbben el sem tudnák képzelni, hogy sztár lehet belőle. Lona azonban pontosan erről álmodozik. Azonban cseppet sem könnyű a dolga, mert az osztály menő lányai nem akarják befogadni maguk közé. A mai világban népszerű, hogy egy „nagylány” fényképeket készít magáról, amik könnyen felkerülhetnek az internetre. Ez nagyon veszélyes, de minimum kellemetlen lehet.

Szegény Lonával is ez történt, mert a fényképei miatt csúnyán kinevették az iskolában. A szomorúságból azonban van kiút. A lajhárlány megismerkedik Drazséval és megbarátkozik az elszánt környezetvédővel. Ráadásul egy hatalmas feladat is vállára szakad: segítenie kell Pedro bácsinak megmenteni a veszélybe került nemzeti parkot.

Tanulságos olvasmány azoknak a felnőtteknek is, akik tudni szeretnék, hogyan gondolkoznak, milyennek látják a világot a mai felső tagozatosok és a kis tinik.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...