Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-18

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?

Nem tudjuk, meddig tart még a világjárvány és az ezzel kapcsolatos korlátozó intézkedések. Ebben a sok bizonytalanságot hordozó helyzetben nekünk, felnőtteknek és gyermekeinknek is jól jönnek az olyan játékok, amelyekkel együtt tölthetjük az időt, oldják a szorongásunkat, amelyek által megfeledkezhetünk a sok hónapja tartó bezártságról. 


A gyermekek jóllétére ható vállalkozások esetén gyakori, hogy az édesanyává válás indít el olyan ötleteket, amelyek nemcsak kitalálójukon segítenek, hanem más családok életének minőségét is jelentősen javítják. Ilyen a Hegyvidéken található Manubaba bolt, amely Lukács Betti álmát váltotta valóra, és amelyben a játékok, használati tárgyak környezettudatosak, csomagolásmentesek és magyar kézművesek termékei. A bolthoz webshop is tartozik, ahonnan megrendelhetjük a Jógakaland termékeit is, amely a tudatos szülők csodaeszköze, hiszen játékaik tele vannak vidámsággal, egészséggel és szeretettel.

Bánhidi Dóra, a Jógakaland alapítója akkor találkozott először a gyerekjóga fogalmával, amikor állapotos volt a kisfiával, Árminnal. 

„A terhességem előtt is aktívan jógáztam, így saját magamon tapasztaltam meg, hogy ez a mozgásforma milyen jó hatással van az életemre, és mennyi mindenben tud segíteni.

K
itartóbb, magabiztosabb lettem, javult a koncentrálóképességem, és minden egyes gyakorlás megnyugtatott, hiszen sok feszültség feloldódott közben. Amikor kiderült számomra, hogy létezik gyerekjóga-foglalkozás, azonnal elkezdtem tanulmányozni és utánajárni mindennek, ami ezzel kapcsolatos.”
 
A jóga lehet mese és játék

Dórának nagyon megtetszett, hogy a kicsik ezeken a foglalkozásokon ugyanazt tanulják, mint a nagyok, csak az ő nyelvükre lefordítva, vagyis mesés és játékos módon. Persze fontos három korosztályt megkülönböztetni (óvodás, kisiskolás és tini), és számukra különbözőképpen kialakítani a gyakorlatokat, de a lényeg, hogy már kétévesen el lehet kezdeni az ismerkedést a jógával.

Jógázzunk bátran otthon, közösen!

Felnőttként tudjuk, milyen nehézségek és feladatok várnak ránk, főleg onnantól kezdve, ahogy iskolások leszünk.

Nagyon fontos, hogy gyermekeinket fel tudjuk készíteni ezekre, hiszen a stressz a kicsik életében is jelen van: kezdve attól, hogy átveszik a problémáinkkal járó feszültségeket, aztán később szembesülnek a sajátjaikkal is, mint a túlzsúfolt idő- és órarend, a teljesítménykényszer, a média és a közösségi oldalak túlzott jelenléte.
 
Szülőként mi tudunk útmutatót adni

Szülőként ezért az a legfontosabb dolgunk, hogy megmutassunk és megtanítsunk egy olyan öngondoskodó eszköztárat, ami segít nekik kezelni a stresszt és a feszültséget, megmutatja nekik, hogyan kezeljék rugalmasan a problémákat, hogyan reagáljanak a kihívásokra, megtanítja őket feltölteni az energiaszintjüket, tudatosan a jelenben lenni, és ami a legfontosabb, azt, hogy hogyan váljanak a lehető legjobban önmagukká.

A jógában az a szuper, hogy minden hangulatra, érzelmi állapotra és energiaszintre vannak mozdulatok, így mindig megtalálhatjuk a megfelelő pózokat és feladatokat. Gyermekeinknek meg tudjuk mutatni, hogy miket csináljon alvás előtt, vagy ha bátor szeretne lenni, esetleg ha fél és szorong valamitől.

A Jógakaland első jógás mesekönyve 2017-ben jelent meg Erdei jógakaland címmel. Azóta van még egy jógás mesekönyvük, jógás társasjátékaik és kártyajátékuk, amiket szakképzett gyerekjóga-oktatókkal és -fejlesztőkkel közösen találtak ki. Mindezt úgy, hogy otthon is a legnagyobb biztonságban tudjon velük mindenki jógázni, akár van már korábbi tapasztalata, akár nincs. A mesékbe és a játékokba beleépítették a jógás és alapozó terápiás mozdulatokat, így a segítségükkel könnyen be lehet vonni a gyerekeket a mozgásba.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...